Frisbeegolf – opas kiekkovalintaan

Frisbeegolfissa (tai kiekkogolfissa, kuten sitä myös kutsutaan) kiekolla, jolla heität, on suuri merkitys. Tässä oppaassa autamme sinua muutaman yksinkertaisen vaiheen avulla löytämään sinulle sopivan kiekon.

Oma tasosi

Aloita aina itsestäsi. Oletko kokenut heittäjä vai juuri aloittanut frisbeegolfin pelaamisen? Kiekkojen muotoilu ja ominaisuudet ovat ehdottoman tärkeitä ja kiekot käyttäytyvät eri tavalla riippuen siitä, kuinka kokenut olet pelaajana. Siksi kannattaa aina lähteä omasta osaamistasosta ja mieluummin harjoitella taitoja helpompien kiekkojen avulla, sen sijaan, että yrität käyttää suoraan liian vaikeita kiekkoja.


Kiekkotyypit

Frisbeegolfissa käytetään erityyppisiä kiekkoja erityyppisiin heittoihin, aivan kuten golfissa käytetään erilaisia ​​mailoja erityyppisiin lyönteihin. Kiekot jaetaan 4 kiekkotyyppiin – pituusdriverit (distance driver), väylädriverit (fairway driver), midarit (midrange driver) ja putterit & lähestymiskiekot.


1. Pituusdraiverit Maksimaalista pituutta. Nämä kiekot on suunniteltu menemään pisimmälle. Ne ovat teräviä, leveäreunaisia ​​ja matalaprofiilisia, jotta ne leikkaavat ilmaa mahdollisimman pienellä ilmanvastuksella. Käytetään kentällä heittoon, kun halutaan saavuttaa maksimipituus. Mutta tämä kiekko edellyttää hyvää heittotekniikkaa ja voimaa heitossa. Toisin sanoen, kiekko sinulle, joka olet jo kokeneempi, emme suosittelemme aloittelijoille tai kokeilukiekoksi. Pituusdraiverit on suunniteltu noin 100 metrin ja sitä pidempiin heittoihin.

2. Väylädraiverit Hallittava pituus. Käytetään pitkissä heitoissa, joissa on erityisen tärkeää tai vaikeaa pysyä väylällä. Tässä on kiekko, joka on anteeksiantava suhteessa saamaasi ylimääräiseen pituuteen. Väylädraiverit on suunniteltu noin 75–125 metrin heittoihin.

3. Midarit Monipuolinen ja tehokas. Puolipitkiä heittoja varten. Ei tylppä eikä terävä vaan jotain siltä väliltä. Tämä on kiekko, jota voidaan käyttää lyhyempiin heittoihin ja lähestymiseen koria kohti. Jos etsit vain yhtä kiekkoa, midari on hyvä ensimmäinen kiekko. Se on monipuolinen kiekko, jota on helppo hallita, mutta saat hieman lisäpituutta heittoihin ja se toimii hyvin myös putterina. Midarit on suunniteltu noin 50-100 metrin heittoihin.

4. Putterit Tarkkuutta lähestymiseen ja putteihin. Helpointen kontrolloitava kiekko, jota hyödynnetään lyhyemmissä heitoissa sekä tietysti puteissa. Myös lyhyempiin väyläheittoihin. Tylppä kiekko, jota on mukava pitää kädessä. Usein saatavana erillisenä puttiversiona, jossa on erittäin pehmeä muovi. Putterit soveltuvat n. 25 m puttiheittoihin tai n. 25-75 m lähestymisheittoihin.

Lento-ominaisuudet

Kun olet valinnut juuri sinulle sopivan kiekkotyypin, on myös tärkeää tarkistaa sen lento-ominaisuudet (Flight Path). Kuten kiekkotyypeissä, myös lento-ominaisuuksien kuvaamiseen on neljä erilaista parametria. Nämä numerot on painettu kiekkoihin ja ne tarkoittavat: Nopeus (Speed), Liito (Glide), Vakaus (Turn) ja Feidi (Fade).

1. Nopeus (asteikolla 1-15) Ensimmäinen numero ilmaisee kiekon nopeuden (nopeus tai vauhti), numero kertoo kuinka nopeasti kiekko leikkaa ilman. Arvo annetaan asteikolla 1-15. Mitä suurempi numero, sitä pidemmälle kiekko on suunniteltu heitettäviksi. Putterit sijoittuvat nopeusasteikolle 1-3, midarit 4-6, väylädraiverit 7-9 ja pituusdraiverit 10-15. On muistettava, että kun numero kiekossa kasvaa, sitä on myös vaikeampi hallita. Siksi suosittelemme aloittelijoille kiekkoa, jonka nopeus ei ylitä arvoa 7.

2. Lento-ominaisuudet (asteikolla 1-7) Toinen numero ilmaisee kiekon lento-ominaisuutta. Arvo ilmaistaan asteikolla 1-7. Aloittelijan, joka haluaa pidempiä heittoja, kannattaa valita kiekko, jolla on korkeampi arvo. Hyvä tietää, että kiekon halkaisija ja kuvun korkeus ovat kaksi liitoa pidentävää tekijää.

3. Vakaus (asteikolla -5-0) Kolmas numero kuvaa kiekon taipumusta kaartaa oikealle lennon alkuvaiheessa. Tämä kuitenkin edellyttää, että heität takakädellä ja olet oikeakätinen. Jos olet vasenkätinen, tilanne on toisinpäin. Mutta oletamme tässä, että pelaaja on oikeakätinen. Vakauden asteikkoalue on välillä -5 ja 0. Kiekko, jossa on arvo 0, poikkeaa vähiten oikealle, kun taas kiekolla, jonka arvo on -5, on helpointa poiketa oikealle. Aloittelija kokee usein, että kiekko kaartaa nopeasti vasemmalle. Tämä johtuu siitä, että heittäjällä ei ole voimaa tai riittävää tekniikkaa. Valitsemalla asteikon miinuspuolella olevan kiekon voit kompensoida puuttuvaa voimaa ja tekniikkaa ja saada sitten suoremman lentoradan.

4. Feidi (asteikolla 0-5) Neljäs ja viimeinen numero kuvaa sitä, millainen feidi kiekolla on. Se kuvaa kuinka nopeasti kiekko putoaa vasemmalle, kun se menettää vauhdin (jos olet oikeakätinen). Jos olet vasenkätinen, tilanne on päinvastainen. Fade-asteikko ilmoitetaan välillä 0-5, jossa kiekko, jonka feidi on 0, päättää lentoratansa suorimmin ja arvo 5 kaartaa jyrkästi lennon lopussa. Aloittelijan kannattaa valita mahdollisimman matala fade-luku, sillä niitä on helpompi heittää suoraan ja pitkälle.

Esimerkki Tältä voi näyttää lentoreitti Fairway Driverille numeroilla 9, 4, -1, 2:


Ali- ja ylivakaa kiekko Frisbeegolfkiekko on joko alivakaa, neutraali tai ylivakaa. Yksinkertaisesti sanottuna nämä termit kuvaavat, meneekö kiekko oikealle, suoraan vai vasemmalle (oikeakätiselle takakäden heittäjälle)*. Tämän ratkaisee ensisijaisesti lento-ominaisuus, mutta myös feidillä on merkitystä. Yksi vinkki on laskea yhteen Liito + Feidi. Jos summa on pienempi kuin 0, se tarkoittaa epävakaata kiekkoa, nollan ympärillä kiekko on neutraalimpi ja yli 1 on ylivakaa kiekko.

*Jos olet vasenkätinen tai oikeakätinen, joka heittää etukädellä, pätee sama mutta päinvastoin, ts. epävakaa kiekko menee vasemmalle ja ylivakaa oikealle.


Muuta

Valittavana on monia erilaisia ​​muovityyppejä. Alussa tietysti tärkeintä on, että keskityt swingiisi ja hallitset ensimmäiset kiekkosi. Kiekon muovityyppiä voi miettiä myöhemmin, mutta on hyvä ymmärtää heti, että yksinkertaisemmat kiekot valmistetaan yleensä halvemmasta muovista. Erona halvemman ja kalliimman muovin välillä on yleensä se, että kalliimpi on miellyttävämpi kädessä, sen käyttöikä on pidempi ja se pysyy pehmeänä kylmemmälläkin säällä.

Hyvä tapa pidentää kiekkojen käyttöikää on säilyttää niitä kiekkolaukussa.

Katso kaikki frisbeegolflaukut ja muut tarvikkeet täältä.