Takin valinta voi tuntua haastavalta, sillä takkeja löytyy laaja valikoima eri käyttötarkoituksiin ja sääolosuhteisiin. Olemme koonneet muutamia vinkkejä, joita on hyvä miettiä ennen ostopäätöstä. Lisäksi annamme ohjeita takin huoltoon, takin materiaalia ja käyttötarkoitusta silmällä pitäen.
Kun ohjelmassa on kevyitä aktiviteetteja, joissa on tärkeä pysyä lämpimänä, vuorellinen takki on paras vaihtoehto. Topattu takki on konstailematon: näppärä pukea, ja se pitää lämpimänä. Valittavanasi on usein joko untuvatakki tai takki keinokuitutäytteellä. Nyrkkisääntönä untuvatakit sopivat hyvin kylmällä ja kuivalle säälle sekä aktiviteetteihin, joissa ei tule kova hiki. Synteettiset materiaalit ovat hyvä vaihtoehto vaativampiin aktiviteetteihin ja kosteisiin sääolosuhteisiin.
Mikäli haluat eri lämpötiloihin ja aktiviteetteihin mukautuvan takin, kannattaa valita kuoritakki. Sen kanssa voi käyttää tarvittaessa eripaksuisia välikerroksia ulkolämpötilan ja aktiviteetin mukaan. Kuoritakki toimii myös ilman välikerrosta kevät- tai syystakkina.
Monet toivovat takilta veden- ja tuulenpitävyyttä. Vesipilariarvo kertoo, kuinka paljon vettä takki kestää ennen kuin se päästää veden sisälle. Vedenpitävyyden raja on 3 000 mm, mutta suoja on sitä parempi mitä suurempi vesipilariarvo on. Suuremman vesipilariarvon takki on paikallaan, mikäli esimerkiksi purjehditaan tuulisessa säässä tai vaikka hypitään vesilätäköissä. Edistynyt versio sadetakista on varustettu erityyppisillä kalvoilla tai pinnoitteilla, jotka pitävät kosteuden ulkona. Kalvo siirtää kosteutta kehosta ulospäin, mutta ei päästä vesipisaroita takin sisään. Tämän tyyppiset materiaalit ovat usein hintavia. Mikäli haluat simppelimmän version, on tärkeää tarkistaa vesipilariarvo, vaikkakin hengittävyys on kalvolla päällystettyjä takkeja heikompi. Saumat kannattaa tarkistaa huolellisesti. Vedenpitävissä vaatteissa on joko ommellut tai hitsatut saumat. Jos saumat ovat ommellut, niiden tulisi olla myös teipatut, etteivät ne päästäisi vettä sisään.
Jos ohjelmassa on luistelua, hiihtoa tai muuta fyysisesti vaativaa urheilua, takissa on hyvä olla hengittäviä ominaisuuksia. Tällaisiin aktiviteetteihin ovat omiaan takit, joissa on vetoketjuja esimerkiksi kauluksessa tai sivuilla, joiden avulla saa ilmastointiaukon kainaloiden ja vyötärön väliin. Takki ei saisi myöskään rajoittaa liikkuvuutta. Kannattaakin katsoa, onko takissa esimerkiksi muotoillut kyynärpäät tai joustavia stretch-paneeleja. Lyhyempi takki lisää myös liikkumisvapautta.
Kun olet löytänyt juuri itsellesi sopivan takin, on hyvä pitää muutama asia mielessä, jotta takki pysyisi uskollisesti menossasi mukana niin säällä kuin säällä. Anna takin kuivua kunnolla käytön jälkeen, säilytä sitä ilmavasti kuivassa tilassa ja vältä turhan tiheää pesua. Pesuaineista löytyy myös juuri untuvalle ja keinokuiduille sopivia vaihtoehtoja. Pestessä käännä takki nurinpäin. Tarkista myös, että vetoketjut ovat kiinni välttääksesi takin osien vaurioitumisen. Toppatakki kannatta rumpukuivata esimerkiksi tennispallojen kera, jotta takki säilyttää ilmavuutensa. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, muista tarvittaessa kyllästää takki uudelleen, kun se on kuivunut.