-25 % sinulle jäsen tai jäseneksi liittyvä.

Opas oikeiden laskettelulasien valintaan

Oletko valmis uusiin lasketteluseikkailuihin ja laskuihin vasta-auratuissa rinteissä? Jotta saisit mahdollisimman paljon irti laskettelusta, tarvitset menossa mukana pysyvät laskettelulasit.

Ollaanpa aluksi ihan rehellisiä: täydellisen kirkkaita ja tyyniä päiviä, joista voi nauttia rinteen huipulla aurinkolasit nenällä, ei ole järin paljon. Jos aiot lasketella muinakin päivinä, sinulla on oltava laskettelulasit, jotka suojaavat silmiä ja kasvoja tuulelta, lumelta, kylmyydeltä ja auringolta. Laskettelulasit suojaavat silmiä myös kaatuessasi, jos irronnut sauva tai suksi tulee kasvoja kohti – koska linssi on ”pehmeä” eikä koskaan hajoa lasin tavoin sirpaleiksi.

Tämän oppaan avulla osaat valita oikeat lasit lukemattomista malleista, olitpa sitten synnynnäinen laskija tai ensi kertaa tänä talvena lasketteleva.

Istuvuus



Erilaiset laskettelulasit sopivat erilaisille kasvoille, ja saatavilla on malleja erittäin pienistä isoille kasvoille. Saatavilla on myös malleja pieninenäisille, koska laskettelulasien ei pidä luisua alas.

Laskettelulasien pitää istua kevyesti nenällä, myötäillä kasvojen muotoa ja jakaa paine mahdollisimman tasaisesti. Laita kypärä päähän laseja sovittaessasi ja tarkista, ettei lasien ja kypärän reunan väliin jää aukkoa. Jos otsalla on aukko, lasketellessa kasvoille voi tulla hyvin kylmä – samanlainen brain freeze -efekti kuin jos syöt jäätelöä liian nopeasti.

Jos aiot käyttää laskettelulaseja kypärän kanssa (mikä on ihan ehdotonta!), kannattaa harkita mallia, jonka hihnan sisäpinnalla on kumimaista materiaalia, joka ei pääse liukumaan kypärän päällä. Saatavilla on myös malleja, joiden hihnan voi avata, mikä helpottaa lasien pukemista kypärän päälle sekä niiden irrottamista.

Jos käytät arkena silmälaseja, valitse silmälasien päälle sopiva malli. Näitä kutsutaan nimellä OTG-lasit, ”over the glasses”. OTG-laseissa on isompi tila tavallisille silmälaseille ja myös sangoille sivuilla.

Viime vuosina suurta suosiota ovat saavuttaneet erittäin isot, niin kutsutut oversize-lasimallit. Niiden etu on, että näet paremmin ympärillesi ja näkökenttäsi on isompi. Varmista, että malli sopii kypärääsi.


Huomioitavaa

  • Halvimpien ja kalliimpien laskettelulasien välillä voi olla merkittävän iso hintaero. Paremman optiikan lisäksi kalliissa laseissa on usein parempi ja joustavampi pehmuste. Sen ansiosta ne istuvat mukavammin kasvoilla.

Tiesitkö?

Monet tietävät, että Ingemar Stenmark lasketteli Elan-merkkisillä suksilla. Vähemmän tunnettua on, että Cébé sponsoroi häntä pitkään ja hän käytti merkin laseja. Vuonna 2016 alppihiihtolegendasta tuli ruotsalaisen Spektrum-laskettelulasimerkin osaomistaja, ja hän on suunnitellut oman malliston.




Linssi



Laskettelulasien ylivoimaisesti teknisesti edistyksellisin osa on linssi. Linssi suojaa silmiä haitalliselta UV-säteilyltä, joka voi olla erittäin vaarallista korkealla merenpinnan yläpuolella ja lumen aiheuttaessa heijastuksia. Useimmissa laseissa on kaksi linssiä päällekkäin huurtumisen ehkäisemiseksi. Lisäksi linssi korostaa kontrasteja, minkä ansiosta laskettelu on mukavampaa ja turvallisempaa kuin ilman laseja.

Monet valmistajat tarjoavat mahdollisuuden linssin vaihtoon, ja joihinkin nykyisiin malleihin linssi on vaihdettavissa erittäin helposti vaikkapa hississä. Myynnissä on myös laseja kahdella tai useammalla erilaisella linssillä, jolloin laseihin sisältyy usein yksi vaalea ja yksi tumma linssi.

Kaikki linssit suodattavat pois tiettyjä värejä näkökentästä, mikä vahvistaa ääriviivoja. Näet epätasaisuudet paremmin, etkä voi olla näkemättä alustan perspektiiviä tai muutamia kiintopisteitä.

Linssiä valitessasi kysy itseltäsi ensimmäiseksi: miten käytät laseja? Eri linssit sopivat eri sääolosuhteisiin. Tummat linssit sopivat yleisesti paremmin aurinkoisiin päiviin, koska niissä on pienempi valonläpäisy, VLT (Visible Light Transmission). Vaalea linssi sopii pilviseen säähän tai lasketteluun illalla.

Jos laskettelet Suomessa, jossa on yleisesti suhteellisen pimeää, kannattaa valita linssi, joka päästää läpi paljon valoa ja korostaa kontrasteja. Jos laskettelet iltaisin, voit jopa käyttää kirkasta, täysin läpinäkyvää linssiä. Alpeilla tai ylhäällä jäätiköillä, joissa auringonpaiste on erittäin kirkasta, kannattaa käyttää tummempaa linssiä. Oranssi on yleislinssi, joka sopii kun et tiedä sääolosuhteita etukäteen tai et halua vaihtaa linssiä päivästä toiseen.

Viime vuosina markkinoille on myös tullut linssejä, jotka toimivat useissa eri valo-olosuhteissa. Nämä fotokromaattiset linssit mukautuvat valoon muuttuen tummemmaksi kirkkaassa auringonpaisteessa ja päinvastoin. Peililinssit suodattavat pois terävän auringonvalon ja sopivat erittäin kirkkaaseen säähän – tai after ski -käyttöön.

Lopuksi linssit voidaan jakaa lieriömäisiin ja pallopintaisiin. Ensiksi mainitut ovat tasaisia ja toiseksi mainitut kaarevia. Pallopintaisen linssin etu on, ettei se aiheuta optista taittoa: linssin läpi näkemälläsi on todellisuutta vastaavat tarkat mittasuhteet. Näkökenttä on myös isompi, mikä helpottaa ympäristön tarkkailua rinteessä. Lieriömäinen linssi on klassinen malli ja voi myös olla halvempi.


Huomioitavaa

  • Varmista, ettei kypärä peitä laskettelulasien ilmanvaihtoa. Jos ilma ei pääse ulos lasien päällä olevista aukoista, linssin sisäpuoli huurtuu. Silloin sillä ei ole mitään merkitystä, miten uudet, kalliit tai hienot lasit olet ostanut.

Tiesitkö?

Useimpien laskettelulasien linssissä on huurtumista ehkäisevä anti-fog-käsittely. Sen laadukkuus ja toimivuus vaihtelevat valmistajasta toiseen, mutta tunnetuilla tuotemerkeillä on usein edistyksellisempi tekniikka.






Lasketteluvaatteiden ja muiden varusteiden tapaan myös laskettelulaseissa on trendejä. Valmistajat ovat viime vuosina tehneet kokeiluja ”näkymättömillä” reunoilla ja kehyksillä eli linsseillä, jotka ulottuvat varsinaisen kehyksen ulkopuolelle. On peililinssejä, täysin mustia laseja ja monia kirkkaanvärisiä linssejä.

Mieti, millaisen kokonaisuuden varusteesi ja kypäräsi muodostavat. Jos asussasi on jo paljon värejä, laseihin voi valita hillityn sävyn. Jos varustuksesi on yksivärinen, värikkäät laskettelulasit voivat olla kiehtova yksityiskohta.


Huomioitavaa

  • Valitse lasit, jotka tuntuvat mukavilta. Laskettelulasit ovat suhteellisen iso investointi, ja parhaassa tapauksessa voit käyttää niitä useita vuosia.

Tiesitkö?

Rusketusta, jossa laskettelulasit ovat tehneet selkeän rajan ruskettuneen ihon ja lasien alle jäävän ihon välille, kutsutaan laskettelurusketukseksi. Yhdysvalloissa puhutaan ”raccoon tan” -rusketuksesta eli pesukarhurajoista.




Huolehdi laskettelulaseistasi

Ethän koskaan laittaisi aurinkolasejasi linssipuoli maata tai pöytää vasten? Älä tee niin laskettelulaseillekaan. Jos laskettelulasit ovat naarmuuntuneet, peli on valitettavasti menetetty. Niitä ei voi korjata. Linssin voi toki vaihtaa, mutta parempi on suojata laskettelulasit silloin, kun et käytä niitä päässä. Älä koskaan aseta laskettelulaseja linssipuoli alaspäin esimerkiksi pöydälle. Käytä säilytyksessä mukana tulevaa pussia, vaikka laittaisit lasit vain takin taskuun.

Lasien sisäpinnalla on huurtumista ehkäisevä käsittely. Jos lasit kuitenkin huurtuvat, anna linssin levätä, kunnes huuru on poissa. Älä yritä pyyhkiä huurua pois, sillä pyyhkiminen voi vahingoittaa linssiä. Älä myöskään pyyhi laseja takin hihalla tai käsineillä, vaan käytä pehmeää mikrokuituliinaa. Älä missään tapauksessa käytä astianpesuainetta! Äläkä käytä liikaa kosteutta, riittää, että hengität kevyesti pinnalle ja pyyhit puhdistusliinalla.

Eri laskettelulasimallit kestävät eri tavalla. Usein löydät erittäin kestäviä malleja ylemmistä hintaluokista.


Huomioitavaa

  • Huurtuvatko laskettelulasit? Varmista, että lasien ilmanvaihtoaukot eivät ole tukossa (paraskin laskija voi joskus kaatua ja saada lunta kaikkialle...). Ilmanvaihtojärjestelmän pitää olla avoin sekä alhaalta että ylhäältä, jotta se toimisi tarkoituksenmukaisesti. Ilman pitää päästä kulkemaan lasien läpi, jotta ne eivät huurtuisi.

Tiesitkö?

Sinulla voi jo olla täydellinen puhdistusliina takin taskussa. Monilla valmistajilla on liina, joka on kiinnitetty yhteen takin taskuista.




Sanasto

Laskettelulasit. Laskettelu- tai lumilautailulasit.
Linssi. Lasia muistuttava levy, joka suojaa silmät. Useissa nykyisissä laseissa on kaksi linssiä päällekkäin huurtumisen ehkäisemiseksi.
Kehykset. Muovikehys, joka pitää linssin paikallaan.
Hihna. Kutsutaan myös nimellä ”strap”. Joustava hihna, joka kiristetään pään tai kypärän ympärille.
Pallopintainen. Kaareva linssi, joka on taivutettu ”molempiin suuntiin”, vähän kuin kulho tai pallo.
Lieriömäinen. Linssi, joka on taivutettu vain yhteen suuntaan, vähän kuin banaani.
Peililinssi. Linssi, joka peilin tavoin heijastaa ison osan siihen osuvasta auringonvalosta.
Polarisoiva. Linssityyppi, joka ehkäisee silmien väsymistä parantamalla kontrastien näkyvyyttä ja ehkäisemällä häikäisyä.
Perifeerinen näkö. Silmän tarkasti näkemän alueen ulkopuolelle jäävä näköalue.
Vääristymä. Se, että näkemäsi ei täysin vastaa todellisuutta.
Fotokromaattinen. Linssityyppi, joka tummenee kirkkaassa valossa. Englanniksi photochromic, jota useimmat valmistajat käyttävät.
UV. Ultraviolettisäteily, se osa auringonvalosta, joka on haitallista silmälle. Kaikissa Stadiumilla myytävissä malleissa on suoja UV-säteilyä vastaan.
VLT. Visible Light Transmission, mitta sille, kuinka paljon valoa linssi päästää läpi. Vaaleissa linsseissä on korkea VLT ja tummissa matala.
OTG-lasit. Over the glasses, laskettelulasit, joita voi käyttää tavallisten silmälasien päällä.