Näin valitset oikeat laskettelusauvat

Kuuluvatko sauvat mielestäsi tylsään varustekategoriaan, ”jonka pitää vain toimia”? Sauvoista on itse asiassa paljon hyötyä rinteessä. Me autamme sinua löytämään sopivat sauvat eri mallien, materiaalien ja pituuksien joukosta.

Käytät sauvoja apunasi, kun ongit pudottamasi hanskan hississä, vedät väsynyttä lasta tai sauvot viimeiset metrit after skihin, vai mitä? Moderneista ja toimivista sauvoista on paljon muutakin hyötyä, vaikka tarvitaankin paljon, että täydelliset sauvat tekisivät sinusta paremman laskettelijan. Sauvoja käytetään tasapainon säilyttämiseen rinteessä, laskun onnistumiseen jyrkässä alamäessä ja tukemaan tarvittaessa. Vääränlaiset sauvat voivat valitettavasti aiheuttaa huonon ryhdin ja vammoja kaupan päälle. Tämän oppaan avulla onnistut valitsemaan oikein ja saamaan mahdollisimman paljon irti sauvoista.

Pituus



Laskettelusauvojen ehdottomasti tärkein ominaisuus on pituus. On itsestään selvää, että liian lyhyt sauva pakottaa kehon kallistumaan tarkoitettua syvempään, mikä aiheuttaa vinon asennon laskuihin ja sauvomiseen ja voi altistaa vammoille. Liian pitkä sauva voi kallistaa asennon taaksepäin, tehdä laskuista tasapainottomia ja osua tielle lasketellessa.

Löydä oikea pituus. Löydät oikeanpituisen sauvan normaaliin lasketteluun, kun seisot selkä suorana ja taivutat kyynärvarren lattian myötäisesti 90 asteen kulmaan. Tartu kädellä sauvan somman (pieni levy sauvan alaosassa) alta – sopivanpituisen sauvan kahva hipaisee silloin lattiaa.
Monet valmistajat tekevät sauvoja, joiden pituutta voi säätää yhdellä käden liikkeellä tai jotka voi taittaa kokonaan kasaan kuljetuksen helpottamiseksi. Nämä sauvat sopivat erityisen hyvin kasvaville lapsille. Ne toimivat myös hyvin, jos useampi perheenjäsen haluaa käyttää samoja sauvoja.

Parkkilasku. Jotkut edistyneet käyttäjät, jotka hyppivät, laskevat paljon off-piste-laskua tai kumpareita, haluavat lyhyet sauvat, jotka eivät ole tiellä lasketellessa.

Laskuvaellus. Aiotko selvitä ylös rinnettä oman koneen voimin ja sen jälkeen lasketella alas? Silloin tarvitset teleskooppisauvat: säädä pituus sopivaksi ylämäkeen, muuta pituus laskuun sopivaksi huipulla ja laskettele alas. Laskuvaellukseen on saatavilla myös näppäriä sauvoja, joilla voi muun muassa mitata lumen syvyyden ja kaltevuuden.


Huomioitavaa

  • Sauvaa on helpompi lyhentää kuin pidentää. Jos olet epävarma, osta mieluummin liian pitkät kuin liian lyhyet sauvat.

Tiesitkö?

Monet parkkilaskijat laskevat kokonaan ilman sauvoja tai huomattavasti lyhyemmillä sauvoilla kuin muut. Se sujuvoittaa hyppyjä ja laskuja raileissa.




Tekniikka



Et halua kantaa mukanasi liikaa painoa riippumatta siitä, käytätkö paljon hissiä vai nousetko ylös oman koneen voimin.

Paino. Laskettelusauvojen pitää olla mahdollisimman kevyet, ja nykyiset sauvat ovat myös keventyneet paljon aiemmista. Markkinoilla on erilaisista kevyistä materiaaleista tehtyjä sauvoja, kuten alumiinisia ja hiilikuituisia, ja alumiini on yleisesti hieman kestävämpää ja painavampaa. Yleistäen voidaan sanoa, että hiilikuitusauvat sopivat varusteiden painoa gramman tarkkuudella mittaavalle käyttäjälle. Alumiini on selkeästi sauvojen yleisin materiaali.

Kahva. Sauvojen kahvat voidaan myös tehdä monista eri materiaaleista. Muovi, vaahtokumi ja korkki ovat yleisimmät materiaalit. Etsi kahva, joka istuu mukavasti kädessäsi. On myös kahvoja, joiden hihna on koko ajan kiinni kädessä ja jotka kiinnitetään sauvaan laskun alussa. Tällöin vältyt hihnan selvittelyltä hissimatkan jälkeen.

Turvallisuus. Myös sauvoissa turvallisuusajattelu on edennyt pitkälle viime vuosina. Nykyisin on saatavilla malleja, jotka aukeavat sauvaan kohdistuvan paineen muuttuessa liian isoksi. Se toimii suunnilleen näin: mieti, että syöksyt alas rinnettä ja yhtäkkiä sauva tarttuu kiinni puuhun. Silloin haluat, että hihna ranteesi ympärillä aukeaa, jotta olkapää ei mene sijoiltaan. Tällainen rakenne on esimerkiksi Lekin Trigger S -toiminto, joka löytyy useista malleista.

Sompa. Sauva koostuu kahvasta, putkesta – ja ”siitä jutusta alimpana”. Se juttu on sompa. Somman tehtävä on estää sauvan liukuminen liian syvälle lumeen. Isoja sompia käytetään kevyelle ja syvälle lumelle ja pieniä auratuille ja koville alustoille.


Huomioitavaa

  • Sauvan pitää tuntua kevyeltä ja mukavalta kädessä. Silloin käsivarret eivät väsy turhaan.

Tiesitkö?

Suksibaletti oli mukana olympiaohjelmassa Calgaryssa vuonna 1988. Kultaa voitti saksalainen Hermann Reitberger.




Sanasto



Sompa.
Sauvan alaosassa oleva levy, joka estää sauvaa uppoamasta liian syvälle lumeen.
Teleskooppisauva. Malli, jonka pituutta voi säätää. Yleisimmät mallit ovat kaksi- ja neliosaisia.
Alumiini. Kestävät sauvat alumiinimetallia.
Carbon. Englanninkielinen sana hiilelle. Käytetään yleisesti kuvailemaan sauvoja, joissa on jonkinlainen hiilikuiturakenne.
Trigger S. Valmistaja Lekin tekniikka käsivarsien ja olkapäiden vammojen ehkäisemiseksi. Tarkoittaa, että sauvan hihna irtoaa liian kovassa paineessa.
FlipJaw. Valmistaja K2:n tekniikka sauvan pituuden säätämiseksi.
Utility hook. Koukku, jolla voi esimerkiksi avata monojen soljet.