-25 % sinulle jäsen tai jäseneksi liittyvä.

Opas: Ratsastus

Ratsastus on hauskaa ja monella tavalla kehittävää. On kuitenkin tärkeä muistaa, että isoihin eläimiin liittyy paljon vastuuta ja niiden kanssa pitää olla varovainen. Oikeilla varusteilla ja terveellä järjellä pääset kokemaan monia upeita hetkiä hevosen selässä, tallilla ja hevoshaassa. Oletko epävarma varusteiden oikeasta istuvuudesta? Lue oppaamme alta.

Ratsastuskypärä

Kypärän valintaan kannattaa käyttää aikaa. Ratsastusurheilussa on itsestään selvää, että hevosen selässä käytetään kypärää. Monissa ratsastuskouluissa kypärää on käytettävä myös tallilla ja ulkona hevoshaassa. Se tarkoittaa, että käytät kypärää usein. Siksi on tietysti tärkeää, että kypärä istuu hyvin, mutta myös malliin kannattaa kiinnittää huomiota. Jos kypärä on mielestäsi tyylikäs, tulet käyttämään sitä useammin.


Oikea istuvuus

Tärkeintä on, että kypärä istuu hyvin. Sen pitää istua mukavasti, eikä se saa olla liian iso. Vääränkokoinen kypärä ei välttämättä suojaa tarkoitetulla tavalla vahingon sattuessa. Kypärän koko ilmoitetaan pääsääntöisesti senttimetreinä. Pään ympärysmitan tulee olla sama kuin kypärän koko.
Kun olet laittanut kypärän päähän, säädä ensin leukahihna ja kiristä sen jälkeen takaosan säädin. Säädä tarkasti ja tunnustele, että kypärä istuu miellyttävästi. Kun ratsastuskypärä istuu oikein, lippa on vaakasuorassa. Silloin kypärä suojaa sekä niskaa että otsaa.


Säilytys ja hoito

Kun et käytä ratsastuskypärää, säilytä sitä kuivassa ja puhtaassa paikassa. Älä koskaan laita sitä suoraan auringonvaloon. Kypärän puhdistamiseen riittää usein pyyhkiminen kostealla liinalla. Käytä haaleaa vettä ja saippuaa. Samettipäällysteiset kypärät harjataan haalealla vedellä ja miedolla saippualla. Anna sen jälkeen kuivua. Jos ratsastuskypärässä on irrotettava sisäkangas, sen voi yleensä pestä koneessa 30 asteessa tai käsin. Noudata aina kypärän mukana toimitettavia ohjeita.

Huomioitavaa

- Ratsastuskypärässä pitää olla CE-merkintä.
- Vältä käytetyn ratsastuskypärän ostamista. Et voi koskaan tietää, mitä se on kokenut. Kypärässä voi olla vaurioita, jotka eivät näy päällepäin.
- Yleisesti suositellaan ratsastuskypärän vaihtamista viiden vuoden välein.
- Ratsastuskypärä on vaihdettava aina, jos siihen on kohdistunut voimakas isku.


Turvaliivi

Ratsastuskypärän tapaan myös turvaliivi on erittäin tärkeä ratsastusurheilussa. Yhä useammissa ratsastuskouluissa liivin käyttöä suositellaan myös tallilla. Valitse turvaliivi huolellisesti. Hyvin istuva liivi suojaa selkää ja rintakehää ja tuntuu samalla joustavalta ja mukavalta.


Oikea istuvuus

Liivi istuu parhaiten lähellä kehoa. Vältä useita vaatekerroksia liivin ja kehon välillä. Käytä liiviä kylmällä säällä takin alla. Jotta liivi suojaa selkää ja rintakehää mahdollisimman tehokkaasti rajoittamatta liikkeitäsi, sovittaminen ja oikean koon löytäminen on erittäin tärkeää.

- Liivin etukappaleen pitää ulottua vähintään 2,5 cm alimpien kylkiluiden alapuolelle, mutta se ei saa koskettaa satulaa kevyessä istunnassa eli seisoessasi eteenpäin kallistuneena.
- Kädenteiden pitää olla mahdollisimman pienet ilman, että se rajoittaa liikkeitäsi.
- Liivin takakappaleen pitää ulottua seitsemänteen selkänikamaan eli siihen, joka tuntuu niskan alaosassa.
- Liivi ei saa koskea satulaa, kun istut satulassa. Kotona voit kokeilla istumalla tuolille.


Säilytys ja hoito

Kun et käytä turvaliiviä, säilytä sitä kuivassa ja puhtaassa paikassa ja vältä suoraa auringonvaloa ja korkeita lämpötiloja.

Liivin ulkokuori pestään käsin haalealla vedellä ja saippualla. Anna sen jälkeen kuivua. Liiviosat pyyhitään kostealla liinalla. Tarkista säännöllisesti liivin tarrapinnat ja puhdista ne tarvittaessa. Likaiset pinnat heikentävät toimivuutta.

Huomioitavaa

- Turvaliivissä pitää olla CE-merkintä.
- Tarkista säännöllisesti, ettei liivissä ole vaurioita tai kulumia. Vaihda liivi tarvittaessa.


Ratsastussaappaat ja -kengät

Ratsastussaappaiden ja -kenkien valinta on lähinnä makuasia. Valitse kuitenkin korolliset saappaat tai kengät, sillä korko ehkäisee tarttumista jalustimiin.

Saappaat

Ratsastussaappaissa on monenlaisia malleja ja valmistusmateriaaleja. Tekonahkaiset saappaat kestävät hyvin vettä eivätkä vaadi hoitoa. Nahkasaappaat vaativat enemmän hoitoa, mutta säännöllisellä puhdistuksella ja voitelulla ne kestävät vuosia. Jos palelet herkästi jaloista, harkitse vuorillisia saappaita. Varsi painuu jonkin verran ajan myötä, joten älä osta liian lyhytvartisia saappaita. Saapas tukee paremmin kuin ratsastuskenkä ja suojaa säärtä jalustinhihnan ja satulan hankaukselta.


Ratsastuskengät

Jos käytät ratsastaessasi mieluummin kenkiä ja haluat suojata sääriä, minichapsit voivat olla hyvä hankinta. Toimivuus on lähes sama kuin ratsastussaappaissa, mutta löydät helpommin yhdistelmän, joka istuu hyvin sekä jalkaterän että säären ympärillä. Tämä on usein hyvä ja edullinen ratkaisu lapsille.

Vinkki

Jos vietät paljon aikaa tallilla, erilliset tallikengät voivat olla hyvä hankinta. Lanta, virtsa ja kuivikkeet kuluttavat voimakkaasti ratsastussaappaita ja -kenkiä. Tallikengissä on vahvempi pohja, joka kestää paremmin virtsaa ja kemikaaleja. Lisäksi niissä on yleensä suojaava teräskärki.