-25 % sinulle jäsen tai jäseneksi liittyvä.

Näin valitset oikeat vaatteet seuraavaan lasketteluseikkailuusi

Valitettavasti ei ole mitään pahempaa kuin huomata täydellisen laskettelupäivän menevän pilalle väärien vaatteiden vuoksi. Viheliäinen tuuli puhaltaa takin sisälle, sääriä palelee tai jalat jäätyvät kahden laskun jälkeen. Onneksi on olemassa vaatteita kaikkiin mahdollisiin lämpötiloihin – ja me autamme sinua valitsemaan oikein.

Viime vuosina lasketteluvaatteissa on tapahtunut ilahduttavan paljon. On tullut uusia materiaaleja ja toimintoja, jotka siirtävät kosteutta, pitävät lämpöä ja suojaavat kehoa. Samalla erilaisten mallien ja merkkien välillä voi olla satojen eurojen eroja hintalapuissa.

Tämä opas auttaa sinua ottamaan huomioon oikeat tekijät uusien lasketteluvaatteiden valinnassa.

Kerrospukeutuminen

Kerrospukeutuminen pitää sinut lämpimänä, kuivana ja raikkaana rinteessä. Kerrospukeutuminen perustuu siihen, että valitset erilaisia vaatteita – jotka toimivat eri tavoin – iholta ulospäin. Jokaisella vaatteella on oma erityinen tehtävänsä, ja yhdessä 1+1+1 on yhteensä vähintään viisi. Tuloksena on monipuolinen asu, jota voit muunnella päivän aikana, jos sää kylmenee tai lämpenee.

Vältä yleisintä virhettä äläkä valitse puuvillahupparia takin alle, jotta näyttäisit trendikkäältä after skissä. Vaikka se tuntuu mukavalta, tulet kuitenkin hikoilemaan rinteessä ja voit sekä palella että kastua, jos et ole pukeutunut keholta kosteutta siirtävään vaatteeseen.

Ensimmäinen kerros
Kerrasto on iso osa lasketteluvaatetuksen taikaa. Voit toki pukea päällesi vanhat pitkät alushousut ja T-paidan, mutta silloin koko pointti menee hukkaan.

Kerraston tärkein tehtävä ei ole lämmittää, vaan siirtää kosteutta pois keholta. Keholla oleva kosteus jäähtyy helposti ja saa sinut palelemaan. Kerrasto ei saa sen vuoksi olla puuvillainen, vaan sen pitää olla villaa tai laadukasta polyesteriä, sillä ne siirtävät kosteutta paljon tehokkaammin.

Joillakin valmistajilla on myös erityisesti monojen kanssa käytettäviä kerrastohousuja. Ne peittävät kolme neljäsosaa säärestä, joten ne eivät pääse rutistumaan monossa.

Välikerros
Aluskerroksen päälle laitetaan tehokkaasti eristävä kerros. Joissakin tapauksissa neule voi toimia, kunhan se ei ole puuvillaa. Jotkut valitsevat liivin tai fleecen. Pääasia on, että välikerros pitää sinut lämpimänä. Huomaa, että myös välikerroksen tehtävä on siirtää pois kosteutta.

Ulkokerros
Lopuksi on vuorossa näkyvä osa eli varsinainen takki. Yleensä puhutaan joko kuoritakeista tai vuorillisista takeista. Ulkokerroksen tehtävä on pitää sade, lumi ja tuuli takin ulkopuolella. Samalla on tärkeää, että kuori päästää ulos kehosi muodostaman kosteuden.

Lisäkerros?
Erittäin kylmällä säällä vielä yksi kerros voi olla tarpeen, jotta pysyt lämpimänä. Jotkut valitsevat kaksi puseroa tai fleecestä tai muusta materiaalista tehdyn lisätakin ulkokerroksen alle. Sillä voi olla ratkaiseva merkitys lämmön kannalta. Saatavilla on myös untuvasta ja fleecemateriaalista tehtyjä housuja ja shortseja, joita voi käyttää ulkokuoren alla lämmön tehostamiseksi.


Huomioitavaa

  • Sovita samanaikaisesti kaikkia vaatteita, joissa aiot lasketella. Silloin huomaat heti, jos jokin kerros rutistuu tai ei sovi yhteen muiden kanssa.

Tiesitkö?

Merinovillaa saadaan tietystä lammasrodusta, joka tunnetaan laadukkaasta villastaan. Eniten merinolampaita on nykyisin Australiassa, vaikka lajin alkuperä on Espanjassa.




Toiminnot



Laskettelutakin
tai lasketteluhousujen tehtävä on suhteellisen yksinkertainen. Niiden pitää suojata sääolosuhteilta ja siirtää pois kehon kosteutta. Tämän saavuttamiseksi valmistajat ovat kehittäneet paljon erilaisia kankaita, saumoja, vetoketjuja, huppuja ja lukkoja. Tarvitsemiesi tekniikoiden määrä riippuu siitä, kuinka paljon ja millaisessa säässä laskettelet. Jos laskettelet sata päivää sekä sateessa että lumipyryssä, tarvitset kyseisiä olosuhteita kestävät vaatteet. Jos kyse on perheen hiihtolomaviikosta laskettelukeskuksessa, rahaa ei ehkä tarvitse sijoittaa yhtä paljon hyvän loman aikaansaamiseksi.

Ympäristö. Yksi lasketteluvarusteisiin liittyvistä vahvoista trendeistä on entistä suurempi vastuu ympäristöstä ja ilmastosta. Laskettelutakeissa ja -housuissa on erilaisia merkintöjä, kuten ”Supporting Earth”, joista voit lukea lisää maapallon suojelemiseksi tehtävistä toimista vaatteiden valmistuksessa.

Lumilukko. Teitpä miten tahansa, takin ja housujen välissä on aukko. Aukon tiivistämiseksi monilla valmistajilla on niin kutsuttu lumilukko. Se voi olla takin sisäpuolella oleva kuminauha, joka kiristetään vatsan ympärille. Joidenkin valmistajien takeissa on lukko, jonka voi kiinnittää lasketteluhousuihin aukon tiivistämiseksi.

Recco. Recco on tunnettu toiminto, jota käytetään kadonneiden henkilöiden etsintään lumivyöryissä. Joskus lähetin ommellaan takkeihin, mutta niitä on myös kypärissä. Jos aiot laskea merkittyjen rinteiden ulkopuolella, tarvitset kunnolliset lumivyöryvarusteet ja lumivyörypiipparin, mutta Recco tarjoaa hyvän suojan lumivyöryn yllättäessä laskettelukeskuksissa.

Gore-Tex. 1960-luvun lopussa kehitettiin uusi kangas käsittelemällä kuituja ennennäkemättömällä tavalla. ”Venyttämällä” teflonpannuissa käytetyn muovin yhtä versiota onnistuttiin sattumalta kehittämään materiaali, joka hengitti ja oli samalla vettähylkivä. Tämän mahdollistavat kankaan kuitujen väliset tiiviit huokoset, joiden ansiosta esimerkiksi vesipisara ei pääse ulkopuolelta läpi. Sen sijaan hienojakoisempi vesihöyry onnistuu pääsemään sisäpuolelta läpi. Siitä lähtien tekniikalla on tehty esimerkiksi vedenpitäviä takkeja, kenkiä, pipoja ja käsineitä. Markkinoille on myös tullut valtavasti vastaavia materiaaleja muilta valmistajilta.


Huomioitavaa

  • Tarkista ulkovaatteiden pesuohjeet huolellisesti. Usein huuhteluainetta ei pidä käyttää, koska se pilaa kankaan toimivuuden.

Tiesitkö?

Stadiumin omat tuotteet, jotka on valmistettu kestävän kehityksen mukaisesti ihmisen ja ympäristön hyväksi, on koottu merkinnän ”Supporting Earth” alle. Myymälöissä merkintä löytyy vihreistä lapuista ja verkkokaupassa tuotekuvauksesta.




Sanasto

Merinovilla. Laadukas villa, joka ei ärsytä ihoa ja joka siirtää kosteutta tehokkaasti.
Vesipilari. Tapa mitata, kuinka paljon vettä vaate kestää, ennen kuin vesi pääsee vaatteeseen. Mitä suurempi vesipilari, sitä paremmin vaate kestää sadetta.
RET. Resistance of Evaporation of at Textile (RET) on mitta sille, miten hyvin vaate hengittää. Mitä pienempi arvo, sitä paremmin vaate hengittää.
Supporting Earth. Stadiumin oma merkintä tuotteille, jotka on valmistettu kestävän kehityksen mukaisesti ihmisen ja ympäristön hyväksi.
Gore-Tex. Tuotemerkki kangasmateriaaleille, jotka ovat vedenpitäviä mutta päästävät läpi kehosta huokuvaa kosteutta. Löytyy monien eri tuotemerkkien vaatteista.
FuseForm. Valmistaja The North Facen oma teknologia ja materiaali, joka on kehitetty erityisesti pitämään käyttäjä kuivana.
EPTFE. Polytetrafluoreten. Materiaali, joka suojaa sateelta ja tuulelta. Käytetään Gore-Tex-kankaissa ja monissa muissa vastaavissa materiaaleissa.
Polyamidi. Kestävä ja vahva nailonmateriaali, jota käytetään monissa erilaisissa vaatteissa.
Lumilukko. Toiminto, joka estää lunta pääsemästä takin ja housujen sisälle.
PrimaLoft. Yhdysvaltain armeijan 1980-luvulla kehittämä vuori, jota käytetään esimerkiksi käsineissä, takeissa ja pipoissa.