Millaiset kengät sopivat eri sisälajeihin parhaiten?

Joukkuelajit

Yhteistä kaikille sisäkenttien isoille joukkuelajeille (koripallo, käsipallo, salibandy, lentopallo, jalkapallo ja futsal) ovat nopeat käännökset ja suunnanmuutokset, jotka tapahtuvat usein suorassa kontaktissa vastustajaan ja aiheuttavat kontrolloimattomia ja ennakoimattomia tilanteita.

Jotta näistä liikkeistä suoriutuisi ilman nyrjähdyksiä tai liukastumisen vaaraa, tarvitaan kahta asiaa: pitoa ja vakautta. Valitse yksinkertaisesti sisäpelikengät, joissa on liukkaalla hallilattialla pitävä pohja (joka ei päästä väriä) ja jotka ovat vakaat ennen kaikkea sivusuunnassa.

Jos lajiin kuuluu hyppyjä – kuten koripallossa, käsipallossa tai lentopallossa – kengässä voi olla enemmän vaimennusta polvien ja nilkkanivelten säästämiseksi alastuloissa kovaa lattiaa vasten. Tänne olemme koonneet koripallokenkiä.

Esimerkiksi käsipallossa on tärkeää pitää huolta, että valittavissa käsipallokengissä on riittävästi vaimennusta ja vakautta. Peli siirtyy nopeasti kenttäpuoliskolta toiselle ja sisältää paljon lähtöjä ja pysähdyksiä.

Salibandykengät ovat rakenteeltaan kuin käsipallokengät, mutta niissä voi olla enemmän painotusta vakauteen nopeiden sivuttaisliikkeiden ja niiden polville aiheuttaman kuormituksen vuoksi.

Sisäkentille tarkoitetut jalkapallokengät ja futsalkengät eroavat muiden palloilulajien kengistä siten, että ne ovat kapeampia, ohuempia ja kevyempiä, jotta niillä saisi paremman tuntuman ja kontrollin palloon. Pito ja läheisyys palloon ovat tärkeämpiä tekijöitä kuin vakaus.

Jalkapallokengissä tärkeää on myötäilevä istuvuus, joka lisää tuntumaa jalan ja pallon välillä. Käsittely ei saa olla kömpelöä. Osta myötäilevät kengät ja anna niiden mukautua jalkaan. Ne ovat paremmat kuin liian isot kengät, joissa jalka pääsee liukumaan ja sen joutuu kompensoimaan. Pidemmän päälle se on kivuliaampaa kuin käyttää myötäilevää kenkää, joka puristaa hieman ensimmäisillä pelikerroilla.

Mailalajit

Padelissa, tenniksessä, sulkapallossa, squashissa (ja tietyiltä osin pöytätenniksessä) on enemmän lähtöjä ja pysähdyksiä, erityisesti sivusuunnassa, kuin useimmissa joukkuelajeissa. Yksi tärkeimmistä tekijöistä padelkenkien tai tenniskenkien valinnassa on ehdottomasti vakaus, niin sivusuunnassa, iltissä kuin nauhajärjestelmässä. Kengän pitää kestää takarajan raskaiden kaksintaisteluiden aiheuttamia jatkuvia rasituksia.

Kevyen kengän valinta voi olla houkuttelevaa, sillä kukapa haluaisi erä toisensa jälkeen raahata mukanaan tarpeetonta painoa. Mutta sen minkä keveydessä voittaa, yleensä tukevuudessa häviää. Valitse siksi mieluummin tukeva ja painava kuin kevyt ja ryhditön kenkä.

Tenniksessä ja padelissa kertyy enemmän juoksumetrejä kuin sulkapallossa, pöytätenniksessä ja squashissa. Lisäksi kengän yläpuoleen, ilttiin, kohdistuva paine on suurempi. Rasitus tällä alueella on suuri esimerkiksi syötöissä ja hyökkäyspalloissa verkolla. Varmista, että kengässäsi on tässä kohdassa vahvistus.

Muissa mailalajeissa, kuten nimenomaan sulkapallossa, pöytätenniksessä ja squashissa, kentät ovat pienempiä, liikkeitä on vähemmän ja juoksumatkat lyhyempiä. Pöytätenniskengissä voi katsoa samoja ominaisuuksia kuin salibandykengässä.

Sulkapalloon voi valita kevyen kengän. Siinä käytetään paljon päkiää, joten sulkapallokengissä ei tarvita paljon vaimennusta. Squash sijoittuu johonkin tenniksen ja sulkapallon välimaastoon – juokset enemmän ja nopeammin kuin sulkapallossa ja tarvitset siksi enemmän vakautta squash-kenkiin.

Yleistä

Yleisesti ottaen tärkeintä on valita lajiin sopiva oikeanlainen kenkä. Pidä lähtökohtana aina istuvuutta.
Elämys on suurempi ja parempi oikeissa kengissä. Väärissä kengissä voi astua väärin ja saada myös helposti nyrjähdyksiä ja venähdyksiä.

Toinen ongelma on jalkaterien harjoittamisen sivuuttaminen. Jalkaterät ovat usein laiminlyöty lihasryhmä, jonka luotetaan yleisesti hoituvan kengän avulla.
Yksi vinkki on kävellä paljon paljain jaloin ja joskus jopa lämmitellä paljain jaloin, sillä se on hyvä tapa harjoittaa jalkateriä. Ja sitä todella tarvitaan.

Muita kenkiä koskee sama kuin jalkapallokenkiä: mieluummin myötäilevät kuin liian isot. Ihmiset ostavat usein liian isot kengät. Se voi toimia nuorena, kun keho on kevyt, mutta vanhetessa ja painon lisääntyessä on tärkeää, että kenkä istuu myötäilevästi. Jalan pitää olla kuin kiinni köytetty. Liikkuvuus paranee ja sekä jalkojen että kenkien kuluminen vähenee.