Black Week! –25 % normaalihintaisista tuotteista.

JOHDANTO

Miksi on tärkeää ostaa sopivat monot?

HUOMIOITAVAA

  • Mittaa kumpikin jalka ja valitse monoille sama pituus.
  • Valitse monon flex painosi, tasosi ja laskettelutapasi mukaan.

TIESITKÖ?

Tavallisin virhe on ostaa liian suuret monot. Kengistä poiketen monoissa suurempi ei ole parempi. Sen sijaan liian suuri koko aiheuttaa sen, että monot on kiristettävä tiukemmin jalkoihin, jotta ne istuvat kunnolla. Tämän vuoksi monojen pitäisi olla samanpituiset kuin jalat.

OIKEA ISTUVUUS

Näin tiedät, onko istuvuus oikea.

  • Pituus. Miltä mono tuntuu varpaiden kohdalla? Varpaiden tulee hipaista etureunaa ilman, että varpaita tarvitsee koukistaa.
  • Leveys. Miltä jalkapohjien reunat tuntuvat? Niiden tulee koskettaa monojen sivureunoja, mutta reunat eivät saa painaa jalkaa. Jos sinusta tuntuu siltä kuin pikkuvarvas työntyisi jalan alle, mono on liian kapea. Jos sen sijaan sinusta tuntuu siltä, että jalkaa voi liikuttaa sivusuunnassa, mono on liian leveä.
  • Korkeus. Miltä nilkan kohdalla tuntuu? Monon tulee kiristyä kunnolla myös nilkan kohdalla ilman, että se painaisi sitä alaspäin. Tämä on erityisen tärkeää, jos sinulla on korkea nilkka.
  • Kanta. Onko kannassa hyvä pito vai liikkuuko jalka? Kannan tulee istua niin hyvin paikoillaan kuin mahdollista. Kehittyneemmässä monossa akillesjänteen kohdalla voi joskus tuntua painetta. Kyse on kantapäätuista, ja paineen tunne häviää, kun monoja on käytetty muutaman päivän ajan.
  • Pohje. Miten mono ympäröi pohkeen? Pohkeen kohdalla monon tulee istua kunnolla. Jos se istuu liian löysästi, jalka liikkuu monossa, mikä kuormittaa reisiä erittäin paljon. Jos mono sen sijaan on liian tiukka, verenkiero häiriintyy, mikä voi aiheuttaa kipua ja saada jalat palelemaan.

HUOMIOITAVAA

  • Käytä aina oikeita laskettelusukkia monoissa.
  • Asetu lasketteluasentoon monoja sovittaessasi.

ALOITTELIJA

Näin valitset oikein, jos olet aloittelija.


Laskettelua vasta aloittelevan kannattaa keskittyä käyttömukavuuteen. Monon pitää tuntua niin mukavalta, että sinun tarvitsee keskittyä ainoastaan lasketteluun. Aloittelijan kannattaa useimmiten aloittaa pehmeällä monolla. Naisten kannattaa yleensä valita flex-arvoksi noin 60–90 ja miesten noin 70–100. Jos valitset suuremman flex-arvon, jalat voivat kipeytyä ja monoa voi olla vaikea hallita.

Muista myös, että painolla ja maastolla on merkitystä. Painava aloittelija (yli satakiloinen) tarvitsee enemmän vakautta ja jäykkyyttä monon varressa. Jos aiot harrastaa parkki- tai vapaalaskua, pehmeä mono on paras. Merkityissä rinteissä laskettelevalle vähän jäykempi mono on yleensä paras. Jos olet jo päättänyt, että aiot lasketella paljon, voit harkita keskitason monoa heti alusta alkaen.

Aloittelijat pitävät monesti vähän tilavammista monoista. Hyvänä ohjenuorana on valita koko, joka on noin 0,5 cm omaa jalkaa pidempi. Toinen vinkki on valita mono, jossa on kävelyasento. Se tarkoittaa, että varren voi suoristaa, jolloin se ei kallistu yhtä voimakkaasti eteenpäin. Kävelyasento helpottaa nimensä mukaisesti edestakaista kävelemistä rinteeseen sekä lepäämistä monot jaloissa.

HUOMIOITAVAA

  • Aseta käyttömukavuus suorituskyvyn edelle.
  • Valitse pehmeä mono, joka on 0,5 cm jalkaa pidempi.
  • Kävelyasennolla varustettu mono helpottaa edestakaista kävelemistä rinteeseen.

TIESITKÖ?

Hyvät monot kestävät käytössä jopa 8–10 vuotta tai paljon lasketellessa muutaman vuoden vähemmän. Siksi yleensä kannattaa panostaa laatuun ja ennen kaikkea omiin monoihin.

KESKITASOINEN LASKETTELIJA

Näin valitset oikein, jos laskettelet säännöllisesti.


Jos laskettelet muutamia kertoja vuodessa ja hallitset perustekniikan, sinulla on paljon valinnanvaraa monoissa. On hyvä miettiä, mikä on tärkeintä. Mitä enemmän suorituskykyä haluat, sitä jäykemmät ja tiukemmat monot kannattaa valita. Silloin kosketus sukseen ja alustaan on läheisempi, mikä tehostaa laskettelua. Jos käyttömukavuus on suorituskykyä tärkeämpää, voit harkita aloittelijan monoa vähän tavallista jäykemmällä flex-arvolla.

Keskitasoisten laskettelijoiden kohdalla naisten kannattaa yleensä valita flex-arvoksi noin 80–100 ja miesten noin 90–110. Tässäkin kehon painolla ja maastolla on merkitystä. Jos painat yli 100 kiloa, flex-arvoksi kannattaa valita jopa 120 laskettelun vakauttamiseksi. Varsinkin, jos laskettelet vauhdikkaasti ja tarvitset enemmän iskunvaimennusta. Kuten aloittelijoidenkin kohdalla, mono saa olla rinnelaskussa hieman jäykempi kuin parkki- tai vapaalaskussa.

Keskitasoisen laskettelijan, joka haluaa kehittää tekniikkaansa, kannattaa valita jalkaterän kanssa samanpituinen tai mahdollisimman lähellä sitä oleva mono. Monot pitää mukauttaa myös omaan laskutyyliin ja laskettelupaikkaan. Laskuvaellukseen tarvitaan monot, joissa on hyvä kävelyasento. Jos pidät isoista hypyistä ja reileistä, parkkimonot vaimennetulla pohjalla ja pehmeällä flex-arvolla voivat olla oikea valinta.

HUOMIOITAVAA

  • Mieti, kumpi on tärkeämpää, käyttömukavuus vai suorituskyky.
  • Valitse mono, joka on samanpituinen kuin jalkateräsi.
  • Jos haluat saada laskettelusta vähän enemmän irti, valitse hieman jäykempi mono.

TIESITKÖ?

Flex ei ole tarkkaa tiedettä vaan lähinnä suuntaviiva. Lisäksi rinteessä on 30 astetta kylmempää kuin kotona, joten monot kangistuvat käytettäessä. Älä siis päätä etukäteen tiettyä flex-arvoa vaan mieti, haluatko pehmeät, keskijäykät vai jäykät monot.

EDISTYNYT LASKETTELIJA

Näin valitset oikein, jos olet edistynyt laskettelija.


Edistynyt laskettelija, joka selviytyy kaikenlaisista rinteistä ja maastoista, keskittyy täysin suorituskykyyn. Se ei kuitenkaan tarkoita, että monojen pitäisi tuntua epämukavilta – päinvastoin, edistyneen tason laskettelussa suorituskyky on käytännössä synonyymi käyttömukavuudelle. Monon pitää istua tiukasti, jotta jalka ei liiku sisäkengässä. Sen pitää myös olla jäykkä, jotta se kestää laskettelijan kovan paineen suksia vasten. Valitsemalla monot edistyksellisellä kävelyasennolla voit käyttää niitä myös laskuvaelluksilla.

Edistyneiden laskettelijoiden kohdalla flex-arvo saa yleensä olla naisilla noin 100–120 ja miehillä noin 110–130. Painavat henkilöt voivat valita vieläkin isomman flex-arvon. Taitavat laskettelijat, joiden jalat ovat jo tottuneet monoihin, valitsevat yleensä aavistuksen jalkaterää lyhyemmät monot. Jos jalkateräsi pituus on esimerkiksi 27 cm, voit valita monon kooksi 26,5 cm. Silloin kontakti alustaan on läheisempi ja voimansiirto erittäin nopea ja tarkka.

Aggressiivisesti ja vauhdikkaasti lasketellessa vaatimukset monojen optimaalisesta istuvuudesta kasvavat. Siksi monet edistyneet laskijat haluavat, että pohjalliset, ja joskus koko sisäkenkä, on muotoon valettu. Silloin mono on räätälöity omaan jalkaasi. Kilpalaskijat hankkivat monesti myös booster strapin, joustavan soljen monon yläreunaan. Sen avulla monon voi kiristää entistäkin tiukemmalle.

HUOMIOITAVAA

  • Suorituskyky tarkoittaa edistyneelle laskijalle käyttömukavuutta.
  • Valitse jäykkä ja tiukka mono – se voi olla hieman jalkaterää lyhyempi.
  • Muotoile pohjalliset optimaalisesti istuviksi.

TIESITKÖ?

Laskettelija ja lentoteknikko Ray Fougere kehitti booster strapit 1990-luvun lopussa. Hän havaitsi tarpeen joustavalle soljelle, joka lisää painetta monon etupuolella vaikuttamatta jäykkyyteen sivuilla. Tällä hetkellä 80 prosenttia kaikista kilpalaskijoista käyttää booster strapeja.

MONOT VAPAALASKUUN

Huomioitavaa vapaalaskumonojen hankinnassa



HUOMIOITAVAA

  • Kävelyasennolla varustettu mono parantaa myös hallintaa liikkuessasi edestakaisin rinteeseen.
  • Freetouring-monolla voi yleensä korvata tavalliset monot.
  • Mitä kevyempi mono, sitä vähemmän vakautta laskuissa.

LASTEN MONOT

Huomioi seuraavat seikat, kun ostat monot lapselle.


Kasvavien jalkojen monojen pitäisi olla yleensä yhden senttimetrin jalkaterää pidemmät. Jos lapsen jalka on 19,5 cm pituinen, valitse monon kooksi 20,5 cm. Yleinen virhe on valita kasvunvaraa monoihin. Jos ostat liian isot monot, lapsi ei pysty hallitsemaan suksia. Monon pitää myös olla pehmeä, sillä lapset painavat paljon aikuisia vähemmän. Älä siksi osta lapselle koskaan monoa, jonka flex-arvo on yli 70.

Monoa sovittaessa lapselle on tärkeä selittää, että sen pitää olla hieman tiukka. Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä mono tuntuu lapsesta tiukalta varpaiden kohdalta. Se ei yleensä johdu pituudesta vaan siitä, että monot ovat tavallisia kenkiä tiukemmat sivuilta. Siihen tunteeseen lapset eivät yleensä ole tottuneet, varsinkin jos he ovat viettäneet koko kesän mukavissa tennareissa. Halutessasi voit ottaa sisäkengän irti ja sovittaa sitä erikseen lapsen jalkaan, jolloin näet helpommin sen sopivuuden. Muista myös, että kanta liukuu taaksepäin monon kiinnityksen yhteydessä.

Pienille lapsille vakiomonot ovat parhaat, ja valinta riippuu lähinnä väristä ja muotoilusta. Lasketteluinnon herättämiseksi voi olla tärkeää, että lapsi pitää monoa hyvännäköisenä. Lapsen kasvaessa myös valikoima kasvaa, jolloin voit alkaa valita lapsen tasoon sopivia monoja. Jos lapsi laskettelee erittäin paljon, voi olla hyvä panostaa monoihin, jotka voi kiristää jalkaan paremmin. Älä koskaan osta aikuisten monoja alle 50-kiloiselle lapselle – se voi olla jopa vaarallista.

HUOMIOITAVAA

  • Lasten monot saavat olla 1 cm jalkaterää pidemmät.
  • Älä koskaan osta lapselle monoa, jonka flex-arvo on yli 70.
  • Selitä lapselle, että monojen pitää tuntua vähän tiukoilta.

TIESITKÖ?

Lapsen ei saa antaa käyttää aikuisten monoja, sillä se voi aiheuttaa vakavia vammoja. Aikuisen monot yltävät liian lähelle lapsen polvitaipeita, minkä vuoksi ne kuormittavat polvia väärällä tavalla. Lisäksi ne ovat aivan liian jäykät, jotta lapsi jaksaisi käsitellä niitä. Aseta turvallisuus aina etusijalle.

SANASTO

Seuraava sanasto sisältää keskeisiä monoihin liittyviä käsitteitä.


Monon eri osat:

Kuori. Kovasta muovista valmistettu monon ulkokuori.
Sisäkenkä. Monon sisäosa. Näyttää korkealta painijankengältä.
Iltti. Sisäkengän yläosa, joka työntyy ulos monon kuoresta.
Hihna. Varmistaa, että sääri ja iltti istuvat niin tiukasti toisiaan vasten kuin mahdollista.
Soljet. Kiinnittävät monon paikalleen. On olemassa sekä ylä- että alasolkia.
Ulkopohja. Monon ulkopuolella oleva pohja, jossa oleva kumi parantaa pitoa kävellessä.
Pohja. Kuoren sisäpuolella oleva pohja. Voi olla monesta eri materiaalista.
Tech Insert. Kiinnitetään monon ulkopohjaan, jotta mono sopii tech-siteeseen (hiihtovaellusside).

Flex. Ilmoittaa, miten kova tai jäykkä mono on. Ilmoitetaan flex-arvona suunnilleen välillä 60–130. Mitä korkeampi arvo, sitä kovempi mono. Valitettavasti flexille ei ole mitään yleistä standardia, joten flex-arvoja tulee aina pitää suuntaviivoina siitä, onko mono pehmeä, keskijäykkä vai kova.

Lestin leveys. Kertoo, kuinka leveä mono on leveimmästä kohdastaan. Luku antaa aavistuksen siitä, sopiiko mono leveään tai kapeaan jalkaan. Myös lestin leveyttä tulee pitää suuntaviivana, sillä se ei kerro mitään siitä, kuinka leveä mono on muissa kohdissa tai kuinka suuri monon kokonaistilavuus on.

Mondopoint. Monojen kansainvälinen kokostandardi. Koko ilmoitetaan aina senteissä ja tarkoittaa monon sisäkengän mittaa. Kunkin koon välillä on yksi sentti – esimerkiksi 25,5/26,5/27,5 jne. Mieti tarkkaan, kannattaako sinun siirtyä yksi koko ylemmäs tai alemmas.

Kävelyasento. Painike monon takapuolella, joka suoristaa monon varren, niin että se ei kallistu yhtä paljon eteenpäin. Kävelyasento helpottaa kävelemistä monot jaloissa. Tarjolla on sekä yksinkertaisia että kehittyneitä kävelyasentoja eri kallistusasteilla.

Booster strap. Joustava solki monon yläreunassa, jonka avulla monon voi kiristää vieläkin tiukemmin. Booster strap lisää suksen eteenpäin suuntautuvaa painetta, mikä nopeuttaa käännöksiä ja tuo lisää voimaa lasketteluun. Lähinnä kilpalaskettelijoiden käytössä.

Vahvistettu pohjallinen. Hieman ylimääräistä tukea tarjoava pohjallinen, joka parantaa käyttömukavuutta. Tasoittaa painetta ja parantaa verenkiertoa, mikä ehkäisee kramppeja ja jalkojen palelemista. Stadiumin Ski-myymälät Åressa ja Sälenissä tarjoavat mahdollisuuden valaa pohjalliset omiin monoihin sopiviksi.