-25 % sinulle jäsen tai jäseneksi liittyvä.

<span style="color: #333333;"><a style="color: #333333;" href="https://www.stadium.fi/tuotemerkki/puma">Puman</a></span> historia

Tekniset ratkaisut, ikoniset helmet ja yhteistyö tähtien kanssa on tehnyt Pumasta nimen urheilumaailmassa ja sen ulkopuolella. Seuraavassa on katsaus merkin perustamisesta nykyhetkeen.

1924 – Gebrüder Dassler Schuhfabrik
Saksalaisveljekset Adolf ja Rudolph Dassler perustavat Gebrüder Dassler Schuhfabrik nimisen urheilukenkäyrityksen Baijerin Herzogenaurachissa. Ei järin pitkä askel – veljesten isä Christoph työskenteli kenkätehtaassa poikien lapsuudessa. GDS oli maailman ensimmäinen yritys, joka keskittyi pelkästään urheilukenkiin.

1936 – Berliinin olympialaiset
Dasslerin veljekset matkustavat olympialaisiin Berliiniin ja onnistuvat vakuuttamaan amerikkalaisen pikajuoksijan ja pituushyppääjän Jesse Owensin käyttämään GDS:n kenkiä. Owens voitti neljä kultamitalia Hitlerin silmien edessä. Owensin sponsorointi, ensimmäinen laatuaan, tehosi. Toiseen maailmansotaan asti yrityksellä meni yhä paremmin, mutta samalla Adolfin ja Rudolphin välit alkoivat rakoilla. Sen syistä on esitetty paljon teorioita, mutta muotimaailman tunnetuin veljesriita oli tosiasia.

1948 – Puma perustetaan
Lopulta Dasslerin veljesten riidat kärjistyivät ja yritys hajosi kahtia. Adolf ”Adi” Dassler muodosti perustan Adidakselle, ja Rudolph perusti Puman. He johtivat kumpikin omaa yritystään Aurach-joen eri puolilla yhä menestyksekkäämmin. Kun Länsi-Saksa pelasi samana vuonna ensimmäisen jalkapallo-ottelunsa sodan jälkeen, useilla pelaajilla oli Puma-kengät jalassaan.

1952 – Super Atom

Rudolph ja Puma kehittivät yhteistyössä Länsi-Saksan jalkapallomaajoukkueen jäsenien kanssa maailman ensimmäiset jalkapallokengät, joissa on ruuvattavat nappulat. Ne mahdollistivat pelaajille nappuloiden mukautuksen alustaan ja säätilaan. Malli sai nimen Super Atom.

Kesällä samana vuonna juoksija Josy Barthel Luxemburgista voitti olympiakultaa 1 500 metrillä Helsingissä Puma-kengät jaloissaan. Olympiakulta oli Puman ensimmäinen.

1967 – Logo syntyy
Saksalainen sarjakuvapiirtäjä kehittää Puman logon, tyylitellyn version upeasta harppaavasta kissaeläimestä.

1968 – Suede ja King
Puma tuo markkinoille Suede-mallin, mokkakengän vaimentavalla pohjalla. Suede-kenkää pidetään edelleen yrityksen todellisena klassikkona, ennen kaikkea sen vuoksi, mitä tapahtui Meksikon olympialaisissa vuonna 1968. Afroamerikkalaiset Tommie Smith ja John Carlos, 200 metrin kulta- ja pronssimitalisti, nostivat palkintokorokkeella Yhdysvaltain kansallislaulun aikana käsineeseen verhotun nyrkkinsä ylös protestiksi mustien kohtelusta kotimaassaan. Jaloissaan kaksikolla oli Puma Suede, kengät, joissa he olivat voittaneet mitalinsa.

Vuosi 1968 oli yleisesti keskeinen Pumalle. Silloin tuotiin markkinoille myös jalkapallokenkä Puma King. Minimalistinen mustavalkoinen, vakuuttavan vakaa malli saavutti nopeasti suosiota, ja Meksikon MM-kisoissa 1970 mallia käytti Pelé Brasilian voittaessa kultaa. King-kenkää pidetään edelleen yhtenä parhaista ja ikonisimmista jalkapallokengistä.

1973 – Puma Clyde

Koripalloilija Walt ”Clyde” Frazier antaa nimensä Puma Clyde -mallille, mokkakengälle, jonka sivulla on Puman tunnusomainen valkoinen kapeneva siipi, jonka tarkoitus on lisätä vakautta. Kengästä tulee yksi Puman tunnistettavimpia ja suosituimpia.

1974 – Katkerat viholliset
40-luvulla tapahtuneesta välien rikkoutumisesta lähtien Adolf ja Rudolph, Adidas ja Puma, ovat olleet katkeria vihollisia. Jalkapallon MM-kisoissa jatkuvalla sukuriidalla on lähinnä outoja seurauksia. Hollantilainen supertähti Johan Cruyff pelaa tavalliseen tapaan Puman kengissä ja kieltäytyy Adidaksen sponsoroimasta maajoukkuepaidasta. Hänelle valmistetaan erikoispaita, jonka hihassa on vain kaksi raitaa Adidaksen tavallisen kolmen raidan sijaan.

1985 – Boris Becker
Boris Beckeristä, teini-ikäisestä saksalaisjätistä, tulee tenniksen nuorin Wimbledon-voittaja. Yhdessä Puman kanssa hän kehittää omaa nimeään kantavan kengän. Puma Boris Becker on ensimmäinen tenniskenkä laatuaan. High tops -malli nousee hieman kehräsluun yläpuolelle, mikä lisää vakautta ja ehkäisee nilkkavammoja.

1991 – Uusia teknisiä ratkaisuja

80-luvun loppu ja 90-luvun alku ovat innovoinnin aikaa koko alalla. Aikakaudella syntyy paljon teknisiä ratkaisuja, joita ei ole ennen nähty. Puma tuo markkinoille Puma Disc -mallin, juoksukengän, jossa tavalliset kengännauhat on korvattu käännettävällä levyllä. Levy on yhdistetty kengän sisällä oleviin lankoihin, joita voi säätää levyllä.

1998 – Puma ja Jil Sander
Puma tekee yhteistyötä saksalaisen Jil Sander -muotitalon kanssa kehittääkseen uusia versioita King- ja Easy Rider -malleista. Nykyään urheilu- ja muotimerkkien välinen yhteistyö on arkea, mutta 90-luvun lopussa se oli huomattavasti harvinaisempaa.

2002 – Usain Bolt
Jamaikalainen Usain Bolt vakiinnuttaa asemansa maailman kaikkien aikojen nopeimpana pikajuoksijana räväkällä askeleellaan ja lähes epäuskottavalla kiihdytyksellään. Se tapahtuu yhteistyössä Puman kanssa, ja Boltista tulee merkkiuskollinen uralla, joka hakee vertaistaan.

2003 – Uusia kiehtovia yhteistyökuvioita
Puma ja japanilainen denimmerkki Evisu kehittävät jaetun kenkämalliston, ensimmäisen laatuaan. Sen jälkeen urheilu- ja farkkumerkkien välinen yhteistyö yleistyy.

2006 – Puma jalkapallokentällä
Puma on alusta lähtien asettanut jalkapallon etusijalle. Kun MM-kisat pelataan merkin kotikentällä Saksassa vuonna 2006, kisojen 12 maajoukkuetta on Puman sponsoroimia, muun muassa tuleva voittaja Italia.

2009 – Maailmanennätys

Yleisurheilun MM-kisoissa Usain Bolt tekee maailmanennätyksen 100 metrillä, luonnollisesti Puma-piikkareissa, vuosi sen jälkeen, kun hän oli tehnyt edellisen maailmanennätyksen olympialaisissa 2008.

2014–2020
Laulajatar Rihanna saa aseman Creative Directorina ja Puman lähettiläänä naisten harjoittelulle ympäri maailman. Seuraavana vuonna hän laittaa alulle Fenty-malliston, jossa erityisesti Jeepers Creepers -korokepohjakengästä tulee iso hitti. Se uudistaa merkin muotipiireissä.

Rihannan Fenty-mallisto on vain yksi esimerkki Puman yhteistyömallistoista viimeisen vuosikymmenen aikana. Puma on tehnyt yhteistyötä myös useiden pienempien merkkien kanssa. Näitä ovat esimerkiksi hollantilainen urheilumuotimerkki Patta, farkkuminimalisti Ader Error, perinteinen norjalainen ulkoiluvaateasiantuntija Helly Hansen ja streetwear-luksusmerkki Rhude Los Angelesista.