-25 % sinulle jäsen tai jäseneksi liittyvä.

Valitse oikea salibandymaila helpon oppaamme avulla

Noin 100 000 rekisteröidyllä pelaajallaan salibandy on yksi Ruotsin suurimmista sisälajeista. Kentällä loistaminen edellyttää kuitenkin sopivaa salibandymailaa. Mailaa valitessasi kannattaa kiinnittää huomiota varren pituuteen, muotoon ja jäykkyyteen, lavan käyryyteen ja grippiteippiin. Myös pelityylisi vaikuttaa siihen, mikä maila sopii parhaiten juuri sinulle. Olemme koonneet tänne tärkeimmät tiedot, joiden avulla voit löytää itsellesi sopivan mailan.

Varsi

Pituus

Sopivan pituisen salibandymailan valitseminen on erittäin tärkeää. Lyhyellä mailalla et saa laukauksiin kunnolla voimaa. Liian pitkä maila puolestaan haittaa pallonhallintaa.

Mailan sopivan pituuden voi mitata seuraavasti: seiso jalat suorina jalkaterät yhdessä. Pidä sen jälkeen mailaa suoraan edessäsi – sen tulee yltää vähintään napaan ja enintään kymmenen senttiä navan yläpuolelle.

Aikuisten mailoille on standardimitat: 96–100 senttimetriä miehille ja 92 senttimetriä naisille.


Varren muoto

Viime vuosina perinteiselle suoralle varrelle on tullut muita vaihtoehtoja. Nykyään tarjolla on muun muassa kaarevat mallit curve, bow ja kickzone. Kaareva varsi tarjoaa eräänlaista katapulttiefektiä, joka laukaisuhetkellä suoristaa varren ja lisää siten tehoa. Oikein käytettynä tuloksena on tavallista kovemmat laukaukset.

Vaikka kaarevien mailojen suosio on viime vuosina lisääntynyt, useimmat pelaajat valitsevat yhä suoran varren.

Mailan jäykkyys

Salibandymailan jäykkyys ilmoitetaan flex-arvona ja mitataan asteikolla 23–36 millimetriä. Korkea flex-arvo tarkoittaa sitä, että varsi on löysä ja taipuu helpommin. Alhainen flex-arvo tarkoittaa jäykkää vartta.
Mailan flex vaikuttaa varren käyttäytymiseen, kun mailaa painetaan kohti lattiaa laukaisuhetkellä. Yleisesti ottaen kovaa laukovat pelaajat suosivat jäykempiä varsia, ja tekniset pelaajat arvostavat usein löysempää mailaa.




HUOMIOITAVAA

          • Lapsille sopiva flex on 32–36 millimetriä
        • Nuorilla vastaava luku on 29–35 millimetriä
      • Miesten tavallisin flex on 25–27 millimetriä ja naisten yleensä 27–32 millimetriä

Lapa

Ensin valitaan mailan kätisyys eli se, taipuuko lapa oikealle vai vasemmalle. Jos laukominen tuntuu sinusta luonnolliselta, kun pidät mailaa kehon oikealla puolella oikea käsi alhaalla, valitse oikean puolen maila. Jos mailan pitäminen tuntuu sen sijaan paremmalta vasemmalla puolella, valitse vasemman puolen maila.

Tarjolla on sekä käyriä että melko suoria lapoja. Monien mielestä suorempi lapa parantaa pallonhallintaa. Käyrä lapa puolestaan sopii usein pelaajille, jotka laukovat paljon. Mailan lavan vaihtaminen on erittäin helppoa, ja kaikki lavat sopivat kaikkiin mailoihin.

Voit myös itse muuttaa lavan käyristystä. Ennen sitä lapa pitää kuitenkin lämmittää, jotta se ei halkea.

Lavan käyristäminen onnistuu helpoiten, kun sitä lämmittää ensin kuumassa tai kiehuvassa vedessä. Voit myös käyttää kuumailmapistoolia. Sen jälkeen voit taivuttaa lapaa omien toiveidesi mukaisesti. Ota huomioon, että sääntöjen mukaan salibandylavan käyryys saa olla enintään 30 millimetriä.

Varren tavoin myös mailan lapojen kovuudet eroavat toisistaan. Pehmeä lapa tarjoaa enemmän tuntumaa, ja sillä on helpompi syöttää ja vastaanottaa syöttöjä. Kova lapa sopii paremmin paljon laukoville pelaajille.

Tarvikkeet

Grippiteippi

Grippiteipin avulla mailasta saa mukavan ja luonnollisen otteen, mikä parantaa pallon käsittelyä. Ajan myötä grippiteippi kuitenkin kuluu. Suurin osa salibandynpelaajista teippaa mailansa vähintään pari kertaa vuodessa.

Grippiteippi myydään pitkänä nauhana, jonka toisella puolella on usein liimapinta. Kun laitat mailaan uuden teipin, aloita poistamalla suojamuovi. Aseta sen jälkeen teippi mailan yläreunassa olevan nupin päälle. On tärkeää vetää teippi niin kireälle kuin mahdollista nupin kohdalla. Sen jälkeen teipin käärimistä jatketaan alaspäin mailan vartta pitkin. Sääntökirjan mukaan teippiä ei saa kiinnittää enää noin 37 sentin korkeudelle lavan alareunasta merkityn viivan alapuolelle.

Kun maila on teipattu, liitoskohta teipataan kiinni varteen. Teippauslujuus on makuasia. Ei ole mitään yleisiä sääntöjä, mutta testaamalla löydät nopeasti juuri sinulle sopivan tavan.



HUOMIOITAVAA

          • Vaihda grippiteippi säännöllisesti, niin säästät käsiäsi ja vastustajia lentävältä mailalta
        • Alle 16-vuotiaiden pitää käyttää suojalaseja
      • Oikeat salibandykengät eivät ole pelkästään mukavat jaloille, ne ehkäisevät myös vammoja ja ovat tärkeät pelitapasi kannalta

Tutustu koko salibandyvalikoimaamme