-25 % sinulle jäsen tai jäseneksi liittyvä.

Näin valitset oikeat sadevaatteet

Mitä eroa on vedenpitävillä ja vettähylkivillä vaatteilla? Mitä muotoiluseikkoja kannattaa huomioida? Opastamme harrastuksiisi sopivien sadevaatteiden valinnassa.

Kuvassa: adidas Myshelter jkt. Kuva: adidas.

Älä anna sateen estää harrastuksiasi. Hyvät sadevaatteet pitävät sinut kuivana niin lasten jalkapallopelissä, töihin pyöräillessä kuin retkeilyssä.

Valitse oikea vaate!
Kysy itseltäsi: Milloin käytän sadevaatteita? Pitkillä vaelluksilla, lyhyillä kävelyillä vai vaativissa fyysisissä aktiviteeteissa? Sadevaatteiden valintaa ei ohjaa pelkästään se, miten suurelta vesimäärältä ne suojaavat ulkopäin. Selvitä myös, miten paljon vesihöyryä vaate päästää ulos sisäpuolelta.

Rasittavassa liikunnassa kehosta haihtuu vesihöyryä. Jos sadevaatteet ovat täysin tiiviit, ne kyllä suojaavat ulkoa tulevalta sateelta. Voit kuitenkin kastua, jos sadevaatteet eivät päästä ulos kehosta haihtuvaa vesihöyryä, jonka määrä kasvaa fyysisen aktiviteetin myötä.

Erilaiset sadevaatteet suojaavat eri tavoin sateelta – ja niillä on erilainen kyky hengittää. PU-materiaalista tehdyt sadevaatteet pitävät hyvin vettä, mutta eivät hengitä, koska materiaali on täysin tiivistä. Ne ovat hyvä valinta esimerkiksi istuessasi ja katsoessasi lasten jalkapallo-ottelua, kävellessäsi kaupungilla tai suojatessasi vaatteesi lyhyen pyöräilymatkan aikana.

Jos aiot pitkille kävelylenkeille tai vaelluksille, panosta kalvollisiin vaatteisiin. Kalvolliset sadevaatteet suojaavat sateelta ja päästävät samanaikaisesti vesihöyryä ulos sisältä. Kalvovaatteet ovat usein myös aavistuksen pehmeämpiä ja joustavampia kuin PU-materiaalista tehdyt sadevaatteet ja sopivat siten paljon liikkuvalle.

Sadevaatteiden hengittävyyteen vaikuttavat myös aukot niskassa, hihoissa, lahkeissa ja vyötäröllä. Joissakin sadetakeissa ja -housuissa on ilmanvaihtoaukkoja, jotka tehostavat hengittävyyttä.

Katso takin muotoilua
Sadetakin muotoilukin vaikuttaa sen suojaavuuteen. Esimerkiksi saumojen pitää olla teipattuja. Silloin vesi ei vuoda sisälle pienistä raoista, joita syntyy, kun takin eri osat ommellaan yhteen.

Sadevaatteita valitessa kannattaa tarkistaa myös eri aukkojen muotoilu. Erilaiset säätömahdollisuudet hihoissa ja lahkeissa auttavat sulkemaan hihan- ja lahkeensuut tiiviisti. Päähän vedettävä huppu on itsestään selvä yksityiskohta, joka suojaa niskaa sateelta.

Sadetakin vetoketju on usein suojattu vuodoilta listalla, joka on vetoketjun edessä tai takana. Toinen vaihtoehto on valita vesitiivis vetoketju, koska se itsessään pystyy pitämään veden ulkopuolella.

Puhuttaessa vettähylkivistä tai vedenpitävistä vaatteista määritetään se, miten ne pitävät vettä. Jotta vaate olisi täysin vedenpitävä, siinä pitää olla teipatut saumat, jotta vesi ei pääse sisälle saumoista. Vesipilarin osalta ei kuitenkaan ole olemassa selkeää rajaa, jolla vaate luokiteltaisiin vettähylkiväksi tai vedenpitäväksi. Valitse siis sadevaatteiden materiaalit, säätömahdollisuudet ja muotoilu omien tarpeidesi mukaan!
Sadevaatteet FAQ:
Vesipilari
Mittausmenetelmä, joka ilmaisee materiaalin kestämän paineen. Mittausyksikkö mm vesipilari. Yksinkertaisesti ilmaistuna: mitä suurempi arvo, sitä enemmän materiaali pitää vettä.

Kalvo
Kalvo kiinnitetään pintamateriaalin ja vuorin väliin. Se koostuu pienistä huokosista, jotka ovat riittävän pieniä sulkeakseen veden ulkopuolelle, mutta riittävän isoja päästääkseen vesihöyryä ulos. Kalvo on yleinen ja hyvä tapa tehdä vaatteesta vedenpitävä.

PU-materiaali
Muovilla, usein polyuretaanilla (PU) päällystetty kangas, joka on vedenpitävää ja kestävää muovipäällysteen ansiosta. Materiaali kestää paljon vettä, koska se on täysin tiivistä. Yleisin PU-materiaali on tuotemerkki Galon.

Kumi
Materiaali, joka muovipäällysteisen materiaalin tavoin sulkee veden tehokkaasti ulkopuolelle. Käytetään harvoin vaatteissa. Merkittävin käyttökohde on kengät.
Katso sadevaatevalikoimamme tästä: