-25 % sinulle jäsen tai jäseneksi liittyvä.
Vaikka padel onkin yhä suhteellisen uusi urheilulaji Suomessa, moni on löytänyt sen ja pitää sitä uutena, hauskana ja helppona tapana liikkua. Sinun kannattaa kuitenkin huomioida muutama asia, jos haluat alkaa pelata yhtä Suomen nopeimmin kasvavista urheilulajeista. Tutustu oppaaseemme, joka sisältää varusteita sisältäviä vinkkejä ja neuvoja.

Valitse oikeanlainen padel-kenkä

Kuten monissa muissa urheilulajeissa, myös padel-kengät on suunniteltu erityisesti lajille ominaisten liikkeiden mukaan. Asics-merkin padel-kengissä on myös erilaisiin pelaajatyyppeihin ja tarpeisiin perustuvia ominaisuuksia, joiden avulla voit helposti viedä pelisi uudelle tasolle.

Padel on laji, joka on tehnyt rakettimaisen nousun Suomessa viime vuosina. Lajissa on luonnollista keskittyä mailan valintaan. Mutta kengillä on myös tärkeä rooli pelisi kehityksessä. Vain harvassa lajissa kenkien valinta liikkumistapasi mukaan voi tehdä yhtä suuren eron peliisi kuin padelissa. Suomessa padelia pelataan erityyppisillä alustoilla. Esimerkiksi Espanjassa ja osissa Etelä-Amerikkaa pelataan pääasiassa ulkona hiekka-alustoilla, mikä asettaa pidolle lisävaatimuksia.

Alla käydään läpi padel-kenkien tärkeitä ominaisuuksia ja erilaisia tekijöitä, jotka voivat hyödyttää juuri sinun pelaajatyyppiäsi.

Pohja

Yksinkertaistettuna padelia pelataan kahdentyyppisellä alustalla. Hiekalla tai ilman hiekkaa. Hiekkakentät asettavat korkeita vaatimuksia pidon suhteen, jotta voit liikkua haluamallasi tavalla. Tänne sopii parhaiten "clay sula" -niminen kalanruotokuvio. Kentät ilman hiekkaa eivät aseta samoja vaatimuksia pidolle, mutta vaativat silti kengän, joka on sovitettu padel-pelin liikkeisiin. Jos aiot pelata molemmilla alustoilla, valitse clay-pohja.

Oikea tuki

Useimmilla meistä on joko hyökkäävämpiä tai puolustavampi pelityyli. Erilaiset pelityylit eroavat hieman liikkumisessaan. Tämä tarkoittaa, että erityyppisillä pelaajilla on erilaiset tarpeet tuelle.

Hyökkäävämpi pelaaja tarvitsee kevyen ja joustavan kengän, joka tarjoaa samalla hyvän tuen jalalle ja antaa kontrollia käännöksissä.

Puolustavampi pelaaja liikkuu yleensä enemmän sivuttain pelin aikana. Silloin tarvitaan vakaampi kenkä, jossa on enemmän tukea kengän sivuilla, jotta jalka ei liiku liikaa.

Voit myös aloittaa siitä, millaisesta kengästä pidät eniten – joustavammasta vai vakaammasta. Joskus vakaampi kenkä voi olla parempi vaihtoehto esimerkiksi aikaisempien vammojen vuoksi.

Päällinen

Aivan kuten pohjan ja tuen oikea valinta, myös päällisen valinta on otettava huomioon uusia padel-kenkiä hankittaessa. Oikea päällisen valinta voi edelleen parantaa kenkien sopimista juuri sinun pelaaja- ja liikkumistyyppiisi esimerkiksi lisäämällä tukea tietyille kengän osille. Päällisen materiaali ja muotoilu määräävät myös kengän hengittävyystason, mikä puolestaan ​​vaikuttaa sekä mukavuuteen että suorituskykyyn.

Mailat

Tämä mailapeli on sekoitus tennistä ja squashia – ottelut pelataan verkolla jaetulla pelikentällä. Kentän sivureunoilla on pleksiseinät, jotka ovat myös osa kenttää. Ennen kuin itse pääset kentälle kokeilemaan onneasi, sinun on hankittava maila.

Padel-maila koostuu komposiittimateriaalista, ja sen ydin on valmistettu vaahto- tai kumimateriaalista. Padel-mailassa ei ole jänteitä, vaan lyöntipinnassa on pieniä reikiä.

Mailatyypit

Mailoja on pääasiassa kolmea eri tyyppiä, jotka eroavat toisistaan mailan pään muodon suhteen. Pyöreässä padel-mailassa painopiste on yleensä lähempänä kahvaa. Se lisää hallittavuutta ja kuormittaa ranteita vähemmän. Pyöreässä mailassa on lisäksi suurempi sweetspot, eli pelaajalla on suurempi mahdollisuus lyödä hyvä lyönti pallon osumakohdasta huolimatta. Suurin osa aloittelijoista valitsee pyöreän mailan, sillä niitä pidetään yleensä helpompina.

Timantinmuotoisessa padel-mailassa tukipiste on korkeammalla, minkä vuoksi myös painopiste on korkeammalla. Tällainen maila on etupainoisempi ja antaa lyönneille enemmän voimaa. Toisaalta timantinmuotoisten mailojen käsittely on vaikeampaa ja ne rasittavat ranteita enemmän. Timantinmuotoiset mailat sopivat parhaiten kehittyneille pelaajille.

Pisaranmuotoinen maila on yhdistelmä yllä mainittuja, ja siinä tukipiste on yleensä keskellä. Tällaista mailaa suositellaan yleensä taitaville harrastelijoille ja kilpapelaajille.



Paino

Suurin osa padel-mailoista painaa 350–395 grammaa. Ero voi vaikuttaa pieneltä, mutta peliominaisuuksien ja ranteiden kuormittavuuden suhteen muutaman kymmenen gramman ero voi olla merkittävä.

Mailan ideaalipaino riippuu tietenkin suuresti yksilöstä, mutta aloittelijan tai nuoren kannattaa luultavasti valita kevyempi maila.

Pelin kehittyessä voit kokeilla muunlaisia mailoja ja mahdollisesti siirtyä käyttämään painavampaa mailaa, joka lisää lyöntien voimaa.

Gripit

Padel-mailan valinnan lisäksi myös kahvan gripin valinnalla on merkitystä. Jos grippi on liian ohut, ote voi olla liian kova ja jännittynyt. Toisaalta liian paksu grippi voi saada mailan liukumaan pois käsistä. Yleinen sääntö on, että etusormen pitäisi mahtua peukalon ja sormien väliin padel-mailaa pidellessä.