-25 % sinulle jäsen tai jäseneksi liittyvä.

Näin valitset sopivat ulkovaatteet lapsillesi

Sopivien ulkovaatteiden valitseminen lapsille voi olla todella haastavaa. Ne eivät saa olla liian lämpimiä eivätkä liian kylmiä, ja niiden on pidettävä kosteus poissa. Lisäksi lasten pitää voida liikkua vapaasti ja turvallisesti leikkiessään. Vaatteiden valitsemisen ei tarvitse kuitenkaan olla vaikeaa. Tämä opas auttaa – vuoden ympäri.

SYKSY

Olet varmasti kuullut tämän aiemminkin: muista kerrospukeutuminen. Lasten kanssa tämä on erityisen tärkeää. Se johtuu osittain siitä, että kerrospukeutuminen helpottaa vaatetuksen mukauttamista muuttuviin lämpötiloihin, ja osittain siitä, että kerrospukeutumisen avulla kehon saa pidettyä lämpimänä ilman, että vaatteet olisivat liian isoja ja kömpelöitä.

Ensimmäinen kerros: Siirtää pois kosteuden ja säilyttää lämmön
Lähimpänä kehoa käytä joko polyesteristä tai merinovillasta tehtyä kerrastoa.
Tällainen kerrasto siirtää kosteutta pois keholta ja varmistaa, että lapsi ei tule hiestä märäksi – kosteus nimittäin huonontaa huomattavasti vaatteiden lämmityskykyä.

Merinovillalla on myös se hieno ominaisuus, että se lämmittää ja eristää myös kosteana. Erittäin aktiiviselle lapselle kannattaa valita polyesterikerrasto. Villasekoitekerrasto puolestaan sopii täydellisesti, jos lapsi palelee helposti tai pysyttelee enemmän paikallaan.

Toinen kerros: Eristää
Toinen kerros myös eristää, esimerkiksi fleecepusero tai joustava polyesteripusero. Se, miten eristävän vaatekappaleen valitset, riippuu tietenkin lämpötilasta. Hieman paksummat vaatteet voivat toimia myös ulkovaatteina, jos lämpötila nousee päivän aikana tai jos lapsi on todella aktiivinen. Muista, että kunkin kerroksen väliin jäävä ilma lämmittää eniten.

Kolmas kerros: Suojaa tuulelta ja kosteudelta
Kolmas kerros on uloin kerros, jonka pitää suojata tuulelta ja kosteudelta. On myös tärkeää, että materiaali ei ole liian tiivistä, jotta kehon kosteus ei jää vaatteiden sisäpuolelle. Vedenpitävyys ilmoitetaan vesipilareiden avulla. 3 000 millimetrin vesipilarin kestävä vaate on käytännössä normaaliolosuhteiden sadetakki, joka päästää ulos kosteuden sisäpuolelta.

Teipatut saumat
Saumat ovat tärkeitä tämänkaltaisissa vaatteissa. Saumojen tulee olla teipatut, jotta vesi ei pääse vuotamaan sisälle.

Galon-materiaali
Galon on vaihtoehto lähinnä pienimmille lapsille kosteina päivinä. Materiaali on vedenpitävää, kestävää ja erittäin helposti puhdistettavaa hiekasta ja mudasta. Se ei kuitenkaan ole kovin joustavaa, mikä saattaa saada lapsen tuntemaan olonsa kömpelöksi. Galon ei myöskään hengitä, joten se ei sovellu erityisen hyvin erittäin aktiivisille lapsille, jotka hikoilevat leikkiessään.

Hyvät syyskengät
Kenkien tulee olla vedenpitävät, mutta ei kumisaappaiden tavoin. Tarjolla on joustavia matalavartisia malleja materiaaleissa, jotka hengittävät sisäpuolelta ja samalla kestävät ulkopuolen kosteutta. Ne muistuttavat talvikenkiä, mutta niissä on vähemmän eristystä ja ne ovat hieman matalavartisempia. Syyskengät ovat kestäviä kenkiä, jotka pitävät lapsen jalat lämpiminä ja kuivina leikkimistä estämättä.

Sateisina päivinä täysin vedenpitävä ja korkeavartinen kumisaapas on tietysti oikea valinta.


HUOMIOITAVAA

    Villainen kerrasto lämmittää myös kostuessaan. Polyesterikerrastot sopivat parhaiten erittäin aktiivisille lapsille. Valitse kuorivaate teipatuilla saumoilla – muuten vesi valuu sisään. Eri vaatekerrosten väliin jäävä ilma lämmittää eniten.

TALVI

Jos noudatat kolmen kerroksen periaatetta, siirtyminen talvivaatteisiin on helppoa. Käytä samantyyppistä kerrastoa, samaa toista kerrosta tai mahdollisesti lämpimämpää fleecepuseroa ja uloimpana kerroksena takkia ja housuja, joilla on samat vedenpitävät ominaisuudet kuin syysvaatteilla mutta joissa on myös vuori.

Vaatteet, jotka asettuvat tiiviisti ranteiden ja nilkkojen ympärille
Talvi asettaa uloimmalle kerrokselle enemmän vaatimuksia kuin syksy. Ennen kaikkea ranteiden ja nilkkojen kohtaa on voitava säätää, niin että niistä saadaan tiiviitä. Voi olla myös hyvä, että vaatteissa on kunnolliset resorit tai lumilukko, jotta lumi ei pääse tunkeutumaan sisään viilentämään ranteita ja nilkkoja.

Pienille lapsille, jotka monesti leikkivät maassa, on hyvä valita hieman navan yläpuolelle yltävät olkaimelliset housut. Osa lapsista ei pidä olkaimista, joten kannattaa valita malli, josta ne saa irrotettua. Silloin lapsi saa toiminnalliset housut, joita voi mukauttaa sekä sään että lapsen mieltymysten mukaan.

Haalari on paras pienille lapsille
Perinteinen haalari on äärimmäinen talvivaate, ennen kaikkea pienimmille lapsille, sillä vyötärön kohdalla ei ole rakoja, joista lumi ja kosteus pääsisivät tunkeutumaan sisään tai lämpö karkaamaan ulos.

Huolimatta siitä, valitsetko takin ja housut vai haalarin, on tärkeää valita sopivan kokoiset vaatteet. On tavallista, että ihmiset valitsevat hieman liian suuret vaatteet. Se ei ole hyvä idea. Silloin lapsen on vaikeampi liikkua ja vaatteet itse asiassa kuluvat nopeammin. Se johtuu siitä, että löysä kangas hankaa itseään vastaan.

Kulumisen vuoksi lapsille tarkoitetuissa ulkovaatteissa tulee olla vahvistukset alttiilla alueilla, kuten polvissa ja takapuolen kohdalla.

Hyvät talvikengät
Jalat viihtyvät talvella parhaiten villasukissa. Sukkien ei välttämättä tarvitse olla paksut, vaan joustavat merinovillasta valmistetut sukat riittävät. Mitä kylmempi, sitä lämpimämmät. Silloin voit hyötyä villan kyvystä lämmittää myös kosteana, sillä kosteus on kengissä periaatteessa vääjäämätön paha. Puuvillasukkia käytettäessä lapset jalat jäätyvät monesti nopeasti talvikengissä, mutta villasukka lämmittää pitkään.

Talvikengät ovat periaatteessa lämpimämpi versio syyskengistä. Niissä on hieman syyskenkiä korkeampi varsi, jotta lumi pysyy ulkona, ja myös paksumpi vuori. Suomessa talvisää on monin paikoin sellainen, että myös talvikenkien on oltava vedenpitävät.

Anna lapsen valita pipo
Lapsi tarvitsee tietenkin myös käsineet ja pipon. Pipon valinta riippuu suuresti lapsesta. Lapset palelevat eri tavoin, liikkuvat eri tavoin ja tykkäävät erilaisista pipoista. Jos pitää valita jokin talvivaate, jossa lapsi saa olla mukana päättämässä, se on nimenomaan pipo. Lapset, ainakin vähän isommat lapset, eivät yleensä pidä pipoista yleisesti, ja jos he eivät pidä mallistakaan, riskinä on, että pipo jää käyttämättä.

On hyvä aloittaa villasta tai polyesteristä/akryylistä valmistetusta sekä fleecellä vuoratusta piposta. Fleecen etuna on se, että se lämmittää, on joustavaa ja kuivuu nopeasti. Muista valita ohuempi pipo keväälle/syksylle ja paksumpi/vuorattu pipo talvelle.

Vedenpitävät käsineet
Käsineet tai hanskat suojaavat käsiä kylmältä ja kosteudelta. Ohuet, joustavat ja neulotut sormikkaat riittävät yleensä syksyllä, mutta talvella on käytettävä lämpimämpiä vaihtoehtoja. Lisäksi niiden pitää olla vedenpitävät.

Lapaset lämmittävät yleensä enemmän, kun taas sormikkaat/hanskat takaavat paremman liikkuvuuden. Myös tässä voit noudattaa kerrosperiaatetta: ohuet villamateriaalista valmistetut sormikkaat yhdessä lämpimämpien vedenpitävien lapasten kanssa.


HUOMIOITAVAA

      Villasukat pitävät jalat lämpiminä pidempään, sillä ne lämmittävät myös kosteina.
      Talvikenkien tulee olla vedenpitävät, mutta niiden pitää myös pystyä päästämään kosteutta ulos.
    Ulkovaatteet pitää voida sulkea tiiviisti ranteiden ja nilkkojen ympärille, niin että lumi ja loska eivät pääse tunkeutumaan sisään.

KEVÄT

Lapsen kevätvaatteet muistuttavat syysvaatteita ja noudattavat samaa kerrosperiaatetta. Vaikka voi tuntua oudolta pukea lapselle yhä kerrasto leskenlehtien puskiessa maasta, se on keväällä kuitenkin parasta. Toinen kerros on sama kuin syksyllä, samoin kuin uloin kerros.

Lämmittämisen lisäksi kerrospukeutumisessa on se hyvä puoli, että vaatteet on helppo mukauttaa säätilaan. Osa kevätpäivistä voi olla erittäin kylmiä, ja silloin talvivaatteet tuntuvat hyviltä, mutta lämpimämpinä päivinä tarvitaan vain kevyempiä kerroksia. Esimerkiksi toista kerrosta muuttelemalla selviät monenlaisista lämpötiloista tinkimättä lapsen liikkumavapaudesta.

Tuulisina mutta leutoina päivinä yksinkertainen tuulitakki on paras valinta. Se koostuu ainoastaan yhdestä tuulenpitävästä ulkokankaasta ja takaa erittäin hyvän liikkuvuuden.

Keväälläkin jalat viihtyvät hyvin syyskengissä, jotka sekä lämmittävät että kestävät kosteutta.


HUOMIOITAVAA

    Vaikka aamu olisi kylmä ja edellyttäisi lämpimiä vaatteita, kevätaurinko voi lämmittää kunnolla myöhemmin päivällä. Kerrospukeutumisen avulla lapsi voi helposti mukauttaa vaatteita, niin että hänen ei tarvitse jäätyä aamulla tai hikoilla lounaan jälkeen.

KESÄ

Vaikka kesä yleisesti ottaen asettaa vähiten vaatimuksia vaatteille, sopivien vaatteiden valitseminen voi olla haastavaa. Aamulla voi olla todella viileää tai sateista, mutta lounasaikaan säätila voi olla jo lämmin ja aurinkoinen. Kesäkuukausina kerrastot saavat jäädä kaappiin ja toisen kerroksen vaatekappaleet saavat olla keveitä. Lämpötilasta riippuen toinen kerros voi toimia myös ulkovaatteina. Sadesäällä kannattaa valita kuorivaate ilman vuoria.

Sadetakkina toimivan kuorivaatteen tulee selviytyä vähintään 3000 millimetrin vesipilarista. Mitä suurempi vesipilari, sitä paremmin vaate kestää sadetta. Erittäin sateisina päivinä voidaan tarvita galon-materiaalista valmistettua sadetakkia, niin että lapsi pysyy kuivana myös pidempiä aikoja ulkona ollessaan.

Tuulisina päivinä tuulenpitävällä ulkokankaalla varustettu tuulitakki on hyvä valinta.

Muuton kesä on ehkä nimenomaan se vuodenaika, jolloin lapsen omat toiveet voivat ohjata vaatevalintaa eniten. Jotkut pitävät sandaaleista ilman sukkia, toiset viihtyvät lenkkareissa. Joinakin päivinä jalkojen kuivana pitäminen voi tietenkin vaatia syyskenkiä tai kumisaappaita.


HUOMIOITAVAA

      Perinteiset galon-materiaalista valmistetut sadetakit ja sadehousut toimivat parhaiten kaatosateessa, mutta 3000 millimetrin vesipilarista.
    Älä vie syyskenkiä varastoon kesän ajaksi – ne pitävät jalat lämpiminä ja kuivina, jos aurinko ja lämpö päättävät pysytellä poissa muutaman päivän.

TURVALLISUUS

Lastenvaatteissa on usein monia näppäriä ratkaisuja, joiden avulla ne voidaan mukauttaa säätilaan ja lapsen kasvuun. Esimerkkejä ovat irrotettavat huput, säädettävät nyörit ja heijastimet.

Asiaa ei voi ajatella vain käytännön näkökulmasta. On huomioitava myös turvallisuus. Jos takissa on huppu, sen tulee olla irrotettavissa painonappien tai tarranauhan avulla. Siten lapsi ei voi jäädä vahingossa hupusta roikkumaan kiipeilytelineeseen. Samasta syystä kaikkien nyörien, kuten kiristysnyörien vyötäröllä ja takin alareunassa, on sijaittava sisäpuolella.

Heijastimia ei ikinä voi olla liikaa. Etenkään lasten ulkovaatteissa. Kannattaa ostaa lastenvaatteita, joissa on heijastimet takana, käsivarsissa ja housuissa myös edessä. Muista myös, että heijastimet vanhenevat ja kuluvat, eritoten pesussa. Sen vuoksi on hyvä idea kokeilla heijastimia, kun syys- tai talvivaatteet otetaan taas esiin kesän jälkeen. Ota niistä kuva puhelimen kameralla ja käytä salamaa. Siten voit nähdä, heijastavatko heijastimet yhä valoa.

VAATEHUOLTO

Vaatehuollossa perussääntö on noudattaa vaatekappaleessa olevia pesuohjeita. Tämä on erityisen tärkeää hengittävien kuorivaatteiden kohdalla. Ne on valmistettu kehittyneestä teknisestä materiaalista, joihin esimerkiksi veden korkea lämpötila ja kuivaus vaikuttavat niihin eri tavoin.

Älä ikinä käytä huuhteluainetta tällaisia vaatekappaleita pestessäsi. Huuhteluaine nimittäin tukkii pienet reiät, joiden kautta vaatekappale ohjaa vesihöyryn pois keholta. Jos käytit vahingossa huuhteluainetta, osan vaatekappaleen tehosta voi mahdollisesti palauttaa pesemällä sen välittömästi uudelleen ilman huuhteluainetta.

Heijastimia sisältävät vaatekappaleet tulee pestä nurinpäin. Muussa tapauksessa heijastimet hankaavat pesurumpuun ja voivat menettää osan heijastuskyvystään.

Kosteudelta suojaavat ulkovaatteet on kyllästetty tehtaalla. Tämä kyllästysaine kestää pesua, joskin sen teho vähenee ajan myötä. Vedenpitävyyden palauttamiseksi voit kyllästää vaatteet uudelleen sopivalla aineella. Aineen ei tule sisältää fluorokarbonaatteja, jotka ovat vahingollisia ihmisille ja luonnolle.

Sulje aina vetoketjut ja tarranauhat ennen vaatekappaleen pesemistä. Muuten ne saattavat vaurioittaa muita samaan aikaan pestäviä vaatteita. Lisäksi se on hellävaraisempaa itse vetoketjulle tai tarranauhalle.


HUOMIOITAVAA

      Noudata aina vaatekappaleessa olevia pesuohjeita. Tekniset vaatteet (hengittävät kuorivaatteet) kestävät esimerkiksi eri tavoin lämpöä.
      Pese tekniset vaatteet aina ilman huuhteluainetta, sillä huuhteluaine tukkii pienet reiät, joiden kautta materiaali päästää kosteutta ulos.
    Käännä heijastimia sisältävät vaatekappaleet nurinpäin pesun ajaksi. Silloin heijastimet kestävät pidempään käytössä.


TIESITKÖ?

    Mitä korkeammassa lämpötilassa peset vaatteita, sitä enemmän ne kuluvat.