Valitse oikeanlaiset jalkapallokengät

Onnistuminen kentällä alkaa kenkien valinnasta

Oikeanlaisten jalkapallokenkien valinnan merkitys

Jalkapalloa pelataan nykyisin vuoden ympäri monenlaisilla alustoilla. Siksi kenkä kannattaa ehdottomasti valita alustan mukaan. Lisäksi kengän pitää sopia omaan pelityyliin ja pelipaikkaan joukkueessa. Nopealla hyökkääjällä on täysin erilaiset tarpeet kuin vakaalla keskuspuolustajalla. Muita huomioitavia tekijöitä ovat esimerkiksi istuvuus, paino ja materiaalit. Tässä oppaassa autamme sinua valitsemaan oikein.


HUOMIOITAVAA

 • Huomioi kengän valinnassa alusta ja pelityyli.
 • Kengän pitää tuntua mukavalta ja istua silti napakasti jalassa.
 • Valitse hintaluokka omien tarpeidesi ja vaatimustesi mukaan - parempi kenkä antaa paremmat edellytykset.

TIESITKÖ, ETTÄ

Yleisin virhe on valita luonnonnurmikengät, mutta pelata tekonurmella.
Tekonurmi kuluttaa ja rikkoo sekä nappuloita että kengän päällisosaa.
Tekonurmikengät ovat kestävämpiä. Loukkaantumisriskisi pienenee, jos valitset alustaan sopivat kengät.

ALUSTAValitse kenkä pelialustan mukaan

Valitse kenkä sen pelialustan mukaan, jolla pelaat eniten.
Siitä on aikaa, kun kaikissa jalkapallokengissä oli nurminappulat. Nykyiset nappulat on mukautettu tarkasti erilaisille alustoille. Oikean kengän valinta palkitsee sinut hyvällä pidolla, tekniikalla ja tarkkuudella sekä minimoi loukkaantumisriskiä.

Seuraavassa kerromme lisää viidestä yleisimmästä nappulatyypistä.

Firm Ground (FG) – luonnonnurmelle
FG-nappulat on tarkoitettu luonnonnurmikentille. Pitkien ja kovien nappuloiden tarkoitus on antaa pelaajalle hyvä pito myös sateen jälkeen ja märällä kentällä. FG-nappuloissa on nykyisin erilaisia ryhmittelyitä. Hyökkääjä voi tarvita kevyen kengän, jonka pitkät nappulat tarjoavat ihanteellisen pidon nopeissa pyrähdyksissä. Keskikenttäpelaajan kannattaa puolestaan valita matalammat nappulat, jotka ovat hellävaraisempia jaloille.

FG-nappulakenkiä ei pidä koskaan käyttää tekonurmella, sillä liian pitkien nappuloiden käyttö tekonurmella lisää loukkaantumisen riskiä. Pitkät nappulat tarttuvat helposti tekonurmeen, jolloin nilkkanivel tai polvi voi vääntyä.

Suosikkikengät luonnonnurmelle
Artificial Grass (AG) – tekonurmelle
Tekonurmikenttiä rakennetaan yhä enemmän, ja monet seurat pelaavat kauden pidentämiseksi sekä luonnonnurmi- että tekonurmikentillä. Tekonurmikengissä on paljon lyhyitä nappuloita, jotka on valmistettu luonnonnurminappuloita pehmeämmästä materiaalista, koska niiden pitää kestää alustan aiheuttamaa kulutusta sekä tarjota hyvä pito tekonurmelle.
Suosikkikengät tekonurmelle
Firm Ground/Artificial Grass (FG/AG & MG) – monikäyttöpohja sekä luonnonnurmelle että tekonurmelle
Monet jalkapalloilijat pelaavat nykyisin erilaisilla alustoilla, mikä on luonut tarpeen monille alustoille sopivasta kengästä. Jotkin valmistajat, kuten adidas ja Puma, ovat sen vuoksi kehittäneet pohjan, joka sopii sekä luonnonnurmelle että tekonurmelle. FG/AG-pohjassa on yhdistelmä FG-kengän ja AG-kengän parhaita ominaisuuksia, jotta se pitäisi hyvin molemmilla alustoilla. Nike käyttää samaa tekniikkaa, mutta kutsuu sitä nimellä MG. Lasten jalkapallokengissä on usein eri alustoille sopiva pohja.
Suosikkikengät luonnon-/tekonurmelle
Turf (TF & TT) – hiekkakentille
TF-merkityissä kengissä on paljon pieniä nappuloita, jotka on mukautettu koville hiekkakentille. Hiekkakenttäkengissä on usein enemmän vaimennusta kuin AG- ja FG-kengissä, mikä tekee niistä erittäin vahvat ja kestävät. TF-kengät sopivat myös koville ja kuiville tekonurmikentille, joissa on lyhyt nurmi.
Suosikkikengät hiekkakentille

Indoor Courts (IC, IN & IT) – sisäkentille (futsal)
Sisäpelikengissä ei tarvita nappuloita. Niiden pohja on tasainen ja kuviollinen, jotta se mahdollistaisi ihanteellisen kontrollin ja mahdollisimman läheisen kontaktin alustaan. Tämän tyyppiset kengät on suunniteltu erityisesti jalkapalloon, joten ne eivät ole optimaaliset muihin sisälajeihin.

Suosikkikengät futsal/sisäkentille

HUOMIOITAVAA

Alusta ratkaisee kengän nappulatyypin valinnan.
Monikäyttöpohja on usein hyvä valinta, kun ostat jalkapallokenkiä lapselle.
Älä koskaan käytä luonnonnurmikenkiä tekonurmella – vammojen riski kasvaa.

PELAAJATYYPPI


Valitse kenkä pelityylisi mukaan

Kaikki mallit sopivat kaikkiin pelipaikkoihin, joten aloita pelityylisi mukaan. Pelaajatyyppisi määrittää paljon siitä, mitkä kengät sopivat sinulle parhaiten. Tässä jaamme kenkien ominaisuudet kahteen kategoriaan, mikä helpottaa oikean löytämistä.

Kontrolli & vakaus: Jos arvostat ensisijaisesti tarkkuutta syötöissä ja poikkipalloissa ja haluaisit hieman vakaamman kengän, sinun kannattaa tutustua kenkätyyppeihin, joita käyttävät muun muassa Wendie Renard, Paul Pogba, Alexia Putellas ja Neymar Jr. Seuraavissa malleissa on nämä ominaisuudet - adidas Predator, Nike Phantom, Puma Future, adidas Copa ja Nike Tiempo.

Nopeus & keveys: Jos taas pidät pelisi tärkeimpänä asiana nopeutta ja ketteryyttä, kannattaa sinun tutustua tarkemmin kenkätyyppiin, jota käyttävät mm. Lionel Messi, Kylian Mbappé, Erling Haaland ja Fridolina Rolfö . Seuraavilla malleilla on nämä ominaisuudet - adidas F50, Nike Mercurial ja Puma Ultra.

HUOMIOITAVAA

Pelityylisi vaikuttaa siihen, mitkä ominaisuudet kengässä ovat tärkeimmät.
Hyökkäävä pelaaja suosii nopeaa, pitävää ja kevyttä kenkää, jossa on esteetön kosketuspinta.
Puolustava pelaaja tarvitsee suojaavan ja vakaan kengän, joka kestää kovia lähikamppailuja.

ISTUVUUS


Näin tiedät, että kenkä istuu oikein jalassa

Sovita oikein: Sovita aina kenkiä huolella, jotta ne tuntuvat sinulle sopivilta mallista riippumatta. Kokeile jalkapallokenkiä molempiin jalkoihin ja kävele kengillä hetki, ennen kuin alat harjoitella tai pelata niillä. Sovita aina kenkiä samoilla sukilla, joita käytät pelatessasi. Huomioi myös, että jalat turpoavat hieman lämmetessään. Kokeile eri merkkejä ja uskalla vaihtaa, jos kenkä ei tunnu hyvältä. Voit myös vaihtaa kengän pohjallisen uuteen jalkapallokengän pohjalliseen, joka tarjoaa parempaa vaimennusta ja tukea. Joissakin kengissä on erilainen istuvuus naisten ja miesten malleissa.

Koko:Peukalosääntönä on valita koko, jossa on 0,5–1 cm ylimääräistä tilaa kärjessä. Jalka ei saa liukua edestakaisin kengässä, mutta kenkä ei saa myöskään olla liian ahdas. Jalan puristuminen heikentää tuntumaa palloon. Nahkakengät venyvät usein hieman, joten ylimääräistä tilaa kannattaa varata enintään 0,5 cm. Synteettinen kenkä venyy vähemmän, joten tilaa voi olla hieman enemmän. Huomioi kuitenkin, ettei kenkä saa missään tapauksessa olla liian löysä tai lonksua kannasta. Sen pitää tuntua mukavalta, mutta istua napakasti.

Pelaajan taso: Aloittelijalle tärkeintä on luonnollisesti, että kenkä tuntuu hyvältä jalassa. Etsi kenkä, joka sopii jalkasi leveyteen ja lestiin. Jos pelaat suhteellisen säännöllisesti, voit miettiä enemmän kengän ominaisuuksia. Valitse mielellään ohuehko materiaali, joka parantaa kontrollia palloon. Kokenut pelaaja valitsee usein erittäin myötäilevän kengän. Keskeistä on löytää malli, joka sopii kaikkiin sääolosuhteisiin ja vastaa tarpeitasi suorituskyvyn ja teknologioiden osalta. Näin suuret merkit luokittelevat kenkänsä tällä hetkellä.


Nike luokittelee kenkänsä tasoihin: Club, Academy, Pro ja Elite.

- Club on lähtötaso yksinkertaisemmilla materiaaleilla ja fokus on istuvuudessa.
- Academy on askel eteenpäin kevyemmillä ja joustavammilla materiaaleilla päällisessä sekä edistyksellisemmällä pohjalla.
- Pro ensiluokkaisilla materiaaleilla ja edistyneellä pohjarakenteella.
- Elite on huipputaso huipputeknisellä päälliosalla, joka tarjoaa sekä fantastisen istuvuuden että maksimaalisen tuntuman pallon kosketuksessa, nappuloissa ja pohjarakenteessa pelaamiseen korkeimmalla tasolla.
adidas mallit on jaettu eri hintaluokkiin seuraavasti: Club, League, Pro ja Elite.
Club tarkoittaa yksinkertaisimpia malleja hieman edullisemmilla materiaalivalinnoilla asteittain kasvavalla skaalalla, jossa Elite on Niken "Elite" -mallia vastaava huippumalli.
Puma luokittelee mallinsa eri hintaluokissa seuraavasti: Play, Match, Pro ja Ultimate.
Play tarkoittaa yksinkertaisimpia malleja hieman edullisemmilla materiaalivalinnoilla asteittain kasvavalla skaalalla, jossa Ultimate on Niken "Elite" -mallia vastaava huippumalli.


Naiset/miehet/juniorit: Kannattaa muistaa, että sekä nais- että miespelaajat voivat käyttää samantyyppisiä kenkiä. Monet naiset valitsevat joskus koon takia juniorimallin, aivan kuten jotkut juniorit valitsevat aikuisten mallin. Ehdottomasti tärkeintä on jälleen, että kenkä sopii juuri sinun jalkaasi. Pumalta on kuitenkin nykyään muutamia naisille sopivalla istuvuudella suunniteltuja malleja, joissa ei ole vain kapeampi lesti, vaan ne perustuvat myös pohjimmiltaan erityyppiseen jalkaan. Löydät koko valikoiman täältä.

HUOMIOITAVAA

 • Valitse koko, jossa on 0,5–1 cm ylimääräistä tilaa kärjessä.
 • Hanki jalkapallokengän pohjalliset, jotka tarjoavat parempaa vaimennusta ja tukea.
 • Kokenut pelaaja voi valita myötäilevämmän kengän ja korkeamman hintaluokan paremmalla istuvuudella ja teknologialla.

LASTEN KENGÄT


Huomioi seuraavat seikat, kun ostat kengät lapselle

Lasten kengissä mukavuus on tärkeämpää kuin tiettyyn pelityyliin suunnitellut ominaisuudet. Kengän kärjessä pitää olla tilaa, mutta älä jätä liikaa kasvuvaraa, jolloin kengillä on vaikeaa pelata. Noin 1 cm on yleensä sopivasti.

Useimmissa lasten jalkapallokengissä on monikäyttöinen pohja (FG/AG & MG), joka sopii sekä luonnonnurmelle että tekonurmelle. Esimerkiksi kaikissa adidaksen ja Puman lasten jalkapallokengissä on juuri tällainen pohja (FG/AG) kun taas Nikellä on kyseinen pohja (MG) tiettyyn hintatasoon asti, jonka jälkeen valittavissa on useampia vaihtoehtoja.

Yleensä aina 8–10-vuotiaaksi lapselle riittää yksinkertainen kenkä monikäyttöpohjalla. Sen jälkeen alusta, pelityyli ja pelipaikka voivat olla huomioitavia tekijöitä kengän valinnassa, varsinkin jos lapsi pelaa paljon ja usein.

HUOMIOITAVAA

 • Kengän pitää tuntua mukavalta. Noin 1 cm tilaa kärjessä on yleensä sopiva.
 • Useimmissa lasten jalkapallokengissä on pohja, joka sopii sekä luonnonnurmelle että tekonurmelle.
 • Kun lapsi on 8–10-vuotias, pelityyli ja alusta voivat olla kengän valinnassa huomioitavia tekijöitä.


TIESITKÖ, ETTÄ

 • Kenkäsi kestävät pidempään, jos huuhtelet ne vedellä ja harjaat liat pois jokaisen harjoituksen jälkeen.
 • Monet ostavat useamman parin jalkapallokenkiä ja käyttävät niitä vuorotellen, jolloin ne kuluvat vähemmän.
 • Varaudu hankkimaan uudet kengät noin kerran vuodessa tai jopa useammin, jos pelaat paljon.