-25 % sinulle jäsen tai jäseneksi liittyvä.

Näin aloitat padelin

Viime vuosina on ollut vaikea olla huomaamatta lajia, jonka suosio on noussut räjähdysmäisesti. Tarkoitamme tietysti padelia. Nopea, sosiaalinen, hauska ja suhteellisen yksinkertainen laji myös niille, joilla ei ole aiempaa kokemusta mailapeleistä.

Yli 13 miljoonaa ihmistä ympäri maailman on kiintynyt padeliin. Harrastajien määrä kasvaa vuosittain, ja lajin suosio on helppo ymmärtää.

Monet pitävät padelia tenniksen ja squashin yhdistelmänä. Padelin harrastamiseen ei kuitenkaan tarvita samanlaisia perustaitoja kuin tenniksessä tai squashissa. Padel on yksinkertaisesti kaikkien laji iästä tai aiemmasta palloilulajikokemuksesta riippumatta.

Padel on sekä uusien että vanhojen ystävien luonnollinen kohtaamispaikka, koska peliä pelataan aina pareittain (yhteensä neljä henkilöä kentällä). Käytä siis tilaisuus hyväksesi ja lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla: pidä hauskaa ystävien kanssa ja kohota kuntoa samanaikaisesti.

Padelilla on lajina monia etuja. Sosiaalisen puolen mainitsimmekin jo, mutta lisäksi se harjoittaa keskittymis- ja koordinaatiokykyä sekä yhteispeliä peliparin kanssa. Vastustajien jatkuva lukeminen edellyttää täyttä keskittymiskykyä. Samalla padel on fyysinen laji, joka harjoittaa pääsääntöisesti koko kehoa. Nopea vauhti ja pikaiset käännökset kohottavat sykettä tehokkaasti.

Miten padelia pelataan?
Padelia pelataan 10x20 metrin kokoisella, häkkiä muistuttavalla kentällä, jonka ympärillä on korkeat pleksilasiseinät (joihin saa lyödä) ja ristikko. Kentän keskellä on verkko. Padelissa pelataan tenniksen tapaan peleistä ja eristä. Säännöt ovat suhteellisen yksinkertaiset ja hauskat oppia.

Pelin aloitus:
Kenttäpuoliskon valinta ja ottelun ensimmäisen pelin syöttövuoro ratkaistaan arvalla. Arvonnan voittaja päättää joko syöttövuoron aloittajan, jolloin vastustajajoukkue valitsee kenttäpuoliskon, tai kenttäpuoliskon, jolloin vastustaja päättää syöttövuorosta.

Syöttö lyödään alakautta oman syöttöviivan takana, ja pallon pitää tenniksestä poiketen pompata maahan ennen lyöntiä.



Kun pallo on pelissä:
Pallon ollessa pelissä sovelletaan samoja sääntöjä kuin tenniksessä – pallo saa pompata korkeintaan kerran omalla puolella. Jos vastustaja lyö pallon verkkoon, joukkueesi voittaa pisteen. Joukkueesi voittaa pisteen myös, jos vastustaja lyö pallon suoraan joukkueesi kenttäpuoliskon seiniin tai häkin ulkopuolelle ennen kuin pallo on ensin pompannut kerran joukkueesi puolella.

Pallon voi palauttaa heti yhden pompun jälkeen tai kun pallo on ensin pompannut maahan ja sen jälkeen kenttäpuoliskosi lasiseinään ennen kuin se pomppaa maahan toisen kerran. Omia lasiseiniä voi hyödyntää pallon palauttamisessa vastustajan puolelle, mistä on etua vastustajan lyödessä syviä palloja. Pallon voi myös pelastaa häkin ulkopuolelta ja palauttaa vastustajan kenttäpuoliskolle.

Pisteiden laskeminen:
Padelissa pelataan tenniksen tapaan peleistä ja eristä. Ottelussa pelataan kolmesta tai viidestä erästä, ja yksi erä vastaa kuutta peliä. Jokainen voitettu pallo lasketaan järjestyksessä 15, 30, 40, ja neljäs pallo on peli. Jos kumpikin joukkue on voittanut kolme palloa, pelitilanne on tasan 40, eli ”deuce”. Seuraavan pallon voittava joukkue saa edun. Jos edun saanut joukkue voittaa seuraavankin pallon, se voittaa pelin. Tässä pitää siis voittaa kaksi pistettä peräkkäin. Jos joukkue häviää pallon edun jälkeen, tilanne on jälleen tasan (deuce).

Erävoittoon tarvitaan vähintään kuusi peliä ja vähintään kahden pelin johto. Erän voi voittaa siis seuraavasti: 6–0, 6–1, 6–2, 6–3, 6–4. Jos tilanne on 6–5, peli jatkuu erän ratkaisemiseksi. Jos johtava joukkue voittaa seuraavan pelin, se voittaa erän lukemin 7–5. Jos tilanne sen sijaan on voitettujen pelien osalta 6–6, erä ratkaistaan katkaisupelissä (tiebreak). Katkaisupelin voittaa ensimmäisenä seitsemän pistettä voittanut joukkue, mutta voitto edellyttää vähintään kahden pisteen johtoasemaa.

Pallo hävitään, jos...
...pelaaja osuu palloon kaksi kertaa tai pallo pomppaa kahdesti omalla kenttäpuoliskolla.
...pallo osuu pelaajaan tai johonkin muuhun pelaajassa kuin mailaan.
...pelaaja tai maila koskettaa verkkoa.
...palloa lyödään ennen kuin se on ylittänyt verkon.