Valitse oikea kerrasto

On olemassa monia erilaisia kerrastoja – synteettisestä materiaalista, villasta tai niiden sekoituksesta valmistettuja. Valitsemalla vaatekappaleen oikein voit parantaa suoritustasoasi ja nauttia parhaasta kokemuksesta. Jos alat palella tai jos sinulle tulee liian kuuma, liikkumisesta ulkona tulee nopeasti ikävää. Autamme sinua löytämään itsellesi sopivan kerraston.

MATERIAALIVALINTA

Mitä kannattaa huomioida, kun aikoo ostaa kerraston?
Jotta voit löytää itsellesi sopivan vaatekappaleen, sinun on ensin määritettävä, miten aiot liikkua ja missä lämpötilassa. Lisäksi eri henkilöt palelevat eri tavoin, mikä myös vaikuttaa valintaan.

ksi tavallinen virhe on käyttää samaa kerrastoa kaikkiin aktiviteetteihin. Komerossa on hyvä olla kaksi eri vaihtoehtoa, yksi villasta valmistettu ja yksi synteettisestä materiaalista valmistettu. Silloin sinulla on sopivat vaatteet sekä matalan että korkean intensiteetin harjoitteluun. Sama periaate on voimassa valittaessa kerrastoa lapsille. Jos lapsi on erittäin aktiivinen, synteettinen materiaali on parempi, kun taas paikoillaan enemmän pysyvä lapsi tarvitsee lämmittävää villaa.Villaa vai synteettistä materiaalia – vai molempia?

Yksinkertaisesti sanottuna, mitä suuremmalla intensiteetillä liikut, sitä enemmän kosteutta keholtasi on kuljetettava pois suoritustason ylläpitämiseksi – valitse tällöin synteettinen materiaali. Jos lämpötila on alhainen tai intensiteetti matala, tarvitaan lämpöä – valitse tällöin villa. On olemassa myös vaatekappaleita, jotka on valmistettu villan ja synteettisen materiaalin seoksesta. Tällaiset vaatekappaleet tarjoavat sekä villan lämpöä että synteettisen materiaalin kosteutta siirtäviä ja istuvuutta parantavia ominaisuuksia. Tällaiset vaatekappaleet sopivat erityisen hyvin korkean intensiteetin liikuntaan erittäin kylmissä lämpötiloissa sekä silloin, jos et halua pitää pelkkää villaa suoraan ihoasi vasten.Minkälaisia muita vaatteita sinulla on?

Mieti myös, minkälaisia treenivaatteita aiot hankkia. Jos kerrospukeutuminen on mieleesi, sinun kannattaa ehkä valita synteettisestä materiaalista valmistettu kerrasto tai ohut villasta valmistettu kerrasto. Jos sen sijaan aiot pitää vain yhtä päälliskerrosta, villasta valmistettu kerrasto on hyvä vaihtoehto.

Miksi hinnat vaihtelevat niin paljon?

Hintaerot voivat johtua muun muassa vaatekappaleen painosta, villakuidun paksuudesta tai käytetystä villalaadusta. Synteettisten materiaalien välillä voi olla suuria eroja hengittävyyden ja kosteudensiirtokyvyn suhteen. Myös käytetty neulonta- tai kudontatekniikka sekä saumojen, nappien ja vetoketjujen kaltaiset yksityiskohdat voivat vaikuttaa hintaan. Tärkeintä on, että löydät vaatekappaleen, joka tuntuu hyvältä päällä ja jossa on hyvä liikkua.


HUOMIOITAVAA

  • Yksi kerraston tärkeimmistä tehtävistä on siirtää kosteutta pois keholta, niin että sinusta ei tule kostea ja sitten kylmä. Sen vuoksi sinun ei tule koskaan pitää puuvillasta valmistettua vaatekappaletta kerraston päällä tai alla. Puuvilla nimittäin sitoo kosteutta ja siten häiritsee kosteuden siirtämistä keholta – minkä vuoksi alat palella.

TIESITKÖ?

Villa lämmittää ja eristää, kun taas synteettiset materiaalit ovat parempia kehon luonnollisen lämpötilan säätämisessä. Villasta valmistettu kerrasto sopii parhaiten matalan intensiteetin liikuntaan, kuten kävelyyn tai alppihiihtoon. Synteettinen materiaali sopii korkean intensiteetin liikkumiseen, kuten maastohiihtoon tai juoksuun.
VILLAVilla – lämmittävä ja antibakteerinen materiaali

Villasta valmistettu kerrasto eristää hyvin. Sen kuidut ovat onttoja ja "kiharaisia", minkä ansiosta lämpö ei karkaa vaikka tulisitkin märäksi. Merinovilla voi imeä kosteutta jopa noin 30 prosenttia omasta painostaan ilman, että se tuntuu kostealta. Lisäksi sen luonnolliset antibakteeriset ominaisuudet pitävät pahat hajut poissa.Villa on hyvä vaihtoehto esimerkiksi alppihiihtoon, sillä siinä liikutaan kovalla intensiteetillä vähän aikaa, minkä jälkeen intensiteetti laskee. Sen lisäksi tarjolla on juuri alppihiihtoon sopivia vaatekappaleita lyhyillä lahkeilla, jolloin monojen kohdalle ei synny liian montaa kerrosta. Kun ulkona on kylmä ja liikut matalalla intensiteetillä, esimerkiksi jos kävelet tai vaellat, villa on paras valinta, sillä sen ensisijainen tehtävä on pitää sinut lämpimänä.Villan edut ja haitat:

+ Lämmittää myös kosteana

+ Voi imeä kosteutta tuntumatta märältä

+ Lämmittää kylmässä mutta myös eristää lämpöä kuumassa

+ Antibakteerinen

+ Ei ala haista yhtä pahalle kuin synteettinen materiaali– Ei yhtä kestävää ja helppohoitoista kuin synteettinen materiaali

– Kuivuu hitaasti

– Tulee märäksi (ja kylmäksi), kun keho hikoaa erittäin paljon tai tulee märäksi muusta syystä, minkä vuoksi ei sovi korkean intensiteetin aktiviteetteihin

.

Sopii parhaiten: Matalan ja keskitason intensiteetin aktiviteetit, kuten kävely, vaellus tai alppihiihto.

TIESITKÖ?

Villasta valmistetuissa kerrastoissa ilmoitetaan joskus paino neliömetriä kohden, jotta voidaan selvittää, miten paksua materiaali on. Periaatteena on, että mitä suurempi paino on neliömetriä kohden, sitä paksumpaa tai tiheämpää vaatekappaleen materiaali on.
SYNTEETTINEN MATERIAALISynteettinen materiaali – säätelee lämpöä ja siirtää kosteutta

Synteettisestä materiaalista valmistetut vaatteet ovat yleensä erittäin kestäviä, siirtävät kosteutta (hikeä) pois keholta ja kuivuvat nopeasti – myös pesemisen jälkeen. Sen vuoksi synteettiset materiaalit, kuten polypropyleeni, polyesteri ja polyamidi, sopivat hyvin korkean intensiteetin aktiviteetteihin. Ajatuksena on, että kehon lämpötila pysyy optimaalisena liikkumisen aikana.


Erittäin korkean intensiteetin aktiviteettien aikana kannattaa käyttää erittäin ohutta synteettisestä materiaalista valmistettua kerrastoa. Se voi auttaa pitämään kehon viileänä, niin että sinulle ei tule liian kuuma. Muista aktiviteetin jälkeen riisua kerrasto ja pukea päälle lämmittävät vaatteet, niin että et ala palella.Synteettisen materiaalin edut ja haitat:

+ Ei ime kosteutta, kastuessaan kuivuu nopeasti

+ Säilyttää muotonsa

+ Säätelee kehon lämpötilaa

+ Kestävää

+ Helppohoitoista materiaalia, joka on helppo pestä

+ Ei paina paljon– On pestävä villaa useammin, sillä hien sisältämä suola tukkii nopeasti tiheän kudoksen

– Voi haista pahalle, kun materiaalia on käytetty jonkin aikaa
– noudata pesuohjeita ja käytä mieluiten nestemäistä pesuainetta vaatekappaleen käyttöiän pidentämiseksiSopii parhaiten: Korkean intensiteetin aktiviteetit, kuten juoksu tai maastohiihto.


HUOMIOITAVAA

  • Synteettisestä materiaalista valmistetut kerrastot eivät lämmitä kylmässä, ne säilyttävät kehon luonnollisen lämpötilan ja säätelevät sitä. Jos haluat nauttia sekä villan lämmityskyvystä että synteettisen materiaalin kosteutta siirtävistä ominaisuuksista, valitse villan ja synteettisen materiaalin sekoitus.

ISTUVUUS JA HOITO-OHJEETIstuvuus ja hoito-ohjeet

Kun olet määrittänyt itsellesi sopivan materiaalin ja paksuuden, on aika alkaa etsiä kerrastoa, joka istuu hyvin päälläsi. Tällöin nimittäin vaatekappaleen ominaisuuksista voi nauttia parhaalla tavalla. Lisäksi sinun tulee pitää vaatteista hyvää huolta, niin että ne pysyvät raikkaina – ja toimivat tehokkaasti.Kuinka kerraston tulee istua keholla?

Parasta tehoa varten kerraston tulisi istua kehon myötäisesti. Kun vaatteet istuvat kehon myötäisesti, materiaali voi helpommin siirtää kosteutta pois iholta ja ylläpitää miellyttävää kehon lämpötilaa. Vaatteen tulee tietenkin taata liikkuvuus ja tuntua mukavalta. Kerraston hoito-ohjeet

Käytön jälkeen vaatekappaleet kannattaa ripustaa tuulettumaan pyykkipinoon heittämisen sijaan. Muussa tapauksessa bakteerit voivat alkaa kasvaa, minkä seurauksena materiaali alkaa haista pahalle. Vaatekappaleen käyttöikää voi pidentää käyttämällä nestemäistä pesuainetta ja välttämällä huuhteluaineita kerrastoja pestessä. Huuhteluaineet voivat nimittäin pilata materiaalin luonnolliset ominaisuudet. Lisäksi sinun tulee aina lukea vaatekappaleen pesuohjeet ja noudattaa niitä.


HUOMIOITAVAA

  • Synteettinen materiaali kestää useampia pesukertoja ja on myös pestävä useammin kuin villa, jolle sopii parhaiten tuulettaminen ja peseminen niin harvoin kuin mahdollista.

TIESITKÖ?

Valittavana on eri malleja riippuen siitä, miten teknisiä vaatteita haluat. Voit esimerkiksi valita saumattomia vaihtoehtoja, jotka ehkäisevät hiertymiä. Voit myös valita mallin, jossa on muotoillut polvet ja kyynärpäät. Ne sopivat lasketteluun ja yleensä parantavat käyttömukavuutta.