Näin valitset oikeat sukset

Tie täydelliseen laskuun alkaa suksien valinnasta

NÄIN VALITSET OIKEAT SUKSET

Oikeiden suksien valinnan merkityksestä.

Suksien valinta voi olla ratkaiseva tekijä täydellisen laskun metsästyksessä. Suksilla on valtava merkitys lasketteluusi, sillä ne ovat viimeinen lenkki kehon ja lumen välillä. Sukset voivat tehdä elämyksestä rinteessä entistä helpomman ja hauskemman tai auttaa sinua ottamaan seuraavan askeleen kehityksessäsi. Liian yksinkertaiset sukset kokeneella laskijalla on kuin ostaisi luksusauton, jossa on huonot renkaat. Liian edistyksellisiin suksiin panostavan aloittelijan on puolestaan toivottoman vaikeaa käsitellä suksia. Suksien valinta on aivan oma lajinsa. Vaihtoehdot voivat tuntua loputtomilta, kun kyseessä on suksien leveys, jalkavuus, kääntösäde, kiertojäykkyys ja flex. Lähtökohtana voit kuitenkin aina pitää yhtä yksinkertaista kysymystä: Mitä haluat saada laskettelulta? Jos pidät nopeista käännöksistä, valitse laskettelusuksi lyhyellä kääntösäteellä. Jos lasket mieluummin pitkiä liukuja, valitse suksi pitkällä kääntösäteellä. Valitse leveä freeride-suksi off-piste-lasketteluun ja kapea rinnesuksi merkittyihin rinteisiin.

Seuraavana lähtökohdaksi otetaan pituutesi ja painosi, jotta löydät sukseen oikean pituuden ja jäykkyyden. Peukalosääntönä suksi saa olla noin 10 cm omaa pituuttasi lyhyempi (valitse twintip-suksissa itsesi pituiset sukset). Huomioi kuitenkin tasosi ja vahvuutesi. Painavampi tai kokeneempi käyttäjä selviää yleensä pidemmästä ja jäykemmästä suksesta.

Esimerkki 1: Kaksi henkilöä ovat yhtä pitkiä, mutta yksi painaa 60 kg ja toinen 80 kg. Painavampi henkilö tarvitsee pidemmän ja/tai jäykemmän suksen kuin kevyempi henkilö.

Esimerkki 2: Kaksi henkilöä ovat yhtä pitkiä ja painavat yhtä paljon, mutta yksi harjoittelee harvoin ja toinen säännöllisesti. Treenatumpi henkilö voi hyötyä hieman pidemmästä ja/tai jäykemmästä suksesta, koska hän jaksaa painaa teräskanttia enemmän lumeen.

Toinen hyvä peukalosääntö on valita mieluummin hieman omien kykyjen yläpuolella oleva suksi kuin omat kyvyt alittava suksi. Useimmat haluavat kehittyä laskettelussaan, mikä edellyttää edistysaskeleet sallivaa suksea. Jos ostat liian pehmeän tai yksinkertaisen suksen, rajat asettaa suksi, et sinä itse. Jos olet valmis nousemaan seuraavalle tasolle, kannattaa valita edistyksellisempi suksi.

Uusien materiaalien, rakenteiden ja geometrioiden myötä samaan sukseen voidaan yhdistää erilaisia ominaisuuksia. Tämän seurauksena monia suksia voi käyttää entistä monipuolisemmin. Monilla moderneilla rinnesuksilla on siis suhteellisen hyvät ominaisuudet myös merkittyjen rinteiden ulkopuolella, ja useimmat off-piste-sukset toimivat suhteellisen hyvin myös merkityissä rinteissä. Nykyisin on aiempaa helpompaa löytää suksi, joka sopii lähes kaikkeen.

Esimerkiksi alun perin vain off-piste-suksissa käytetty rocker-profiili löytyy nykyisin lähes kaikenlaisista suksista. Rocker on edessä ja joskus myös takana oleva korotus, joka antaa suksille kuperan muodon. Sen ansiosta leveillä suksilla voi laskea myös merkityissä rinteissä, ja se parantaa ylipäätään luistoa lumen syvyydestä tai alustasta riippumatta. Todennäköisyys itselle ihanteellisesti sopivan suksen löytämiseksi ei ole koskaan ollut parempi.


HUOMIOITAVAA

  • Valitse suksi aina sen mukaan, missä, milloin ja miten haluat lasketella.
  • Jos olet kevytrakenteinen, älä osta liian kovaa suksea.
  • Jos olet raskasrakenteinen, älä osta liian pehmeää suksea.

TIESITKÖ?

Alun perin off-piste-käyttöön kehitetty rockertekniikka on nykyisin kaikissa suksityypeissä. Ensimmäinen rockersuksi Volant Spatula tuli markkinoille talvella 2002, ja sen oli suunnitellut vapaalaskija Shane McConkey. Inspiraatio oli saatu surffilaudasta.

SUKSITYYPIT

Valinnasta all mountain-, rinne-, freeride-, parkki- ja laskuvaellussuksien välillä.


All mountain. Suksi on nimensä mukaisesti tarkoitettu kaikkiin rinteisiin ja kaikille lumityypeille. Se sopii merkittyihin rinteisiin laskijalle, joka haluaa mahdollisuuden piipahtaa puuterilla kunnon lumisateen jälkeen. All mountain on myös hauska ja helppokäyttöinen perinteisessä kevätsohjossa, koska suksi ei leveytensä ansiosta leikkaa syvälle lumeen ja pysyy vakaasti lumella. Suksen keskiosa on yleensä 85–100 mm ja kääntösäde 16–25 metriä.

Soveltuvuus: All mountain on keskitasoisten laskettelijoiden eniten suosima suksi ja suosittu myös edistyneiden laskettelijoiden keskuudessa. Se sijoittuu rinne- ja vapaalaskusuksen välille, joten se soveltuu lähes kaikille tasoille ja alustoille. All mountain on erittäin hyvä valinta käyttäjälle, joka haluaa vain yhdet sukset.



Rinne. Suksi kaikille, jotka haluavat laskea ensisijaisesti merkityissä rinteissä. Suksen kapea keskiosa 70–85 mm helpottaa kanttausta, mikä parantaa pitoa kovilla ja jäisillä alustoilla sekä vasta-auratuissa rinteissä. Tyypillisessä rinnesuksessa on jalan alla pitkä jalkavuus, joka antaa miellyttävän joustavan tuntuman. Kääntösäteen voi valita sen mukaan, pidätkö enemmän jyrkistä vai isoista ja loivista käännöksistä.

Soveltuvuus: Kaikenlaisille laskijoille on saatavilla rinnesukset. Kokeneen kannattaa panostaa kiertojäykkäänsukseen, sillä se tarkentaa liukuja ja kiihdyttää ulostuloa käännöksestä. Saatavilla on myös paljon pehmeitä ja helposti kääntyviä malleja, jotka sopivat aloittelijoille.



Freeride. Suksi käyttäjälle, joka ei epäröi uhrata hyvää rinnelaskua täydellisen puuterilaskun metsästyksessä. Leveä keskiosa auttaa laskijaa pääsemään lumen päälle ja antaa miellyttävän surffituntuman syvässä lumessa. Useimmat freeride-sukset toimivat suhteellisen hyvin myös merkityissä rinteissä, mutta ne voivat tuntua hieman kömpelöiltä. Laskettelijalta vaaditaan voimaa suksien kanttaukseen käännöksissä – erityisesti kovalla ja jäisellä alustalla.
Jos laskettelet pääasiassa Skandinaviassa, 100–115 mm:n keskiosa on useimmiten optimaalinen. Perinteisistä puuteriparatiiseista saat eniten irti 115–130 mm:n keskiosalla.

Soveltuvuus: Kaikille, jotka haluavat laskea puuterilla Japanissa, Kanadassa tai Alaskassa. Freeride on pikemminkin elämätyyli kuin laskutyyli. Suksi surffaa alustan päällä, mikä tuntuu melkein kuin seisoisi vanerilevyllä. Freeride vaatii kuitenkin paljon eikä sovi aloittelijalle.



Parkki. Parkkisuksi on itsestään selvä valinta, jos vietät eniten aikaa parkissa hyppyjen ja reilien parissa. Siinä on aina twintip, ja se on usein yhtä leveä edestä ja takaa, jotta sillä voi laskea ja tehdä alastuloja turvallisesti sekä etu- että takaperin. Parkkisuksen painopiste on yleensä hieman edessä, eli seisot lähempänä suksen keskiosaa pyörimisen ja temppujen helpottamiseksi. Huomioi, että twintip-rakenne vaatii hieman pidempää suksea. Valitse suksen pituudeksi oma pituutesi.

Soveltuvuus: Leikkisään lasketteluun. Parkkisuksi on muita pehmeämpi, jotta se olisi kimmoisampi ja joustavampi. Joissakin suksissa teräskantti on vahvistettu, jotta se kestäisi paremmin reilejä. On kuitenkin lisättävä, ettei mikään kestä ikuisesti, jos suksia käytetään paljon reileillä.


Vapaalasku. Harkitse vapaalaskusuksea, jos haluat laskea paikoissa, joihin ei hissillä pääse. Vapaalaskusuksien kategoriassa on paljon vaihtelua. Valitsetpa minkä suksen tahansa, tarvitset nousukarvat ja erityiset laskuvaellussiteet, jotta pystyt vaeltamaan ylöspäin.
Lyhyillä retkillä merkitys ei ole niin suuri. Silloin all mountain- tai freeride-suksi on usein hyvä vaihtoehto. Toki ne painavat enemmän kuin varsinaiset vapaalaskusukset, mutta sen sijaan saat optimaaliset ominaisuudet laskuihin ja myös merkityissä rinteissä toimivat sukset.
Jos vaellat paljon ja pitkälle, paino kannattaa pitää vähäisenä. Vapaalaskusuksi painaa muita vähemmän, mikä tekee vaeltamisesta mukavaa mutta heikentää yleensä vakautta laskuissa.
Vapaalasku on monella tapaa mahtava elämys, mutta tiedosta riskit. Selvitä alueen lumivyöryvaara, älä koskaan laske yksin, hanki lumivyöryvarusteet ja opettele käyttämään niitä.


HUOMIOITAVAA

  • Valitse kääntösäde sen mukaan, haluatko teräviä vai vakaita käännöksiä.
  • Valitse suksien täydennykseksi voiteet, kanttityökalu ja suksihihnat.
  • Muista, että hyvä hoito pidentää suksiesi käyttöikää.

TIESITKÖ?

Onko laskeminen pehmeässä kevätsohjossa mielestäsi raskasta ja vaikeaa? Kokeile leveämpää rinnesuksea tai all mountain -suksea. Leveytensä ansiosta suksi ei leikkaa kiinni ja pysyy vakaasti lumella.

LASKETTELIJAN TASO

Aloittelija, keskitasoinen vai edistynyt laskettelija?


Aloittelija. Aloittelevan laskettelijan voi määritellä monella tavalla, mutta yksinkertainen mittari on käännöstekniikka. Jos et pysty tekemään terävää käännöstä suksilla, vaan luisut pikemminkin hallitsemattomasti, olet aloittelija. Jotkut ovat vasta aloittaneet laskettelun, toiset laskettelivat paljon lapsena mutta eivät ole olleet suksilla 20 vuoteen. Aloittelijoille on yksi perussääntö – käyttömukavuus ennen suorituskykyä. Suksen täytyy tuntua mukavalta.

Aloittelija laskettelee kokenutta huomattavasti hitaammin eikä saa sen vuoksi apua vauhdista käännöksen alussa. Siksi on erityisen tärkeää valita pitävä suksi. Valitse myös hieman kapeampi, pehmeämpi ja vähemmän
kiertojäykkä suksi. Useimmat aloittelijoiden sukset ovat rinnesuksia, koska useimmat opettelevat laskemaan merkityissä rinteissä. Myös niiden, jotka tyytyvät luisumaan varovasti vihreässä rinteessä, kannattaa esittää itselleen muutamia tärkeitä kysymyksiä. Miten treenattu olet? Lasketko vain auringonpaisteessa vai myös lumisateella? Ja ennen kaikkea: Kuinka paljon painat?

Perussäännön mukaan kevytrakenteinen aloittelija valitsee pehmeän suksen, joka on noin 10 cm itseään lyhyempi. Raskasrakenteisemman ja/tai vahvemman laskijan kannattaa sen sijaan valita hieman jäykempi keskitason suksi, jotta suksi ei tunnu levottomalta ja ala lepattaa.

HUOMIOITAVAA

  • Aseta käyttömukavuus suorituskyvyn edelle.
  • Valitse suksen jäykkyys painosi mukaan.
  • Suksen pitää olla noin 10 cm lyhyempi kuin sinä itse.

TIESITKÖ?

Lähes kaikki aloittelijat pelkäävät kaatumista ja itsensä satuttamista, mikä saa heidät kallistumaan liikaa taaksepäin. Taaksepäin kallistuminen kuitenkin vaikeuttaa suksien hallintaa, joten sitä tulee välttää.

Keskitasoinen laskettelija. Tyypillinen keskitasoinen laskettelija laskee muutaman kerran vuodessa, selviytyy useimmista rinteistä ja hallitsee käännöstekniikan. Erittäin jyrkissä rinteissä keskitasoinen laskija ei kuitenkaan aina uskalla pitää laskua kasassa ja antaa mennä. Tämän tyyppisille laskettelijoille keskeistä on tasapainon löytäminen käyttömukavuuden ja suorituskyvyn välillä.

Yleinen vinkki useimmille keskitasoisille laskettelijoille on yrittää uskaltaa enemmän. Kun uskallat päästää vauhdin irti, sukset pureutuvat paremmin rinteeseen. Keskitasoisen yleinen virhe on ostaa hieman omien kykyjen alapuolella oleva suksi, joka ei anna tilaa kehittymiselle. Mitä kovempaan vauhtiin tähtäät, sitä edistyksellisemmän suksen voit valita.

All mountain on hyvä vaihtoehto monille keskitasoisille laskettelijoille. Se mahdollistaa hitaan laskemisen lasten kanssa, leikkaavat käännökset merkityissä rinteissä ja vaativamman laskettelun merkittyjen rinteiden ulkopuolella. Kova vauhti ja raskasrakenteisempi laskija edellyttävät suksilta enemmän kiertojäykkyyttä. Valitse pitkä kääntösäde pitkiin, rauhallisiin liukuihin ja lyhyt kääntösäde teräviin käännöksiin.

Useimmissa suksityypeissä ja leveyksissä on saatavilla suksia keskitasoiselle laskettelijalle. Suksityypistä riippuen suksi voi olla 0–10 cm omaa pituuttasi lyhyempi. Keskitason suksissa on sekä pehmeitä että jäykkiä vaihtoehtoja, joten tasapainoisesti mukavan ja suorituskykyisen suksen löytäminen on aina mahdollista.


HUOMIOITAVAA

  • Löydä tasapaino käyttömukavuuden ja suorituskyvyn välillä.
  • Kova vauhti edellyttää kovempia ja edistyksellisempiä suksia.
  • Suksen pitää olla noin 0–10 cm lyhyempi kuin sinä itse.

TIESITKÖ?

Keskitasoisten laskettelijoiden yleinen virhe on valita liian yksinkertaiset sukset. Panosta mieluummin hieman kykyjesi yläpuolella oleviin suksiin, jotta voit kehittyä seuraavalle tasolle.



Edistynyt laskettelija. Laskettelet paljon ja tiedät, mitä haluat varusteiltasi. Voit myös olla keskitasoinen laskettelija, joka on päättänyt ottaa seuraavan suuren kehitysaskeleen. Edistyneen laskettelijan kohdalla fokus on täysin suorituskyvyssä. Kyseessä on ominaisuuksien räätälöiminen omiin tarpeisiisi.

Kokeneen laskijan suksen täytyy tuntua turvalliselta ja varmalta erittäin kovassa vauhdissa niin merkityissä rinteissä kuin niiden ulkopuolella. Tarvitset enemmän kiertojäykkyyttä sekä pehmeissä että jäykissä suksissa sekä enemmän leveyttä, jos lasket merkittyjen rinteiden ulkopuolella. Älä osta liian yksinkertaista suksea, jotta et joudu vaihtamaan suksia usein.

Edistyneen laskettelijan suksissa on kaikenlaisia vaihtoehtoja, joten sinun täytyy selvittää, mistä pidät. Haluatko jotain nopeaa ja kilpatyyppistä kovaan rinteeseen kotimaassa, surffituntumaa Japanin puuterilumille vai kohtuullisesti kaikkeen sopivat sukset?

HUOMIOITAVAA

  • Uskalla keskittyä kokonaan suorituskykyyn.
  • Valitse suksi, jossa on pienempi flex ja suurempi kiertojäykkyys.
  • Älä osta liian yksinkertaista suksea.

TIESITKÖ?

Monet edistyneet laskettelijat vaihtelevat usein eri suksien välillä – heillä voi olla esimerkiksi kiertojäykät rinnesukset ja leveät freeride-sukset. Siten laskettelu on lähes aina hauskaa, myös päivinä, jolloin rinteessä ei ole lempikeli.

LASTEN SUKSET

Huomioi seuraavat seikat, kun ostat sukset lapselle.


Tärkein neuvo lasten suksien oston yhteydessä: älä osta liian pitkiä suksia. Monet vanhemmat erehtyvät ajattelemaan, että suksissa pitää olla kasvunvaraa lapselle. Liian pitkiä suksia on kuitenkin vaikea käsitellä, ja ne voivat helposti johtaa tapaturmiin, jotka saavat lapset menettämään kiinnostuksensa lasketteluun. Laskettelun on tarkoitus olla hauskaa.

Tässä on muutamia yleisiä ohjeita: Pienillä, 2–4-vuotiailla lapsilla suksien tulee ulottua rinnan yläreunan ja leuan alapuolen välille. 5–7-vuotiailla lapsilla suksien tulee ulottua leuan ja nenän välille. Yli 8-vuotiailla lapsilla suksien tulee ulottua nenään asti. Twinintip-sukset voivat kuitenkin olla noin 5–10 cm pidemmät kuin tavalliset sukset.

Useimmissa lasten suksissa on paljon flexiä, mutta tottuneelle laskijalle voi sopia kovempikin suksi. Tässä myös painolla on merkitystä. Oikeiden teknisten ominaisuuksien lisäksi on tärkeää löytää suksi, joka on lapselle mieluisa – sen pitää tuntua mukavalta, hauskalta laskea ja lasketteluiloa herättävältä.

Pienten lasten suksissa keskeistä on siis helppokäyttöisyys, jotta rinteessä olisi hauskaa. Lapsen kasvaessa on tärkeää, että suksi seuraa lapsen kykyjen kehitystä. Jos perheessä lasketellaan paljon, kannattaa ehdottomasti hankkia edistyksellisemmät sukset. Muutoin suksi asettaa rajat lapsen kehittymiselle laskettelussa.

HUOMIOITAVAA

  • Älä osta lapselle liian pitkää suksea. Se voi olla vaarallinen.
  • Twintip tekee suksesta leikkisän ja helposti käsiteltävän.
  • Anna lapsen olla mukana valitsemassa – suksen pitää herättää kiinnostusta lasketteluun.

TIESITKÖ?

Jos perhe laskettelee paljon, omien suksien ostaminen lapselle tulee nopeasti edullisemmaksi kuin vuokraaminen. Lisäksi laskettelun ilo kasvaa, kun lapsella on omat sukset.

SANASTO

Olemme koonneet tänne muutamia laskettelun avainsanoja.


Suksen eri osat:

Tip. Suksen kärki edessä.
Tail. Suksen kärki takana.
Ydin. Materiaali, josta suksen sisusta koostuu.
Pohja. Alaosa, joka on kontaktissa lumeen.
Teräskantti. Reuna, joka antaa pitoa kovalla alustalla.
Jalkavuus. Korotettu osa jalan alla.
Side. Kiinnike monolle suksessa.

Twintip. Suksen kärjet on taivutettu ylös molemmista päistä. Kaikissa parkkisuksissa ja myös monissa lasten suksissa on twintip, jotta ne olisivat leikkisämmät. Huomioi, että menetät laskupintaa näissä suksissa, joten niiden pitää olla yhtä pitkät kuin sinä tai vain muutaman sentin lyhyemmät.

Rocker. Yksinkertaisesti ilmaistuna suksen etu- ja/tai takaosan korotus. Rocker parantaa luistoa pehmeässä lumessa, helpottaa kääntymistä ja ehkäisee kantin tarttumista lumeen. Rocker-profiilin kupera muoto on nykyisin lähes kaikissa suksityypeissä.

Camber. Perinteinen profiili, jonka kohoava osa (jalkavuus) suksen keskellä saa sen taipumaan ylös maasta. Kovera muoto vaatii tarkempaa käännöksen aloitusta, mutta tarjoaa upean tarkkuuden ja joustavuuden merkityissä rinteissä ja kovalla lumella.



Kääntösäde.

Mitta sille, miten nopeasti tai hitaasti suksi kääntyy. Arvo ilmoitetaan metreinä. Mitä pienempi arvo, sitä nopeampi käännös. Useimpien suksien kääntösäde on 12–25.

Kiertojäykkyys. Suksen jäykkyys kantista kanttiin. Mitä enemmän voit vääntää suksea pitäessäsi siitä kiinni edestä ja takaa, sitä vähemmän kiertojäykkä se on. Erittäin kiertojäykkä suksi vaatii kovemman vauhdin kääntyäkseen ja sopii yleensä kokeneelle laskijalle.

Flex. Suksen jäykkyys etuosasta takaosaan. Mitä enemmän suksi taipuu pitäessäsi kiinni kärjestä ja painaessasi keskeltä, sitä enemmän flexiä suksessa on. Suksi, jossa on paljon flexiä, on helpompi kääntää ja sopii paremmin aloittelijalle tai kevytrakenteiselle laskijalle.