-25 % sinulle jäsen tai jäseneksi liittyvä.

Valitse oikea juomareppu juoksuun, hiihtoon ja pyöräilyyn

Juomareppu on nykyisin monen urheilijan perusvaruste niin juoksussa, hiihdossa kuin pyöräilyssä. Syykin on helppo ymmärtää. Repussa saat mukaasi tarpeelliset juomat ja energialisät sekä vaatteet ja varusteet, joiden ansiosta pitkät treenit sujuvat aiempaa mukavammin ja varmemmin. Oikean mallin löytäminen on tärkeää, jotta reppu tuottaisi mahdollisimman hyvän elämyksen treeneissä. Me autamme sinua!

REPPU VAI LIIVI?
Alle tunnin kestäviin treeneihin sopii hyvin juomaliivi tai juomavyö. Pidempiin treeneihin kannattaa valita juomareppu, johon saat mahtumaan vaatteita vaihtelevaan säähän, enemmän energiaa kuin muutamassa energiapatukassa ja tarvittaessa ensiapupakkauksen.

Juomarepuissa ja -liiveissä on juomarakko, tai valmius sellaiselle, jonka letku kulkee toisessa olkahihnassa. Suukappale avataan usein puraisemalla.


Kuva: Salomon.

VALITSE OIKEA KOKO
Reput eroavat toisistaan tilavuudeltaan ja istuvuudeltaan. Tilavuuden osalta kannattaa valita mahdollisimman pieni reppu, jonka koko ei rajoita tekemistäsi.

2–4 litran reppu (kokonaistilavuus, ei nesteen tilavuus) riittää, jos tarvitset mukaasi vain juomaa ja vähän ruokaa, esimerkiksi parin tunnin treeneissä. Jos suunnittelet pidempiä treenejä ja erityisesti jos harjoittelet metsässä kaukana asutuksesta, kannattaa valita noin kymmenen litran reppu. Siinä saat mukaasi vaihtovaatteita, enemmän ruokaa ja erilaisia varusteita, kuten lämpöhuovan ja siteitä.

Nesteen määrän osalta repun koon pitää olla sellainen, että saat mukaasi enintään litran nestettä jokaista tuntia kohden, jonka vietät ulkona. Kuntoilijat kuluttavat noin 1,5 litraa nestettä tunnissa, mutta keho ei pysty hyödyntämään enemmän kuin enimmillään litran tunnissa. (Jäljelle jäävä nestehukka pitää siis kompensoida harjoittelun jälkeen.) Tarpeellisen nesteen määrä treeneissä riippuu useista tekijöistä, kuten yksilöllisestä tarpeesta, rasituksen asteesta ja ulkolämpötilasta.

ISTUVUUS ON KAIKEN A JA O
Harva asia on yhtä ärsyttävä ja mielialaa laskeva kuin reppu, joka pomppii ja heittelehtii harjoitellessa. Hyvän istuvuuden pitäisikin olla ylimpänä vaatimuslistalla. Repun pitäisi mieluiten istua niin napakasti, ettet edes huomaa sitä selässä. Repun säätömahdollisuuksilla on iso merkitys.

Jotta reppu olisi mahdollisimman mukava, olka-, rinta- ja lantiohihnojen pitää olla leveitä ja hengittäviä. Näin onkin useimmissa juomarepuissa, mutta vaihtelua esiintyy jonkin verran. Lantiovyö ei saa hangata tai olla liian kapea, mikä on erityisen tärkeää juoksussa ja hiihdossa. Pyöräillessä liike on moniin muihin lajeihin verrattuna erilaista eikä reppu heilu edestakaisin samalla tavalla – liike, jota ennen kaikkea lantiohihnat estävät.

Älä luota liikaa muiden mielipiteisiin eri reppujen käyttömukavuudesta. Pääset toki pitkälle hyvin istuvan repun valinnassa lukemalla vaikkapa käyttötestejä, mutta erilaisia malleja kannattaa ehdottomasti testata itse, sillä kehon muoto ja koko vaikuttavat istuvuuteen.

Kokeileminen on siis ainoa tapa saada selville, mikä reppu istuu hyvin juuri sinun kehollasi!

Varmista hyvä istuvuus kokeilemalla reppua niissä vaatteissa, joita aiot käyttää treeneissä. Vaatteet nimittäin vaikuttavat siihen, miten reppu istuu keholla.


Kuva: Salomon.

KÄYTÄNNÖLLISET LOKEROT HELPOTTAVAT KÄYTTÖÄ
Varusteiden saaminen mukaan treeneihin on yksi asia, toinen on oikeiden varusteiden löytäminen niitä tarvitessa. Tähän tarkoitukseen ei kelpaa laukku, jossa tavarat kerääntyvät pohjalle. Siksi treenireput eivät ole sellaisia. Sen sijaan niissä on erilaisia lokeroita, joissa esimerkiksi puhelin, lompakko ja energiapatukat ovat helposti saatavilla ilman, että sinun tarvitsisi pysähtyä ja riisua reppua.

Lokeroiden muotoilu ja sijoittelu eroaa toisistaan eri mallien välillä. Tässä kannattaa miettiä repun käyttötapaa, vaikkei se välttämättä ole tärkein tekijä mallia valitessa. Istuvuus ja käyttömukavuus ovat huomattavasti tärkeämpiä.

HIIHTOON – VALITSE PAKKASTA KESTÄVÄ MALLI
Harjoitteletko Finlandia-hiihtoon? Vai hiihdätkö pitkiä lenkkejä nautinnon vuoksi? Valitse reppu, jonka nestejärjestelmä kestää pakkasta. Repussa oleva neste ei toki jäädy, koska se on lähellä kehoa. Mutta letkun, jota pitkin neste tulee ulos repusta, pitää olla eristetty, jotta vesi ei jäädy pitkillä hiihtomatkoilla.

Muutoin juoksureppu sopii hyvin myös hiihtoon.

PYÖRÄILYYN
Jos löydät juoksuun ja hiihtoon sopivan repun, sen pitäisi toimia ongelmitta myös pyöräilyssä, niin maanteillä kuin maastossa. Jos kuitenkin haluat repun tuottavan mahdollisimman hyvän elämyksen pyöräillessä, valitse erityisesti pyöräilyyn kehitetty malli. Kehon asento ja liikeradat ovat erilaisia kuin muissa lajeissa, joten pyöräilyreppukin näyttää hieman erilaiselta.

Merkittävin ero on vyötäröhihnassa. Juoksuun ja lasketteluun sopiva leveä vyötäröhihna saattaa olla tiellä ja hangata eteenpäin kallistuvassa pyöräilyasennossa.

Pyöräilyrepussa voi myös olla yksityiskohtia, kuten verkko tai muu pidike pyöräilykypärälle, jotta sille on oma paikkansa seurueen pakollisen kahvitauon aikana.


HUOMIOITAVAA

  • Valitse mahdollisimman pieni reppu – käyttömukavuuden varmistamiseksi
  • Kokeile reppua – voiko sen säätää ihanteellisesti istuvaksi?
  • Ovatko hihnat hengittävät?
  • Tilavaa reppua pitää pystyä tiivistämään pienemmäksi
  • Talviurheiluun tarvitaan nestejärjestelmä, jossa on eristetty letku

TIESITKÖ?

Kuntoliikunta kuluttaa noin kaksi litraa nestettä tunnissa. Keho pystyy käsittelemään enintään alle litran nestettä tunnissa.