-25 % sinulle jäsen tai jäseneksi liittyvä.

Näin <span style="color: #333333;"><a style="color: #333333;" href="https://www.stadium.fi/tuotemerkki/asics">ASICS</a></span> toi japanilaisen urheilutekniikan maailmalle

Monilla johtavista urheilumerkeistä on pitkä historia, niin myös ASICSilla. Tuotemerkki yhdistetään nykyisin vahvasti sekä urheilukenkiin että moderneihin streetwear-malleihin. ASICS on valmistanut maailmanluokan urheiluvarusteita yli 70 vuoden ajan. Kaikki alkoi mustekalan lonkerosta. Lue lisää yrityksen historiasta tästä.

Sodanjälkeinen aika oli rankkaa monille japanilaisille ja erityisesti nuorille. Kihachiro Onitsuka -niminen mies halusi auttaa kotikaupunkinsa Koben nuoria valoisampaan tulevaisuuteen. Vuonna 1949 hän lopetti työnsä ja perusti Onitsuka Tiger -urheilutuotemerkin, josta tuli myöhemmin ASICS. Hän uskoi vahvasti urheilun parantavan ihmisten itsetuntoa, mutta sen mahdollistamiseksi tarvittiin hyviä urheiluvarusteita.

Mustekalat inspiraationlähteenä

Monet ideat ovat saaneet alkunsa päivällispöydässä, ja niin kävi myös uudelle yrittäjälle Onitsukalle. Hänen katsoessaan alas pöytään hän näki, miten mustekalan palanen oli tarttunut kulhon pohjalle. Mustekalan imukupit inspiroivat häntä uudenlaisiin koripallokenkiin, jotka tarjosivat pelaajille aiempaa parempaa pitoa kentällä. OK-nimiset koripallokengät olivat ensimmäiset kengät, jotka Onitsukan uusi urheilumerkki suunnitteli vuonna 1950.

Ikoniset raidat

Tuotemerkki kehitti 60-luvulla lisää urheilukenkiä juoksuun, hiihtoon, lentopalloon, vuorikiipeilyyn, painiin ja golfiin. Tuolloin (1966) myös klassiset ASICS-raidat esiteltiin merkin ensimmäisten piikkareiden lanseerauksen yhteydessä Meksikon olympialaisissa.

Luotettava tuotemerkki
Sekä 60- että 70-luvulla merkki saavutti suurta suosiota monien maailman johtavien urheilutähtien keskuudessa. Esimerkiksi maratonjuoksija Derek Clayton teki maailmanennätyksen ASICS-kengissä vuonna 1967 ja Lasse Virén voitti kaksi kultaa Münchenin olympialaisissa 1972. Näin tuotemerkki sai mainetta huippusuorituskykyisistä juoksukengistä tilastojen tuella.

Vuonna 1977 tuotemerkin nimeksi vaihdetaan ASICS. Nimi on lyhenne latinankielisestä ilmaisusta ”anima sana in corpore sano”, joka tarkoittaa tervettä sielua terveessä ruumiissa. Tästä tuli tuotemerkin ja Onitsukan filosofia, joka elää edelleen.

GEL-tyynyt ilmestyvät kenkiin

Nykyisin erilaiset vaimennusjärjestelmät ovat yleisiä juoksukengissä, mutta vuonna 1986 ASICS käytti ensimmäisenä silikonigeelityynyjä. Mullistava GEL-tekniikka tarjosi juoksijoille jotain uutta suorituskyvyn näkökulmasta.

GEL-aikakausi oli syntynyt. Vuosien aikana ASICS on laajentanut GEL-perhettä nopeaan tahtiin, ja tekniikka liitetään nykyisin vahvasti juuri ASICSiin. Meiltä löydät muun muassa uuden Novablast-mallin GEL-teknologialla.

Tutkimuslaitos avataan
ASICS avasi tutkimuslaitoksen Kobessa vuonna 1990 edistääkseen terveyttä ja liikuntaa. Se johti uusiin urheiluinnovaatioihin, joita tuotemerkki on hyödyntänyt. Vuonna 1993 ASICS toi markkinoille kaksi uutta urheilukenkämallia, Kayanon ja GT-2000:n, joista tuli nopeasti suosittuja. Lanseerauksestaan lähtien molemmat mallit ovat olleet Euroopan myydyimpien joukossa.

Suunnitteluyhteistyö
Aikamme suurimpiin suunnittelijoihin lukeutuvien Sean Wotherspoonin, Vivienne Westwoodin ja Ronnie Fiegin avulla ASICS on viime vuosina voittanut monien streetwear- ja tennarifanien sydämen. Yksi esimerkki menestyksekkäästä yhteistyöstä on työ muotisuunnittelija Kiko Kostadinovin kanssa. Kun he vuonna 2018 toivat yhdessä markkinoille Gel-Burz 1 -kengän, sitä kiiteltiin ja kaikki halusivat käyttää faijalenkkareita. Lisäksi monet muotilehdet valitsivat sen yhdeksi vuoden 2018 parhaista uutuustennareista.

Koko ASICSin matkan ajan sen mallistot ovat kuvastaneet perustaja Onitsukaa tavalla tai toisella. Nykyisin valikoimasta löytyy kaikkea treenikengistä ja urheiluvaatteista hypermoderneihin tennareihin. Japanilaisen merkin retromallien ystäville löytyy klassisia streetwear-malleja nimellä ASICS TIGER – tunnetuilla ASICS-raidoilla varustettuna, totta kai.