-25 % sinulle jäsen tai jäseneksi liittyvä.

RUNNER’S HIGH:N Aki Nummelan vinkit talviharjoitteluun

Talvi kutittelee oven takana ja monille juoksijoille se tarkoittaa tiukkaa pohdintaa juoksumukavuuden säilyttämisestä ja oikeanlaisista varusteista talven vaihteleviin säihin. Osa vaihtaa suosiolla kesäisiin olosuhteisiin juoksumatolle, mutta on myös paljon meitä muita, jotka juoksevat kilometrinsä pääasiassa ulkona olkoon sää mikä tahansa.

Harjoitellako sisällä vai ulkona?
Itselle lämpötila ja alustan pitävyys määrittää sen millaisia harjoituksia ulkona teen ja mitkä harjoitukset juoksen sisällä. Jos lämpötila menee nollan tuntumaan ja alle, päädyn kaikkien tehotreenien kanssa matolle ja halliin. Jos taas alusta on yhtään liukas, luminen tai loskainen päädyn usein samaan ratkaisuun, vaikka olisikin riittävän lämmin. Näillä toimilla pyrin säilyttämään juoksun rentouden sekä säästämään lihaksistoa ja keuhkoja turhalta ylimääräiseltä ja vääränlaiselta rasitukselta. Rauhalliset peruskestävyyslenkit juoksen ulkona säässä kuin säässä. Tuolloin ykkösfokus on turvata silti askelen mahdollisimman hyvä pito napakoiden nastakenkien ja pitopohjakenkien kanssa. Monet pohtivatkin kannattaako heidän talvijuoksumäärillä nastakenkiä ostella vai kitkutella kesälenkkareilla talven läpi. Mielestäni kannattaa ilman muuta. Talvijuoksukengät voivat parhaimmillaan olla monivuotinen sijoitus ja jos niillä säästät yhdenkin kaatumisen tai loukkaantumisen, ovat ne maksaneet itsensä takaisin jo moninkertaisesti.

Juoksun oheisharjoitukset talviaikaan
Talvi voi tuoda myös erilaista twistiä treeneihin. Hiihto luonnollisesti oheistreeninä toimii myös hyvin juoksijoille. Jos ajatuksissa siintää kuitenkin juoksun parantaminen ja mahdollisesti keväiset juoksukilpailut, kannattaa hyvinäkin hiihtotalvina pitää juoksua säännöllisessä ohjelmistossa pieninä annoksina hiihtolenkkien ohessa. Kuntoa kehittävät harjoitteet voi suorittaa huoletta hiihtäen, mutta juoksun iskutuksen ja tuntuman säilyttämiseksi kannattaa viikoittain muistuttaa jalkoja säännöllisestä juoksuliikkeestä pienten lenkkien muodossa. Lumisina talvina yksi spesiaalijuoksuharjoitukseni on käydä välillä karaistamassa itseäni ja valmennettavia myös lumijuoksun merkeissä. Täysin koskematon pelto ja polvikorkuinen tai hieman syvempi lumikerros tuovat kaivattua jytyä jalkoihin ja muistuttavat kesällä kuinka helppoa juoksu onkaan. Kannattaa testata ja lähteä liikkeelle vaikka 30 sekunnin pätkillä, välissä pieni palautus ja uutta vetoa putkeen.

Pukeutuminen talvijuoksuun
Pukeutumisessa syksyn ja talven viilenevissä säissä kannattaa luottaa teknisiin ja laadukkaisiin materiaaleihin sekä järkevään kerrospukeutumiseen. Yleisesti juoksijat tekevät ylilyöntejä vaatetuksen määrän suhteen. Ei pidä pelätä sitä, jos lähtiessä lenkille on hieman viileä. Nopeasti kroppa alkaa lämmetä ja paras tilanne olisikin niin että yhtään et alkaisi kiehua lenkin aikana. Vaikuttaa juoksumukavuuteen hyvin paljon. Itselle sopiva ja miellyttävä varustusmäärä löytyy vain kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja. Monet kauhistelevat viileyttä, kun lämpömittari rullaa + 0-15 asteen välillä ja pakkaavat mielellään päälle tuulipukua ja pitkiä vaateparsia. Juoksutapahtumissa ja reippaissa treeneissä kannattaakin joskus rohkeasti testata sitä, että alun lyhyen verryttelyn juoksee pitkissä vaatteissa keräten pienen lämmön ja hien pintaan ja kun on kovemman juoksun aika nappaa päällysvaatteet pois ja lähtee shortseissa liikkeelle. Saatat yllättyä kuinka miellyttävältä ja lämpimältä olo tuntuu.

Jos yhden täsmävinkin juoksupukeutumiseen kylmenevissä säissä voi antaa, suojaa herkät nilkkasi ja akillesjänteesi lämmittävillä säärystimillä. Nykymuotiin kuuluu usein paljaiden nilkkojen kanssa kylmissäkin säissä pullistelu, mutta viimeistään juoksutreeneihin lähtiessä kannattaa laittaa lämmikettä nilkkojen peitoksi.

Aki Nummela

Ikä: 36 vuotta
Maratonennätys: 2.17.57
Työ: Runner’s High:n valmennuspäällikkö