-25 % sinulle jäsen tai jäseneksi liittyvä.

Turvallisuus vesillä

Opas turvallisempiin ja hauskempiin vesiseikkailuihin.

Rannalle, merelle vai altaalle? Seuraavassa on vinkkejä, joiden avulla voit nauttia enemmän kesän kaikista aktiviteeteista.

Uimataito

Ehdottomasti tärkeintä kaikessa veden äärellä tapahtuvassa toiminnassa on perusuimataito. Uimataito on määritelty Suomessa seuraavasti:

Henkilö on uimataitoinen, jos hän syvään veteen jouduttuaan osaa uida 200 metriä, josta 50 metriä selällään.

Vesitaitojen ABC

Uimataidon opettelussa on tärkeää totutella veteen. Se tehdään olemalla säännöllisesti vedessä ja harjoittelemalla kahdeksaa erilaista vaihetta, jotka yhdessä muodostavat Vesitaitojen ABC:n:

  • - Hengitys
  • - Pulahdus
  • - Liukuminen
  • - Hyppiminen
  • - Tasapainottelu
  • - Siirtyminen
  • - Pyöriminen
  • - Kelluminen

Kun hallitset edellä mainitut vaiheet, olet totuttautunut veteen ja uinnin opettelu sujuu helpommin. Uimaan opettelevalle tulee antaa riittävästi aikaa opetella hallitsemaan kaikki Vesitaitojen ABC:n vaiheet. Jos henkilö haluaa jalkojen yltävän pohjaan tunteakseen olonsa turvalliseksi, harjoitukset tehdään ensin matalassa vedessä. Jos olo ei tunnu turvalliselta vedessä, tasapainon löytäminen vaikeutuu esimerkiksi liukumis- ja kellumisvaiheissa. Saatavilla on monenlaisia kelluntavälineitä, jotka nopeuttavat oppimista ja auttavat myös tekemään olon turvalliseksi vedessä ennen uimataidon oppimista.


Uimakoulu

Lapset oppivat usein uimaan koulussa, mutta veteen totuttelu kannattaa aloittaa jo paljon aikaisemmin. Oikea uimakoulu voi olla henkivakuutus, joka on hyvä investointi. Lisäksi pienet lapset oppivat enimmäkseen vanhempia lapsia huomattavasti nopeammin, ja perusliikkeet ja motoriikka säilyvät todennäköisesti pidempään.

Teknisesti vapaauinnin kaltainen uintitapa on helpompi oppia, mutta Suomessa kaikki lapset opettelevat rintauintia, sillä se antaa suurimmat mahdollisuudet selvitä kylmässä ja pimeässä aallokossa. Vapaauinnissa kasvot ovat enemmän kylmässä vedessä kuin suositellussa rinta- tai selkäuinnissa, jossa kasvot pidetään vedenpinnan yläpuolella.


Harjoittele kokemuksesta riippumatta

Uimataito saattaa ruostua. Toki, kun on kerran oppinut pyöräilemään...

Syvässä vedessä ei kuitenkaan ole mitään, mihin tukeutua. Kerran opittu uimataito ei valitettavasti tarkoita, että se säilyisi loppuiän.

Uimataidon säännöllinen harjoittaminen myös aikuisena on erittäin tärkeää, jotta voisi tuntea olonsa turvalliseksi vedessä.


HUOMIOITAVAA

  • Opettele vesitaitojen ABC ja harjoittele vaiheita yhä uudelleen.
  • Aloita matalassa vedessä ja suosi uimatapana rintauintia.
  • Pysy kunnossa – uimataito saattaa ruostua.

Kelluntaliivit



Nauti elämästä vesillä, mutta älä unohda turvallisuutta – hyvä kelluntaliivi voi pelastaa hengen tapaturman sattuessa. Saatavilla on paljon erilaisia liivejä, ja valinta voi olla vaikeaa. Onko pelastusliivi parempi kuin kelluntaliivi? Mitä eroa on kantavuudella 50 N ja 100 N? Autamme sinua valitsemaan varusteet sekä itsellesi että perheellesi.

Pelastus- vai kelluntaliivi?

Tapaturman sattuessa pelastusliivi voi pelastaa hengen, mutta millainen liivi sopii parhaiten sinulle? Mitkä ovat hyvän kellunta- tai pelastusliivin tunnusmerkkejä?

On olemassa kaksi yksinkertaista peukalosääntöä:

1. Liivin pitää olla CE-merkitty ja ISO 12402 -hyväksytty – tämä sertifiointi on voimassa EU:ssa.

2. Liivin pitää istua hyvin, jotta sitä tulee käytettyä eikä se pääse liukumaan pään yli.

Liivejä on pääasiassa kahdenlaisia: pelastusliivejä ja kelluntaliivejä. Kantavuudeltaan vähintään 100 N:n pelastusliivi sopii uimataidottomalle, esimerkiksi lapselle tai uimataidottomalle aikuiselle. Pelastusliivit on kehitetty kääntämään käyttäjän selkäasentoon, jossa suu ja nenä ovat vedenpinnan yläpuolella, jos käyttäjä on tajuton tai joutuu odottamaan apua pitkään.

Kelluntaliivin kantavuus on yleensä 50 N. Se riittää uimataitoiselle käyttäjälle, joka pystyy nousemaan nopeasti vedestä joko omin voimin tai muiden lähistöllä olevien avulla.

Lasten pelastusliivit

Lapsen pää on suuri suhteessa kehoon. Siksi lasten nykyisissä pelastusliiveissä on erittäin iso kaulus, joka pitää lapsen kelluvana turvallisessa asennossa. Baltic tarjoaa monia testivoittaneita pelastusliivejä nuoremmille, jotka on mukautettu erityisesti lasten mittasuhteisiin.

Iso kaulus auttaa liiviä kääntämään lapsen entistä tehokkaammin selkäasentoon, jossa suu ja nenä ovat vedenpinnan yläpuolella. Soljen on hyvä olla matalalla, jotta lapsi voi maata mukavasti vatsallaan ja esimerkiksi kalastaa rapuja laiturilta. Muista tarkistaa, että liivi istuu hyvin. Se ei saa nousta pään yli hartioita nostaessa, ja sen pitää olla aina kiinnitetty.

Lasten pelastusliivit jaetaan yleensä kolmeen kokoluokkaan:

  • - Baby (5–15 kg)
  • - Kids (10–25 kg)
  • - Junior (20–30 kg)

Aikuisten kelluntaliivit

Yksi suosituimmista aikuisten kelluntaliiveistä on pelkistetty ja helposti säädettävä Helly Hansen Sport, josta on saatavilla useita värejä. Se on erinomainen valinta kaikille vapaa-aikana veneileville ja silloin tällöin kalastaville. Liikunnalliseen elämään vesillä sopivat paremmin urheilulliset ja vartalonmyötäiset liivit, kuten Rider ja Rider Stealth.

Mallin valinnasta riippumatta on tärkeä noudattaa painosuosituksia ja valita oikea koko. Liivin pitää istua mukavasti keholla, kun hihnat on kiristetty. Pyydä kaveria vetämään liiviä hartioilta varmistaaksesi, että se ei pääse liukumaan ylös. Liiviin voi myös lisätä haaranauhan, joka pitää liivin paikallaan veteen joutuessa.

Mikä sopii mihinkin käyttötarkoitukseen?

Suojaisilla vesillä purjehtiva tai kanootilla, kajakilla tai SUP-laudalla melova on yleensä uimataitoinen, pysyttelee suhteellisen lähellä maata ja voi siten saada apua tapaturman sattuessa. Näihin tilanteisiin sopii 50 N -luokan kelluntaliivi.

Kanoottimelojat valitsevat usein pienemmän 50 N -liivin, esimerkiksi kajakkimelojien ja jollapurjehtijoiden suosiman lyhyen kelluntaliivin. Vauhdikkaisiin harrastuksiin, kuten vesihiihtoon ja purjelautailuun, suositellaan ergonomisesti muotoiltuja liivejä, jotka mahdollistavat maksimaalisen liikkumavapauden.

Vesiskootteria koskevat samat ohjeet kuin muita vesiurheilulajeja. Hyvin istuva 50 N -kelluntaliivi voi riittää uimataitoisille, jotka pääsevät nopeasti ylös vedestä. Samalla on tärkeä muistaa, että vesiskootterilla voi ajaa erittäin nopeasti kauas rannasta ja mahdollisesti myös vahingoittaa itseään kaatumistapauksessa. Siksi luokan 100 N tai 150 N pelastusliivi voi olla parempi vaihtoehto.

Purjehdukseen saaristossa ja avomerellä kannattaa valita ilmatäytteinen pelastusliivi, jonka kantavuus on vähintään 100 N.


Näin valitset oikean luokan

Pelastusliivit jaetaan eri luokkiin, 50–300 N, kantavuuden mukaan. Kantavuus mitataan newtoneissa, joissa 9,81 N vastaa 1 kg:n kantavuutta.

  • - 50 N – kantavuus noin 5 kg, soveltuu purjehdukseen ja vesiurheiluun. Pitää aikuisen ihmisen kelluvana hyvällä marginaalilla (aikuisen pysymiseen kelluvana tarvitaan 20–30 N), mutta ei käännä käyttäjää selkäasentoon.
  • - 100 N – yleinen pelastusliiveissä, joissa on iso kaulus. Liivit kääntävät käyttäjän selkäasentoon ja sopivat sekä uimataitoisille että uimataidottomille.
  • - 150 N – ilmatäytteiset pelastusliivit, jotka kääntävät käyttäjän tehokkaasti selkäasentoon. Liiveissä on pieni kaasupatruuna, joka täyttää liivin muutamassa sekunnissa. Suositellaan ainoastaan yli 40 kg painaville uimataitoisille henkilöille.

HUOMIOITAVAA

  • Valitse kellunta- tai pelastusliivi käyttötarkoituksen ja uimataidon mukaan.
  • Varmista, että lapsen kelluntaliivi on aina kiinnitetty ja sen kantavuus riittävä.
  • Varmista, että liivi on hyvin istuva, CE-merkitty ja ISO 12402 -hyväksytty.

Märkäpuvut



Märkäpuvut ja neopreenivaatteet antavat lisälämpöä harrastuksissa vedessä ja vesillä, kun odotat kastuvasi. Niiden käyttö on erityisen tärkeää, kun vesi on kylmää tai harrastat lajia, jossa ne voivat suojata ihoa vahingoittavilta tekijöiltä. Märkäpuvun valinnassa kannattaa huomioida sen lämmittävyys, käyttötarkoitus ja istuvuus.

Paksuuden valinta

Pohjolassa kesällä paras valinta on märkäpuku, jonka paksuus on 2–3 mm. Jos jatkat kautta pidempään, valitse paksumpi märkäpuku (enintään 5–6 mm). Vaihtoehtoisesti voit vahvistaa ohutta märkäpukua pukemalla sen alle villa-/urheilualusvaatteet ja päälle tuulisuojat (smocks). Melojat ja merimiehet suojautuvat kylmiltä tuulilta usein alusasuilla ja smocks-vaatteilla, koska kerroksia on helpompi riisua tarvittaessa. Kylmässä vedessä uivat ja surffaavat valitsevat yleensä paksun märkäpuvun, koska neopreeni eristää tehokkaasti vedessä.


Käyttötarkoitus

Erilaisiin harrastuksiin ja käyttötarkoituksiin tarvitaan erilaisia märkäpukuja. Uintiin, triatloniin ja surffaukseen tarkoitetut märkäpuvut takaavat parhaan mahdollisen suorituskyvyn vedessä, kun taas purjehdukseen, melontaan ja suppailuun tarkoitettua pukua käytetään pääasiassa vedenpinnan yläpuolella.

Istuvuus

Joustavan neopreenin pitää istua tiiviisti keholla. Jos se istuu väljästi, kylmää vettä pääsee vuotamaan sisään, jolloin iho kylmenee nopeammin ja lämmittävä teho jää puuttumaan.

Tässä on jälleen hyvä miettiä, mitä aiot harrastaa. Oletko enimmäkseen vedessä vai vesillä? Vesille tarkoitetuissa puvuissa on usein ilmanvaihto esimerkiksi hihojen alla, jotta voit säädellä ylimääräistä lämpöä ja hikeä.

Paras valinta harrastuksiin vedessä, kuten surffaukseen, on yleensä kattava märkäpuku, kuten Rip Curl. Harrastuksissa vesillä, kuten jollapurjehduksessa ja suppailussa, on etua käsivarsien parhaasta mahdollisesta liikkuvuudesta sekä hengittävyydestä. Lämpiminä päivinä ja intensiivisessä melonnassa hyviä vaihtoehtoja ovat trikoot/housut, joita voi täydentää uimapuvulla, takilla, paidalla tai UV-vaatteella.


HUOMIOITAVAA

  • - Valitse paksuus sään ja käyttötarkoituksen mukaan.
  • - Huomioi harrastus, kun mietit, mitä tarvitset.
  • - Valitse oikea istuvuus huolella, jotta märkäpuku eristää ja suojaa oikein.

MUISTA

Ole valpas! Älä käytä puhelinta tai tablettia, kun lapsesi ui. Älä koskaan jätä lapsia yksin veteen tai sen lähelle. Ole aina sen verran lähellä, että pystyt tarttumaan lapseen .Opettele perusuimataito ja harjoittele myös aikuisena. Käytä aina kiinnitettyä kelluntaliiviä avovedessä tai sen lähellä