Jalkapallokenkäopas
Oikeiden jalkapallokenkien valinnan merkitys.

Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFAn mukaan reilut 240 miljoonaa ihmistä yli 200 maassa pelaa jalkapalloa. Monet aloittavat jo lapsena, ja oikeiden jalkapallokenkien valinnalla voi olla suuri merkitys sekä pelin, elämyksen että kehon kannalta. Jalkapallokenkien jatkuvasti kasvavassa valikoimassa voi kuitenkin eksyä helposti.

Kenkää sovittaessa ensimmäinen huomioitava seikka on se, että kenkä tuntuu mukavalta. Kengän pitää istua napakasti jalan ympärillä, jotta jalka ei pääse liikkumaan kengässä. Mitä korkeammalla tasolla pelaat, sitä tärkeämpää on kengän räätälöinti juuri omien edellytystesi mukaisesti. Jos vaatimukset ovat korkeat teknologioiden, käyttömukavuuden ja toimivuuden osalta, kenkä maksaa tietysti vähän enemmän. Myös aloittelija voi hyötyä hieman paremman version valinnasta. Se tekee pelistä sekä helpompaa että hauskempaa.

Jalkapalloa pelataan nykyisin vuoden ympäri monenlaisilla alustoilla. Siksi kenkä kannattaa ehdottomasti valita alustan mukaan. Lisäksi kengän pitää sopia omaan pelityyliin ja pelipaikkaan joukkueessa. Nopealla hyökkääjällä on täysin erilaiset tarpeet kuin vakaalla keskuspuolustajalla. Muita huomioitavia tekijöitä ovat esimerkiksi istuvuus, paino ja materiaalit. Tässä oppaassa autamme sinua valitsemaan oikein.


HUOMIOITAVAA

 • Kengän pitää tuntua mukavalta ja istua silti napakasti jalassa.
 • Valitse hintaluokka tarpeidesi ja vaatimustesi mukaan. Parempi kenkä antaa paremmat edellytykset.
 • Huomioi kengän valinnassa alusta ja pelityyli.

Alusta


Kengän valinta pelialustan mukaan.
Siitä on aikaa, kun kaikissa jalkapallokengissä oli nurminappulat. Nykyiset nappulat on mukautettu tarkasti erilaisille alustoille. Oikean kengän valinta palkitsee sinut hyvällä pidolla, tekniikalla ja tarkkuudella. Seuraavassa kerromme lisää viidestä yleisimmästä nappulatyypistä.

Firm Ground (FG) – luonnonnurmelle
FG-nappulat on tarkoitettu luonnonnurmikentille. Pitkien ja kovien nappuloiden tarkoitus on antaa pelaajalle hyvä pito myös sateen jälkeen ja märällä kentällä. FG-nappuloissa on nykyisin erilaisia jakoja. Hyökkääjä voi tarvita kevyen kengän, jonka pitkät nappulat tarjoavat ihanteellisen pidon nopeissa pyrähdyksissä. Keskikenttäpelaajan kannattaa puolestaan valita matalammat nappulat, jotka ovat hellävaraisempia jaloille.

FG-nappulakenkiä ei pidä koskaan käyttää tekonurmella, sillä liian pitkien nappuloiden käyttö tekonurmella lisää vammautumisen riskiä. Pitkät nappulat tarttuvat helposti tekonurmeen, jolloin nilkkanivel tai polvi voi vääntyä.

Artificial Grass (AG) – tekonurmelle
Tekonurmikenttiä rakennetaan yhä enemmän, ja viime aikoina markkinoille on myös ilmestynyt useampia tekonurmikenkiä. Tekonurmikengissä on paljon lyhyitä ja erittäin vahvoja nappuloita, koska niiden pitää kestää tekonurmen aiheuttamaa kulutusta.

(FG/AG) – sekä luonnonnurmelle että tekonurmelle
Monet jalkapalloilijat pelaavat nykyisin erilaisilla alustoilla, mikä on luonut tarpeen monille alustoille sopivasta kengästä. Jotkin valmistajat, kuten adidas, ovat sen vuoksi kehittäneet pohjan, joka sopii sekä luonnonnurmelle että tekonurmelle. FG/AG-pohjassa on yhdistelmä FG-kengän ja AG-kengän parhaita ominaisuuksia, jotta se pitäisi hyvin molemmilla alustoilla. Lasten jalkapallokengissä on usein FG/AG-pohja.

Turf (TF) – hiekkakentille
TF-merkityissä kengissä on paljon pieniä nappuloita, jotka on mukautettu koville hiekkakentille. Hiekkakenttäkengissä on usein enemmän vaimennusta kuin AG- ja FG-kengissä, mikä tekee niistä erittäin vahvat ja kestävät. TF-kengät voivat myös sopia koville ja kuiville tekonurmikentille, joissa on lyhyt nurmi.

Indoor Courts (IC) – sisäkentille
Sisäpelikengissä ei tarvita nappuloita. Niiden pohja on tasainen ja kuviollinen, jotta se mahdollistaisi ihanteellisen kontrollin ja mahdollisimman läheisen kontaktin alustaan. Sisäpelikengät on vaimennettu siten, että ne sopivat myös muihin sisälajeihin.


HUOMIOITAVAA

 • Alusta ratkaisee kengän nappulatyypin valinnan.
 • Älä koskaan käytä luonnonnurmikenkiä tekonurmella – vammojen riski kasvaa.
 • FG/AG-pohja on usein hyvä valinta, kun ostat jalkapallokenkiä lapselle.

Pelaajatyyppi


Kengän valinta pelipaikan mukaan.

Joidenkin mielestä kengän pitää olla nopea ja joustava. Toiset arvostavat ensisijaisesti tarkkuutta syötöissä ja ristipalloissa. Jotkut taas tarvitsevat tukevan mallin, joka kestää kovia lähikamppailuja. Toisin sanoen pelaajatyypillä ja pelipaikalla voi olla iso merkitys sille, mitkä kengät sopivat juuri sinulle parhaiten. Seuraavassa on muutamia hyödyllisiä vinkkejä.

Hyökkäävä pelaaja: Räjähtävyys on ratkaisevaa selkeästi hyökkääville pelaajille, joita ovat esimerkiksi Robert Lewandowski ja Luis Suárez. Juokset usein maksimiteholla ja teet monia ratkaisuja. Siksi tarvitset kevyen ja nopean jalkapallokengän, jossa on responsiivinen pohja ja nopeissa pyrähdyksissä optimaalisesti pitävät pitkät nappulat. Kengän päällisen pitää olla esteetön ja nauhoitus saa olla sivulla, jotta saat puhtaita osumia palloon ja virheellisten osumien riski pienenee. Esimerkkejä malleista: Nike Hypervenom, adidas X, Puma Future.

Laitapelaaja: Laitapelaajat, kuten Leo Messi, Leroy Sane ja Marcelo, hyödyntävät nopeuttaan päästäkseen vastustajansa ohi. Laitapelaaja, niin hyökkääjä, keskikenttäpelaaja kuin puolustaja, juoksee erittäin paljon pallon kanssa ja pitää pallon jalkojen lähellä. Siksi tarvitset kevyen ja liikkuvan kengän, melkein kuin juoksukengän, jossa on jalalle hellävaraiset matalahkot nappulat. Samanaikaisesti kengässä pitää olla kontrollielementti, jotta pystyt pitämään pallon lähelläsi ja saat tarkkuutta syöttöihin. Esimerkkejä malleista: Nike Mercurial, adidas Nemeziz.

Puolustava/keskikenttäpelaaja: Peliä ohjaavalla keskikenttäpelaajalla, kuten Paul Pogballa, tai Sergio Ramosin kaltaisella uurastavalla keskuspuolustajalla on yleensä puolustava pelityyli. Et juokse yhtä paljon, mutta osallistut sitäkin useammin lähikamppailuihin. Siksi tarvitset suojaavan, vakaan ja hieman painavamman kengän, joka kestää kovia kaksintaisteluita. Jotkut arvostavat myös huippumukavuutta, jotta palloa voi pyörittää pienessä tilassa. Esimerkkejä malleista: Nike Tiempo, Nike Magista, adidas Predator, Puma One.

Maalivahti: Maalivahdit lukeutuvat puolustavan pelaajan kategoriaan. Oikean kengän valinta on vähintään yhtä tärkeää maalivahdille kuin muille pelaajille. Myös maalivahdin kannattaa valita suojaava, vakaa ja mukava kenkä. Lisäksi kengän pitää olla erittäin hyvin pitävä, jotta voit heittäytyä nopeasti pallon pelastamiseksi. Esimerkkejä malleista: Useimmiten samat kuin puolustavalla tai keskikenttäpelaajalla.HUOMIOITAVAA

 • Pelityylisi vaikuttaa siihen, mitkä ominaisuudet kengässä ovat tärkeimmät.
 • Hyökkäävä pelaaja tarvitsee nopean, pitävän ja kevyen kengän, jossa on esteetön kosketuspinta.
 • Puolustava pelaaja tarvitsee suojaavan ja vakaan kengän, joka kestää kovia lähikamppailuja.

IstuvuusNäin tiedät, että kenkä istuu oikein jalassa.
Koko: Peukalosääntönä on valita koko, jossa on 0,5–1 cm ylimääräistä tilaa kärjessä. Jalka ei saa liukua edestakaisin kengässä, mutta kenkä ei saa myöskään olla liian ahdas. Jalan puristuminen heikentää tuntumaa palloon. Nahkakengät venyvät usein hieman, joten ylimääräistä tilaa kannattaa varata enintään 0,5 cm. Synteettinen kenkä venyy vähemmän, joten tilaa voi olla hieman enemmän. Huomioi kuitenkin, ettei kenkä saa missään tapauksessa olla liian löysä tai lonksua kannasta. Sen pitää tuntua mukavalta, mutta istua napakasti.

Pelaajan taso: Aloittelijalle tärkeintä on luonnollisesti, että kenkä tuntuu hyvältä jalassa. Etsi kenkä, joka sopii jalkasi leveyteen ja lestiin. Jos pelaat suhteellisen säännöllisesti, voit miettiä enemmän kengän ominaisuuksia. Valitse mielellään ohuehko materiaali, joka parantaa kontrollia palloon. Kokenut pelaaja valitsee usein erittäin myötäilevän kengän. Keskeistä on löytää malli, joka sopii kaikkiin sääolosuhteisiin ja vastaa tarpeisiisi suorituskyvyn ja teknologioiden osalta.

Sovita oikein: Sovita jalkapallokenkiä aina molempiin jalkoihin ja kävele kengillä hetki, ennen kuin alat harjoitella tai pelata niillä. Sovita aina kenkiä sukissa, joita käytät pelatessasi. Huomioi myös, että jalat turpoavat hieman lämmetessään. Kokeile eri merkkejä ja uskalla vaihtaa, jos kenkä ei tunnu hyvältä. Voit myös vaihtaa kengän pohjallisen uuteen jalkapallokengän pohjalliseen, joka tarjoaa parempaa vaimennusta ja tukea.


HUOMIOITAVAA

 • Valitse koko, jossa on 0,5–1 cm ylimääräistä tilaa kärjessä.
 • Kokenut pelaaja voi valita myötäilevämmän kengän ja korkeamman hintaluokan, jossa on paremmat teknologiat.
 • Hanki jalkapallokengän pohjalliset, jotka tarjoavat parempaa vaimennusta ja tukea.

Lasten kengätHuomioi seuraavat seikat, kun ostat kengät lapselle.
Lasten kengissä mukavuus on tärkeämpää kuin tiettyyn pelityyliin mukautetut ominaisuudet. Kengän kärjessä pitää olla tilaa, mutta älä jätä liikaa kasvuvaraa, jotta kengillä ei olisi vaikea pelata. Noin 1 cm on yleensä sopivasti.

Useimmissa lasten jalkapallokengissä on monikäyttöinen FG/AG-pohja, joka sopii sekä luonnonnurmelle että tekonurmelle. Esimerkiksi kaikissa lasten adidas-jalkapallokengissä on juuri tällainen pohja. Pumalla ja Nikellä on kyseinen pohja tiettyyn hintatasoon asti, jonka jälkeen valittavissa on useampia vaihtoehtoja.

Yleensä enintään 8–10-vuotiaalle lapselle riittää yksinkertainen kenkä, jossa on FG/AG-pohja. Sen jälkeen alusta, pelityyli ja pelipaikka voivat olla huomioitavia tekijöitä kengän valinnassa, varsinkin jos lapsi pelaa paljon ja usein.


HUOMIOITAVAA

 • Kengän pitää tuntua mukavalta. Noin 1 cm tilaa kärjessä on yleensä sopiva.
 • Useimmissa lasten jalkapallokengissä on pohja, joka sopii sekä luonnonnurmelle että tekonurmelle.
 • Kun lapsi on 8–10-vuotias, pelityyli ja alusta voivat olla kengän valinnassa huomioitavia tekijöitä.

Vinkkejä ja ohjeita

Materiaali, hoito, nauhat ja käyttöikä.
Materiaali: Materiaalin valinta on yksilöllistä. Nahka muotoutuu paremmin jalkaan ja hengittää tehokkaammin kuin synteettinen materiaali, joka puolestaan kestää paremmin erilaisia sääolosuhteita ja pysyy muodossaan esimerkiksi vesi- ja lumisateessa. Molemmista on saatavilla monia erilaisia laatuja. Tietyt eksklusiiviset synteettiset materiaalit antavat yhtä hyvän pidon palloon märällä ja kuivalla säällä. Yleisesti ottaen synteettiset kengät yleistyvät ja ovat entistä edistyksellisempiä. Joissakin jalkapallokengissä on kankaisia osia, kuten neulottu päällinen, joka parantaa kontrollia palloon.

Hoito: Oikea hoito pidentää kenkien käyttöikää. Useimmat synteettiset ja tekstiilikengät pestään vedellä jokaisen käyttökerran jälkeen. Huuhtele ja harjaa pois lika ja savi nappuloista. Pyyhi päällinen kostealla liinalla ja käytä tarvittaessa kengänpuhdistusainetta. Nahkakengät puhdistetaan ilman kengänpuhdistusainetta ja voidellaan kenkärasvalla puhdistuksen jälkeen.

Nauhat: Jalkapallokengän nauhoitus voi olla keskellä kenkää tai sen ulkosivulla. Sivunauhoituksen etu on muun muassa virheellisten osumien riskin pieneneminen jalkapöydällä suoritettavissa laukauksissa. Laukaukset ovat puhtaampia. On myös olemassa täysin nauhattomia kenkiä, joilla kontakti palloon on aina täydellinen sekä jalkapöydällä että sisäsyrjällä. Huomaa kuitenkin, että näissä kengissä istuvuus on entistä tärkeämmässä asemassa, koska et voi säätää kenkää nauhoituksella.

Käyttöikä: Jalkapallokenkien käyttöikä riippuu tietysti siitä, miten usein pelaat. Yleensä kengät kannattaa uusia kerran vuodessa, mutta paljon pelaavat voivat joutua vaihtamaan kengät 2–3 kertaa vuodessa. Vanhojen kenkien pohjat voivat säröillä tai niiden toimivuus voi heiketä materiaalin kuluessa. Hyvä vinkki on ostaa useampi pari kerralla ja käyttää niitä vuorotellen, varsinkin jos pelaat usein. Kenkien on hyvä antaa levätä ja kuivua ennen seuraavia treenejä ja pelejä. Silloin ne kestävät pidempään.


HUOMIOITAVAA

 • Huuhtele kengät vedellä ja harjaa lika pois jokaisten treenien jälkeen.
 • Osta mielellään useat jalkapallokengät ja käytä niitä vuorotellen, niin ne kuluvat vähemmän.
 • Osta uudet kengät noin kerran vuodessa tai useammin, jos pelaat paljon.

TIESITKÖ?

Yleisin virhe on valita luonnonnurmikengät tekonurmelle. Tekonurmi kuluttaa ja rikkoo sekä nappuloita että päällisiä. Tekonurmikengät ovat kestävämmät ja vammojen riski pienenee, jos valitset jalkapallokengät alustan mukaan.