-25 % sinulle jäsen tai jäseneksi liittyvä.

Näin valitset oikean kypärän lasketteluun ja lumilautailuun

Saattaa kuulostaa lattealta – mutta kypärä ON pääasia, kun syöksyt alas rinteitä. Kypärä on tarpeellinen hengenpelastaja, minkä lisäksi markkinoilla on jo pitkään ollut erittäin tyylikkäitä ja mukavia malleja.

Jos kuulut niihin, jotka pitävät kypärää edelleen tyylin pilaavana naurettavana kapistuksena, olet valitettavasti sukupuuttoon kuolevaa lajia. Pitkään aikaan rinteissä ei ole käytännössä näkynyt yhtään laskettelijaa ilman kypärää. Kypärä suojaa päätäsi, minkä lisäksi se estää päätä palelemasta.

Vanha totuus on, ettei kypärän toimivuutta valitettavasti tiedä ennen kuin tapaturmassa. Jos kuitenkin olet varustautunut oikeilla tiedoilla ennen ostopäätöstä, saat varmasti mallin, joka suojaa mahdollisessa onnettomuudessa.

Kypärissä on erilaisia uutuuksia, kuten magneettisia solkia, säädettäviä kokojärjestelmiä ja toimintoja, jotka suojaavat sivulta tulevilta iskuilta – kypärien tekniikassa on tapahtunut paljon viime vuosina.

Tämä opas auttaa sinua valitsemaan oikein monilla saatavilla olevista malleista.

Aikuiset



Monille tulee Ingemar Stenmarkista mieleen pipo, jota hän käytti voittaessaan MM-kultaa Garmisch-Partenkirchenissä 1978, olympiakultaa Lake Placidissa 1980 ja MM-kultaa Schladmingissa 1982. Kun Stenmark asettautui lähtöviivalle MM-pujottelussa Sveitsin Crans-Montanassa 1987, hiihtoässän päässä oli jotain uutta. Ruotsin Malungissa sijaitseva yhtiö Jofa oli onnistunut suostuttelemaan hänet kypärän käyttöön. Kyseessä oli keltainen jääkiekkokypärä vahvistettuna kaarella, joka suojasi uudenlaisilta kepeiltä rinteessä.

Sen jälkeen kypärien muotoilussa ja tekniikassa on tapahtunut uskomattoman paljon. Kypärät ovat entistä kevyempiä ja turvallisempia, ja nykyaikaiset materiaalit saavat ne istumaan paljon aiempaa paremmin.

Koko ja istuvuus. Kun etsit uutta kypärää, tutki ensin istuvuus: tarvitset mallin, joka istuu erittäin hyvin. Vain silloin kypärä pystyy tekemään tehtävänsä. Kypärän pehmusteen pitää istua kunnolla mutta mukavasti päässä. Se ei saa olla liian iso, jotta se ei käänny pään seuraamatta mukana. Ja päinvastoin: jos pää ei mene perille kypärään ongelmitta, kypärä on liian pieni eikä suojaa kunnolla.
Joillakin valmistajilla on säädettävä kokojärjestelmä, kypärän takaosassa oleva säätöpyörä, kuten Boa Fit. Silloin kypärän pitää istua hyvin säädön puolivälissä. Jos kypärä pitää säätää pienimpään kokoon, se on liian pieni, ja päin vastoin.

Pipo kypärän alle? Useimmat uskovat tarvitsevansa pipon kypärän alle, mutta se ei yleensä ole tarpeen. Riskinä on, että ostat turhaan liian ison mallin. Nykyaikaiset kypärät ovat riittävän lämpimiä. Jos kuitenkin haluat käyttää pipoa, hanki erittäin ohut malli, jota voit käyttää samassa kypärässä, jota käytät ilman pipoa.

Solki. Suhteellisen uusi keksintö kypärän kiinnittämiseksi leuan alta on magneettinen solki, kuten Fidlock. Magneettisen soljen etu on, että se helppo kiinnittää yhdellä kädellä ja se aukeaa kovassa paineessa.

Paino. Jos olet valitsemassa käytännössä kahdesta identtisestä kypärästä, valitse silloin kevyempi. Kypärän ei ehkä ajatella painavan erityisen paljon. Sitä pidetään kuitenkin päässä jopa kahdeksan tuntia päivässä, joten jokaisella sadalla grammalla on merkitystä niskan väsymisen ehkäisemiseksi.

Kaksi kypärätyyppiä. Laskettelukypärät voidaan yleisesti jakaa kahteen malliryhmään: in mould -kypäriin ja hard shell -kypäriin. In mould tarkoittaa, että vaimentava styroksimateriaali on valettu ulkokuoreen. Hard shell -kypärissä on kovempi kuori, johon kypärän sisäpuoli kiinnitetään jälkeenpäin. In mould on pääsääntöisesti kevyempi mutta samalla hieman herkempi kuin hard shell.

Ilmanvaihto. Lasketko kovaa? Silloin taatusti hikoilet – ja arvostat kypärää, jossa on toimiva ilmanvaihto. Kaikkein paras on ilmanvaihto, jota voi säätää. Muista tarkistaa, miltä ilmanvaihto näyttää otsalla, josta laskettelulasien ilma pääsee ulos. Joidenkin kypärämallien ilmanvaihdon voi myös avata ja sulkea kulloisenkin tarpeen mukaan. Hyvä ilmanvaihto vähentää ilmanvastusta, mikä saa kypärän tuntumaan kevyemmältä päässä, koska vauhtiviima ”ei ota siihen” yhtä paljon.
Todennäköisesti arvostat siis tehokkaasti hengittävää kypärää, vaikka et laskettelisikaan täysillä.

Edistynyt laskija
Erittäin taitava laskija tarvitsee itse asiassa yhtä turvallisen kypärän kuin rauhallisemmin laskevat, sillä monet tapaturmat rinteessä ovat päälleajoja. Useimmat aikuisten kypärämallit on rakennettu siten, että kova osa päättyy korvien kohdalla ja korvia peittää pehmeämpi, usein irrotettava kangasmateriaali. Kilpailijoille on olemassa malleja, joissa on katetut sivut ja myös leukasuoja (vähän kuin moottoripyöräkypärässä).

Aloittelijat ja keskitasoiset laskijat
Jos lasket muutaman laskun rinteessä perheen kanssa, kypärän on tärkeä istua mukavasti päässä – eli viihdyt kypärässä. Kypärästä ei ole juuri hyötyä, jos otat sen pois, jotta ”pää saa levätä parin laskun ajan”.
Markkinoilla on valtavasti erilaisia laskettelukypäriä. Saatavilla on lipallisia kypäriä, värikkäitä kypäriä, mattamustia kypäriä ja kypäriä, joissa on integroidut laskettelulasit, ja variaatioita on loputtomasti. Etsi tyyliisi sopiva kypärä.
Joskus valmistajat erottavat laskettelukypärät lumilautailu- tai freestyle-kypäristä, mutta kyse on ennen kaikkea muotoilusta. Jälkimmäiset voivat joskus näyttää pipolta, ja niissä voi olla lippa. Laskettelukypärät ovat aavistuksen sporttisempia ja ”nopeampia” ulkonäöltään.


Huomioitavaa

  • Jos lasket kovaa, kypärään kannattaa valita tehokas ilmanvaihto, jota voi säätää.

Tiesitkö?

Monet tapaturmat rinteessä johtuvat päälleajosta. Varo muita!




Lapset



Lasten kypärät eivät eroa merkittävästi aikuisten kypäristä muuten kuin pienemmän kokonsa puolesta. Ota kuitenkin huomioon muutamia ratkaisevia yksityiskohtia oikean ostopäätöksen tueksi.

Koko ja istuvuus. Kypärän pitää istua erittäin hyvin. Ei kohtuullisesti, vaan täydellisesti. Silloin se suojaa parhaiten, tuntuu mukavalta päässä eikä ajaudu väärään asentoon tai irtoa päästä.
Yleinen virhe on pukea lapselle paksu pipo kypärän alle. Sitä ei tarvita lähes koskaan, sillä nykyiset kypärät lämmittävät riittävästi. Jos puet lapselle pipon, valitse erittäin ohut malli, jotta lapsi voi käyttää samaa kypäräkokoa sekä pipon kanssa että ilman.

Ulkonäkö. Ulkonäöllä ei pitäisi olla mitään merkitystä. Mutta joissakin tapauksissa on. Kivannäköinen kypärä ei suojaa paremmin kuin kypärä, joka ei näytä yhtä kivalta. Mutta jos lapsi pitää kypärästä, laskettelu on todennäköisesti hauskempaa eikä lapsi lopeta kypärän käyttöä. Anna siis lapsen vaikuttaa ostopäätökseen!

Vihreä solki? Pyöräily- ja leikkikypärien vihreä solki on tae siitä, että solki aukeaa kovassa kuormituksessa, usein leikeissä esimerkiksi kiipeilytelineessä. Vihreä solki löytyy myös joistakin laskettelukypäristä, joita voi käyttää muuallakin kuin rinteessä.


Huomioitavaa

  • Anna lapsen olla mukana valitsemassa kypärää. Silloin hän todennäköisemmin myös käyttää sitä.

Tiesitkö?

Alle 7-vuotiaat lapset laskettelevat usein ilmaiseksi Ruotsin laskettelukeskuksissa, jos he käyttävät kypärää.




Turvallisuus



Seuraavana käsittelemme kypärän tärkeintä ominaisuutta: turvallisuutta. Jotta voisi ymmärtää eri mallien erot, on paikallaan käydä läpi modernin kypärän rakenne.

Laskettelukypärässä on usein kolme kerrosta. Kypärän ympärillä on suojaava kovamuovikerros, usein ABS-muovia. Sisäpuolella on kerros pehmeämpää EPS-muovia, joka vaimentaa iskuja. Lähimpänä päätä on pehmeä ja vaimentava vuorikerros. Kypärän rakenne ja käytetyt materiaalit vaikuttavat kypärän painoon ja ennen kaikkea sen turvallisuuteen.
Monet nykyiset kypärät rakennetaan in mould -tekniikalla, hard shell -tekniikalla tai näiden yhdistelmällä.
In mould tarkoittaa, että sisäosa valetaan kiinni melko ohueen suojakuoreen. Se pitää kypärän suhteellisen kevyenä ja turvallisena.
Hard shell -tekniikka tarkoittaa kovempaa kuorimateriaalia, johon yhdistetään pehmeämpi sisäkerros. Nämä kypärät voivat tuntua aavistuksen kömpelömmiltä tai niiden ilmanvaihto voi olla hieman heikompi, mutta ne ovat samalla kestävämpiä.

MIPS: Jos arvostat turvallisuutta erityisen paljon, valitse ruotsalaisella MIPS-tekniikalla varustettu kypärä. MIPS tulee sanoista Multidirectional Impact Protection System ja on huomattavasti enemmän kuin vain vaikea lyhenne. MIPS-tekniikkaa hyödyntävät kypärät suojaavat paremmin päävammoilta kuin muut kypärät.
Tekniikka lieventää niin kutsuttuja rotaatiovammoja, joita voi syntyä kypärän osuessa alustaan vinossa kulmassa – mikä koskee useimpia tapaturmia. Ilman MIPS-tekniikkaa kypärä pysähtyy periaatteessa äkillisesti iskussa. Koska kypärä istuu napakasti päässä, myös pään liike pysähtyy äkillisesti. Tämän seurauksena aivot altistuvat rotaatiovoimalle, joka testien mukaan voi aiheuttaa vakavia vammoja.
MIPS-kypärässä pää pääsee kiertymään aavistuksen vinossa iskussa, mikä pehmentää ”jarrutusta” eikä altista aivoja samanlaisille voimille. MIPS on ominaisuus, joka parantaa merkittävästi kypärän kykyä suojata. Se on itse asiassa kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää.

Turvallisuusluokitus. Euroopassa myytävien kypärien turvallisuusluokituksena pitää olla CE-sertifikaatti. Kaikki Stadiumilla myytävät kypärät täyttävät CE-merkinnän vaatimukset. Laskettelukypärien merkintä on CE EN 1077:2007. Amerikkalaisilla on oma järjestelmänsä, ja joskus kypärissä voi näkyä amerikkalainen ASTM F2040-sertifikaatti.

Recco. Recco on tunnettu toiminto, jota käytetään kadonneiden henkilöiden etsintään lumivyöryissä. Joskus lähetin ommellaan takkeihin, mutta niitä on myös kypärissä. Jos aiot laskea merkittyjen rinteiden ulkopuolella, tarvitset kunnolliset lumivyöryvarusteet ja lumivyörypiipparin, mutta Recco tarjoaa hyvän suojan lumivyöryn yllättäessä laskettelukeskuksissa.


Huomioitavaa

  • Yksi vaarallisimmista laskettelurinteen tapaturmista on niin kutsuttu rotaatiovoima, joka kohdistuu päähän. Valitse pään suojaksi MIPS-tekniikalla varustettu kypärä.

Tiesitkö?

MIPS on ruotsalainen keksintö, jonka ovat kehittäneet tutkijat Kuninkaallisessa teknisessä korkeakoulussa Tukholmassa.




Kypärän hoito

Kypärän tehtävä on suojata päätä, ja siitä täytyy pitää huolta, jotta se toimisi. Ole erityisen tarkkaavainen, jos kypärä on vahingoittunut. Jos olet kaatunut ja lyönyt pään, kypärä on voinut mennä rikki, joten tutki se huolellisesti. Silloin kypärä pitää vaihtaa heti. Vaikka et näkisi halkeamia, niitä on voinut syntyä suojamateriaaliin. Ohje on yksinkertaisesti uuden kypärän hankinta tapaturman jälkeen.Myös arkinen käsittely voi vahingoittaa kypärää, jos vaikka pudotat sen kovaa tai jotain terävää kohti.

Älä säilytä kypärää tiloissa, joissa lämpötila vaihtelee paljon tai joissa se altistuu suoralle auringonvalolle. Suojaava materiaali ikääntyy nopeammin ja sen seurauksena suojaa heikommin. Kypärä myydään usein ohuessa kangaspussissa, joka on täydellinen kypärän säilytykseen. Kypärä pitää vaihtaa viiden vuoden välein materiaalin vanhentumisen vuoksi.


Huomioitavaa

  • Älä säilytä kypärää voimakkaassa auringonvalossa, vaan käytä pientä pehmeää pussia.

Tiesitkö?

Tuskin silmin havaittava vaurio kypärässä voi heikentää sen kykyä suojata merkittävästi.




Sanasto

CE-merkintä EN 1077: 2007. Yhteinen EU-merkintä tarkoittaa, että kypärä täyttää henkilösuojainten käyttöä koskevissa EY-direktiiveissä asetetut vaatimukset laskettelukäyttöön. Kaikissa Euroopassa myytävissä kypärissä pitää olla CE-merkintä.
EPS. Expanded polystyrene. Styroksimateriaali, jota käytetään vaimentavana materiaalina monissa kypärissä.
ABS. Acrylonitrile butadiene styrene. Eräs kovamuovi, jota käytetään kypärien uloimmassa kerroksessa.
In mould. Rakenne, jossa kypärän ulkokuori on valettu yhteen sisemmän, suojaavan osan kanssa. Tämä tekee kypärästä kevyemmän ja joustavamman.
Hard shell. Suhteellisen luja ulkokuori, joka kestää kovempaa käsittelyä kuin in mould -kypärät mutta on hieman painavampi.
MIPS. Multidirectional Impact Protection System. Ratkaisu, joka suojaa aivoja rotaatiovammoilta, joita voi syntyä kypärässä ilman MIPS-tekniikkaa.