-25 % sinulle jäsen tai jäseneksi liittyvä.

Maailman ensimmäiset urheiluliivit: matka ajassa taaksepäin

Vuonna 1977 syntyivät maailman ensimmäiset urheiluliivit – ja Pohjoismaiden ensimmäiset tulivat markkinoille kymmenen vuotta myöhemmin. Lähde mukaan matkalle ajassa taaksepäin, kun kerromme naisille virstanpylvääksi muodostuneesta vaatteesta.

Urheiluliivien kehitys pääsi Ruotsissa vauhtiin 80-luvulla. Liikuntaohjaaja Carin Lindahl tunsi, että rintojen liikkuminen treenien aikana rajoitti hänen liikuntaansa. Koska Ruotsissa ei silloin ollut tarjolla urheiluliivejä, Carin lähti Yhdysvaltoihin löytääkseen täydellisen kankaan ja ratkaistakseen ongelman itse.

Vuonna 1987 hän toi markkinoille Pohjoismaiden ensimmäiset urheiluliivit nimellä Stay In Place. Mutta aloitetaan alusta…

Juoksutrendi toi tarpeen esille
Kun juoksutrendi alkoi levitä 1970-luvun Yhdysvalloissa, naiset alkoivat harrastaa entistä enemmän liikuntaa. Aiemmille sukupolville oli uskoteltu, että naiset olivat liian heikkoja urheilemaan. Lisäksi väitettiin, että jos nainen juoksi 400 metriä pidempiä matkoja, se voisi vaikuttaa kielteisesti hänen lisääntymiskykyynsä.

Samaan aikaan 1970-luvulla yhä useammat naiset pääsivät myös yliopistojen maailmaan. Se avasi mahdollisuuksia osallistua yliopistojen erilaisiin urheiluohjelmiin. Mitä enemmän naiset liikkuivat, sitä selvemmäksi kävi, että kaivattiin tärkeää varustetta – urheilullisia rintaliivejä.

Urheiluliivit kahdesta alasuojuksesta
Yksi juoksemisen makuun päässeistä amerikkalaisnaisista oli Lisa Lindahl. Juoksuharjoittelu oli kuitenkin tuskallista ilman liikuntaan mukautettuja liivejä. Tavalliset liivit eivät antaneet riittävästi tukea ja rintaliivejä ei voinut jättää kokonaan pois, koska T-paidan kankaaseen osuvat rinnat saivat hiertymiä.

Lisa havaitsi, että miesten alasuojuksien kangas oli juuri sopivan jäykkää – ja idea maailman ensimmäisistä urheiluliiveistä oli syntynyt (1977). Kaksi yhteen ommeltua alasuojusta piti rinnat paikoillaan ja olkaimet olivat riittävän leveät, jotta ne pysyivät olkapäillä. Hän matkusti ympäri maata innovaationsa kanssa ja pyrki vakuuttamaan urheiluliikkeiden sisäänostajat ottamaan keksintönsä myyntiin. Se kulki aluksi nimellä ”the jocksbra”, joka muutettiin myöhemmin muotoon ”the jog-bra”. Vastustus oli kuitenkin suurta, mutta hän ei koskaan luovuttanut.

Ruotsin ensimmäiset urheiluliivit
Kymmenen vuotta myöhemmin (1987) Pohjoismaat saivat ensimmäiset urheiluliivinsä Carin Lindahlin ansiosta. Myös hän sai kokea vastustusta asiaa ymmärtämättömiltä sisäänostajilta, kun hän yritti myydä Stay In Place liivejään. Siksi hän päätti jättää välikädet pois yhtälöstä ja suunnata markkinointinsa suoraan loppuasiakkaille. Carinilla oli julisteita, joissa oli tietoa hänen urheiluliiveistään. Hän kiinnitti julisteita samalle alueelle, jossa järjestettiin suosittu juoksukilpailu. Kaikki markkinointiviestin nähneet naiset halusivat kokeilla urheiluliivejä, ja Stay In Place teki siten ruotsalaista historiaa.

Jalkapalloilija tekee tuotteesta halutun ympäri maailmaa
Yksi tärkeimmistä tapauksista urheiluliivien historiassa oli, kun jalkapalloilija Brandi Chastain teki ratkaisevan maalin naisten jalkapallon MM-kisoissa. Hän otti paidan pois päältä, laskeutui polvilleen ja jännitti lihaksensa. Näin hän loi kuuluisan tuuletuksen, joka päätyi lehtien kansiin ympäri maailman – ja urheiluliivit olivat huomion keskipisteessä. Hän avasi naisille aivan uuden urheilun ja liikunnan maailman näyttämällä Jog-bra-liivinsä. Nykyään urheiluliivit alkavat olla aktiivisten naisten perusvaate kaikkialla maailmassa.

Sen jälkeen onkin tapahtunut paljon. Nykyään löytyy yliopistoista professoreja ja laboratorioita, joiden tehtävänä on tutkia rintoja ja kehittää urheiluliivejä. Voimme kuitenkin varmuudella sanoa, että Lisa Lindahl, Brandi Chastain ja Carin Lindahl ovat olleet todella tärkeitä liikuntaan intohimoisesti suhtautuville naisille.