-25 % sinulle jäsen tai jäseneksi liittyvä.

<p>10 vinkkiä talvijuoksuun</p>

Pimeyden ja kylmyyden ei tarvitse estää hikisiä juoksulenkkejä. Oikeilla vaatteilla, asenteella ja seuralla huomaat pian rakastavasi talvijuoksua. Tutustu 10 vinkkiimme – sen jälkeen nähdään juoksupolulla.

1. Kerrospukeutuminen
Vaatemäärä riippuu tietysti lämpötilasta. Yleisesti on kuitenkin hyvä suosia kerrospukeutumista, kun ulkona on kylmä. Lähimmäs kehoa puetaan ohut villainen tai teknisestä materiaalista tehty kerrasto, joka hengittää ja siirtää pois hikoillessa muodostuvaa kosteutta. Välikerros saa olla hieman paksumpi, jotta pysyt lämpimänä. Uloin kerros on ohut tuulitakki, joka saa mielellään päästää ulos ylimääräistä lämpöä keholta.

2. Elintärkeä heijastin
Heijastimet ovat elintärkeitä kaikille, jotka juoksevat pimeällä. Nykyisin on saatavilla treenivaatteita, joiden heijastimet näkyvät kaukaa. Heijastimia sisältävät vaatteet kuitenkin kuluvat pesussa, joten niiden lisäksi pitää käyttää tavallisia heijastimia. Laita heijastinnauha käsivarsiin ja jalkoihin tai osta heijastinliivi, jonka voi pukea takin päälle.

3. Juokse muiden kanssa
Juokseminen on helpompaa ja hauskempaa ryhmässä. Lähde ystäviesi kanssa lenkille aina tiettynä päivänä tiettyyn aikaan tai osallistu juoksuryhmään. Se lisää motivaatiota ja ehkäisee sinua jättämästä treenejä väliin ja jäämästä kotisohvalle.

4. Löydä motivaatio
Eikö ryhmässä juokseminen ole sinun juttusi? Ei hätää, motivaation voi löytää myös muilla tavoilla. Hanki treenikello tai juoksusovellus. Silloin voit seurata kehitystäsi, nähdä juoksemasi matkat ja asettaa tavoitteita, joiden edistymistä voit seurata helposti.

5. Päästä varpaisiin
Noin puolet kehon lämmöstä haihtuu pään kautta, joten pipo on ehdoton juoksulenkeillä kylmässä säässä. Valitse teknisestä materiaalista tehty ohut malli, joka lämmittää sopivasti ja siirtää pois kosteutta. Myös käsineet ovat hyvät, ainakin juoksulenkin alussa. Kun alat lämmetä, voit laittaa käsineet taskuun. Valitse sukat, joiden materiaali siirtää pois kosteutta. Märät sukat voivat aiheuttaa hiertymiä ja saada jalat palelemaan.

6. Kengät alustan mukaan
Jos sää on ollut sateinen ja lämpötila painunut pakkasen puolelle, ulkona on liukasta. Ota ensimmäiset kilometrit rauhallisesti ja tunnustele alustaa. Jos tie on liukas ja jäinen, kannattaa harkita nastakenkiä tai liukuesteitä. Lumisella alustalla pito on yleensä hyvä, mutta kengät voivat kastua ja jalkoja voi alkaa palella.

7. Tunne turvaa
Jos juokset yksin, puhelin voi lisätä turvallisuuden tunnetta. Varsinkin, jos ulkona on pimeää. Valitse takki, jossa on käytännölliset taskut, tai käytä puhelinpidikettä käsivarren tai vyötärön ympärillä. Jos haluat lisävarmuutta, saatavilla on myös hälyttimiä, jotka hälyttävät käynnistettäessä. Paras vinkki juoksulenkin turvallisuuden tunteen kannalta on kuitenkin juosta yhdessä ystävän kanssa.

8. Älä pue liikaa vaatteita
Ulko-ovesta lähtiessäsi on itse asiassa hyvä, jos palelet hieman. Keho tekee koko ajan töitä ylläpitääkseen normaalin lämpötilan. Jos siis olet pukenut paljon vaatteita päällesi, keho joutuu käyttämään alusta asti paljon tarpeetonta energiaa lämpötilan säätelyyn.

9. Mukauta juoksulenkit
Mukauta juoksulenkit sääolosuhteisiin, lämpötilaan ja mielialaan. Jos ulkona on todella kylmä, voit huoletta unohtaa intervallit ja juosta rauhallisemmin, jotta keuhkot eivät rasitu. Lisäksi kannattaa varata hieman tavallista enemmän aikaa lämmittelyyn ja loppuverryttelyyn, jotta keho ehtii valmistautua ja vältyt vammoilta.

10. Tee juoksemisesta helppoa
Viimeinen vinkki on tehdä juoksemisesta helppoa. Juokse töihin tai kotiin, käy lenkillä lounastauolla tai ota vaatteet valmiiksi esille edellisenä iltana, jotta pääset lähtemään aamulla ulos nopeasti. Paras treeni on se, joka toteutuu. Älä siis ole liian ankara itsellesi, vaan pidä jokaista tilaisuutta upeana panostuksena.

Onnea talvijuoksuun