-25 % sinulle jäsen tai jäseneksi liittyvä.

Yoga-girl: Rachel Brathen

Yli 2 miljoonaa seuraajaa Instagramissa. Mielikuva Yoga Girlistä on, että vaikka hänen lapsuutensa on ollut ilmeisen kurja, on hän silti onnellinen ja onnekas. Mutta mitä oikeasti piilee paratiisirantojen ja vaativien jooga-asentojen takana? Matkustimme Aruballe ottamaan selvää.

Welcome to happiness, toivottaa kyltti Reina Beatrixin lentokentällä Aruban saarella Karibialla. Kun saari vasta pilkottaa lentokoneen ikkunasta, ajattelen, että sanan paratiisi täytyy tarkoittaa tällaista paikkaa. Vitivalkoisia rantoja, turkoosia vettä, huojuvia palmuja ja satumaista kaktusmaisemaa. Saarella on joitakin isoja hotelleja, mutta turistimassat eivät ole vielä löytäneet tänne.

Onnellinen paikka saari toden totta on. Sanotaan, ettei Aruballa ole juurikaan työttömyyttä, vain hyvin vähän rikollisuutta, asukkaat nauttivat ilmaisesta terveydenhuollosta eikä rikkaiden ja köyhien välillä ole suurta kuilua. Asukkaat viihtyvät saarellaan ja heistä suorastaan paistaa ystävällisyys ja rauha. Aurinko ja lämpötila ovat aivan oma lukunsa. Helposti ajattelee, että elämän täällä täytyy olla ihanaa. Riittää että elämässä on rakkautta, terveellisiä juomia ja joogaa - tämä on todellinen paratiisi. Vaikka olisikin kokenut kurjan lapsuuden ja elämän ylä- ja alamäet, voi silti olla onnellinen. Tämän kuvat miljoonat ihmiset ovat saaneet Rachel Brathenista sosiaalisessa mediassa. Samaa kuvaa levittävät myös mediat ympäri maailmaa: että elämä on ihanaa ja hän elää unelmaansa. Mutta kaikki ei ole aina, miltä vaikuttaa. Tai mitä sosiaalisessa mediassa näkee. Tai sellaista, josta lukee. Kyllä kai kaikki sen tässä vaiheessa jo ymmärtävät?

Juuri kun laskeudumme saarelle, on Yoga Girl ryhtynyt entistä enemmän ilmaisemaan mielipiteitänsä asioista, joilla ei ole joogan kanssa mitään tekemistä. Hän itkee Facebookin livelähetyksessä terrori-iskujen jälkeen, tuomitsee Trumpin ja sanailee Twitterissä (Do we need more ”life is perfect and here is a perfect white girl yoga pose” or do we need more truth??).

– Edessäni on juuri nyt suuria haasteita. Olen huomannut, että jos kirjoitan jotakin poliittista tai kantaaottavaa, menetän seuraajia. Se ei pitemmällä tähtäimellä ole kovin hyvä asia Yoga Girl -tuotemerkille. Mutta olen väsynyt näyttämään vain aurinkoisia joogakuvia rannalta. Haluan tehdä enemmän. Haluan olla muutakin kuin joogaguru.

Kaikki tietävät, miten Yoga Girlin taru alkoi, sillä sadat lehdet ovat kirjoittaneet siitä. Siitä, että hänellä oli kurja lapsuus. Siitä, että hän matkusti lomalle Aruballe isänsä kanssa ja tapasi heti ensimmäisenä päivänä Dennisin surffikaupassa. Siitä, kuinka hän ensi näkemältä tiesi, että Dennis oli se oikea. Siitä, kuinka hän pitää joogaretriittejä ympäri maailmaa. Ja siitä, kuinka hänen läpimurtonsa tuli vasta sitten, kun hän alkoi kirjoittaa henkilökohtaisempaa sisältöä.

Nyt Rachel ja Dennis ovat olleet yhdessä melkein seitsemän vuotta. He asuvat pienessä talossa koiriensa ja Penny-vuohen kanssa. Talo on keskellä kaktusmetsää ja terassilta häämöttää saaren jylhä länsirannikko. Mihin päin katsookin, on näkyvissä vain monimetrisiä vihreitä kaktuksia. Maisema on karu, kuiva ja hiekkainen.

– Älkää ottako kuvia talon ulkopuolelta, en halua ihmisten saavan tietää, missä asumme, pyytää Rachel.

Hän puhuu pehmeästi mutta päättäväisesti. Julkisuudella on luonnollisesti myös haittapuolensa.

– En oikeastaan pidä mielikuvasta, jonka media antaa minusta. Olen pitkään yrittänyt saada läpi erilaista imagoa, hieman enemmän syvyyttä, mutta se ei jotenkin mene oikein perille.

Dennis on koko ajan lähellä, kun puhumme. Valokuvaaja saapuu, ja hän ja Dennis alkavat jutella papiamentoksi. Se on paikallinen kieli, jota arubalaiset käyttävät englannin ja espanjan lisäksi. Paikallisväestö ei tunne Yoga Girliä ollenkaan niin hyvin kuin Aruballe lomalle saapuvat amerikkalaisturistit. Nykyään Rachel johtaa muutamaa yritystä, joiden myötä hänen työtiiminsä on kasvanut yli neljäänkymmeneen henkeen.

– Monet tietävät, että pidän joogaretriittejä ympäri maailmaa, mutta esimerkiksi tekemäni ”mission tripit” ovat vähemmän tunnettuja.

Matkat tehdään 109-tavaramerkin alla. Matkojen tarkoitus on käynnistää paikallisia projekteja ja saada ne alkuun.

– Keräämme paljon rahaa reissuilla. Ne kaikki lahjoitetaan suoraan projektiin, joka aloitetaan matkalla, ja joka jatkuu pitkään lähtömme jälkeen.

Tähän mennessä olemme järjestäneet kolme matkaa. Viimeisin suuntautui Ecuadoriin. Lisäksi on käyty Nicaraguassa, jossa kaivettiin ojia niin, että 1400 taloutta sai veden. Seuraava matka järjestetään Aruballe. Tarkoituksena on rakentaa suoja kodittomille koirille, jotka ovat hänen sydäntään lähellä. Kun Rachelin rakas koira Sgt Pepper kuoli, alkoi hän käyttämään yhä enemmän aikaansa kodittomien koirien parissa.

– On hullua, että Sgt Pepper’s Friends -niminen järjestö toimi hyvin heti alusta alkaen. Järjestö etsii kodittomille koirille uuden kodin mistä päin maailmaa tahansa. Ensimmäinen koditon koira, josta laitoin kuvan nettiin, sai yli 350 vastausta. Nykyään koiraprojekti työllistää kuusi ihmistä kokopäiväisesti.

Rachelin ”mission trip” -matkoihin kuuluu toki joogaa ja terveellistä ruokaa, mutta tarkoituksena on myös saada aikaan jotain hyödyllistä.

– ”Mission tripeillä” oppii ymmärtämään itseään paremmin, ihan kuin joogaretriitissä. Mutta matka tuo myös aivan uudenlaisia henkisiä oivalluksia ja muuttaa elämää. Viisi matkaajaa on ollut mukana kaikilla reissuilla. Joskus on kyllä vähän turhauttavaa, kun joogaretriitit myydään loppuun hetkessä mutta ”mission tripeille” voi olla vaikea saada osallistujia.

Keskustelun aikana käy selväksi, että kyse ei ole vain joogasta, vaan suuremmasta asiayhteydestä. Hän kuitenkin painottaa, että jooga auttaa säilyttämään jalat maassa ja että muita harjoitusmuotoja ei oikeastaan edes tarvitse. Monien mielestä jooga on pelkkää venyttelyä, mutta se riippuu toki harjoitetun joogan lajista.

– Joogan lisäksi ei tarvita mitään muuta treeniä. Joogit ovat huippukunnossa! Dennis puolestaan harjoittelee ensimmäistä Iron Man -kisaansa varten, joka pidetään täällä saarella lokakuussa. Puolikas kisa tosin vain, mutta kuitenkin, sanoo Rachel ja nauraa.

On totta, että joogan avulla pysyy hyvässä kunnossa. Erityisesti SUP-joogalla, jota Yoga Girl on ollut mukana kehittämässä. Surffilaudan päällä joogaaminen haastaa sekä kropan että sielun. Se on taianomainen kokemus ja pimeässä joogasalissa touhuaminen tuntuu miltei hassulta siihen verrattuna.

Voi olla liioiteltua väittää, että hän pelastaisi maailmaa joogalla, mutta mitä pidempään vietän aikaa hänen kanssaan, sitä selvemmäksi käy, että hänellä on harvinaisen luja tahto auttaa heikompiaan ja kultainen sydän. Sen lisäksi hän on erittäin kiinnostunut maailman tapahtumista. Hän näpyttelee puhelintaan jatkuvasti, muutoinkin kun julkaistessaan kuvia. Hän haluaa pysyä ajan tasalla tapahtumista. Käy myös ilmi, että hän puhuu sekä papiamentoa että espanjaa. On paljonkin, mitä hänestä ei tiedetä. Hän on esimerkiksi taitava liikenainen aurinkoisen joogajulkisivunsa takana. Suurin tähänastisista saavutuksista on oneOeight-konsepti, joka on ikään kuin joogan Netflix eli maksullinen joogapalvelu. Se sisältää myös henkisen hyvinvoinnin ja meditoinnin oppitunteja.

– Haluaisin, että kaikilla olisi mahdollisuus joogaan. Toivon, että onnistun vielä jonain päivänä viemään joogaa kouluihin ja lähiöihin. Ruotsissa tulee tunne, että joogasta on tullut vain ylemmän luokan huvi. Tukholmassa joogasalin jäsenyydestä saa maksaa pitkän pennin. oneoeight.com:ssa jäsenyys maksaa kymmenisen euroa kuukaudessa. Ei sataa euroa.

Monet oneOeightin oppitunneista ohjaa Rachel itse, mutta mukaan on saatu myös monia muita joogan suuria nimiä.

– Aloitimme toiminnan kokeilukampanjalla nähdäksemme, toimisiko konsepti. Saimme jo ensimmäisenä päivänä 7000 jäsentä. Olin ihan shokissa, en olisi ikinä uskonut että se toimisi niin hyvin.

Entä mistä tulee nimi oneOeight?

Mala-korussa on 108 helmeä. Mala on kaulanauha, jota käytetään rukouksissa ja perinteisessä joogameditaatiossa. Vähän kuin rukousnauhaa.

Yoga Girl -konsepti kasvaa tasaisesti ja siitä on kirjoitushetkellä tulossa entistä suurempi. Ajamme Rachelin ja Dennisin pakettiautolla muutaman kilometrin päähän rakennustyömaalle, jolle rakentuu Rachelin ikioma hyvinvointikeskus. Island Yoga -nimellä kulkevassa keskuksessa tulee olemaan joogasali, kahvila, ravintola, myymälä ja toimisto. Avajaisia suunnitellaan joulukuuksi. Hän toivoo, että Island Yogan myötä ihmiset tulisivat saarelle, eikä hänen enää tarvitsisi matkustaa ympäri maailmaa retriitteihin.

Kiertelemme vaikuttavan suuren rakennuksen työmaalla.

Itse asiassa kaikki Yoga Girliin liittyvä näyttää vaikuttavalta. Lähes kaikki, mihin hän koskee, näyttäisi muuttuvan kullaksi. Jotain tulee muuttumaan myös Yoga Girlin imagossa. Toisaalta hän kasvattaa tavaramerkkiä kovalla tahdilla, ja taas toisaalta hän kirjoittaa itkien sosiaaliseen mediaan, että on väsynyt täydellisten joogakuvien tuomaan onnelliseen imagoon.

– Tasapainon löytäminen on niin vaikeaa. Haluaisin pelastaa maailman ja olla aito, mutta täytyy kuitenkin olla kaupallinen.

Maailmaa en tietysti voi pelastaa yksinäni. Sen vuoksi yksi Rachelin viimeisimmistä projekteista tähtää julkkisten mukaan ottamiseen. Rachel yllättyi tuloksesta, kun hän otti yhteyttä tiettyihin vaikutusvaltaisiin henkilöihin.

– Julkkikset haluavat kyllä auttaa, mutta eivät vain tiedä miten. He ovat avoimia hyville ideoille. En oikeastaan tässä vaiheessa voi paljastaa enempää, mutta pian tapahtuu jännittäviä asioita.

Yhdessä saamme tulosta aikaan. Yksinään maailman pelastaminen on hieno ajatus, mutta voi tuntua melkoiselta taakalta. Taakan kantaminen on toki paljon helpompaa, jos on onnellinen joogaguru valkoisella hiekkarannalla.

Mieleen nousee kysymys: mitähän olisi tapahtunut, jos kyseinen pikkutyttö olisikin päättänyt opiskella lääketiedettä, kuten alunperin halusi? Mitä olisi tapahtunut, jos hän olisi toteuttanut unelmansa ja työskennellyt Lääkärit ilman rajoja -järjestölle?

Hän näyttää hienoa esimerkkiä nuoremmille sukupolville. Elämä ei ole pelkästään täydellisiä Instagram-kuvia. Elämä on iloa ja surua, terroria ja kuolemaa, valoa ja varjoa. Kaikki me voimme vaikuttaa asioihin. Rachel Brathen tekee, mitä pystyy. Siksi meidän tulisikin olla hänelle ikuisesti kiitollisia. Hän antaa meidän tulla osaksi Yoga Girlin paratiisimaailmaa, mutta myös saa meidät pohtimaan tärkeitä asioita elämässä.