Haluaisitko kokeilla retkiluistelua?

Kiiltävä jää, vapaus ja kaunis luonto – retkiluistelu on paljon enemmän kuin vain hauska tapa liikkua. Ylva Schöldberg, jolla on yli 30 vuoden kokemus retkiluistelusta, antaa parhaat vinkkinsä huomioon otettavista seikoista, kun jää kiiltelee edessä paksuna.

Kuulostaako liikkuminen luistellen kiiltävällä jäällä kauniissa talvimaisemassa houkuttelevalta? Onneksi, sillä meillä on hienot edellytykset retkiluistelulle vuoden kylmimpinä kuukausina. Ylva Schöldberg toimii Friluftsfrämjandet-ulkoilujärjestössä ohjaajana ja uusien ohjaajien kouluttajana. Hän tietää, mitä kannattaa ottaa huomioon, jotta retkiluisteluelämyksestä saisi kaiken irti.

Mikä retkiluistelussa viehättää?
– Tunnen jäällä suunnatonta vapautta. Avaruutta, hiljaisuutta ja kaupungin hälystä irrottautumista. Luistelu auringonpaisteessa samanhenkisten kanssa on upea tapa liikkua ilman suurempaa rasitusta, Ylva Schöldberg sanoo.

Mitä aloittelijan kannattaa huomioida, jos ei ole aiemmin luistellut luonnonjäällä?
– Retkiluistelussa pitää olla mukana kolme asiaa: tieto, varusteet ja seura. Jos itselläsi ei ole tietoa, valitse seuraksesi henkilö, jolla sitä on. Voit lähteä esimerkiksi ohjatulle retkelle. Retkiluistelua ei pidä koskaan harrastaa yksin, vaan seurueessa pitää aina olla vähintään kolme henkilöä. Aloittelijana ja epävarmana aloittaisin auratulla, tarkistetulla radalla, jossa voi myös harjoitella tekniikkaa.

Mikä on paras tapa pukeutua?
– Kerrospukeutuminen, johon kuuluu tekninen kerrasto ja teknisiä vaatteita, ennen kaikkea ei puuvillaa. Teknisistä vaatteista voi olla mitä mieltä tahansa, mutta ne täyttävät tärkeän tehtävänsä. Välikerroksessa ohut villapaita tai fleece on mukava, ja uloimmaksi valitaan kuoritakki ja kuorihousut. Materiaalin voi valita sen mukaan, miten paljon hikoilee. Tauon ajaksi kannattaa valita liivi tai paksu lisäfleece.

Oikein pakattuna reppu toimii myös apuna kellumisessa. Mitä reppuun pakataan?
Repun pitää istua tiivisti keholla rinta-, vyötärö- ja haarahihnojen avulla, jotta se toimisi pelastusliivinä. Varaa riittävän iso reppu, johon mahtuvat vaihtovaatteet vesitiiviissä pusseissa, eväät sekä kylmät ja kuumat juomat. Ruokatermos on kätevä, jos et halua kylmiä voileipiä. Muutamasta hedelmästä saat nopeasti energiaa. Varaa ruokaa ja kahvia useille tauoille, sillä syöminen on tärkeä osa elämystä. Ohuet käsineet ovat käytännölliset syödessä.

”Harjoittele muutamia kymmeniä kilometrejä etukäteen, jotta olet valmis kauden alkaessa”

Mitä tehdä, jos käy huonosti ja joku putoaa jäihin?
– Ensiksi pitää tiedostaa, että pelastuspalvelun saapuminen kaukaa kestää. Opettele selvittämään GPS-sijaintitietosi, jotta muut löytävät paikalle. Lisää puhelimeesi ICE-yhteyshenkilöt, jotta muut voivat ottaa yhteyttä omaisiisi. Mukana kannattaa pitää varavirtalähdettä, sillä puhelimen akulla on taipumus hyytyä kylmässä. Kaikki onnettomuudet eivät kuitenkaan ole niin vakavia, että tarvitsisi soittaa hätänumeroon 112. Odottaessa on tärkeää toimia itsensä tai muiden pelastamiseksi. Ota aina mukaan jäänaskalit ja pelastusköysi. Älä mene liian lähelle jäähän pudonnutta. Varmista, että olet pitävällä jäällä ja osaat käyttää pelastusköyttä. Ehkäise tilanteeseen liittyvää jännitystä olemalla valmistautunut. Tarkista varusteiden toimivuus kesällä hyppäämällä veteen varusteet päällä. Siten näet, kellutko vedessä ja pysyykö repun sisältö kuivana.

Miten voi varmistua jään kestävyydestä?
– Pidä silmät ja korvat jäässä koko ajan. Jos jäästä lähtevä ääni voimistuu, jää on ohuempaa. Myös värimuutokset voivat olla merkki jään vahvuudesta. Jää on tuoretavaraa, joka voi olla hyvää aamulla ja sorbettia myöhemmin päivällä. Pidä mukanasi monikäyttöistä jääpiikkiä, joka näyttää kahdelta sauvalta. Se toimii tuntosarvena luistellessa. Minulla on tapana iskeä jääpiikki kovaa jäähän. Jos se menee läpi yhdellä iskulla, jää on liian ohutta. Jääpiikki on myös hyvä apuväline, kun alat väsyä tai tarvitset tukea.

Miten retkiluistelussa voi kehittyä?
– Harjoittele, harjoittele ja harjoittele. Älä ohita aikaa ennen kauden alkua, jolloin voit luistella tekojääkentillä. Harjoittele muutamia kymmeniä kilometrejä etukäteen, jotta olet valmis kauden alkaessa. Jos haluat parantaa tekniikkaa, YouTubesta löytyy paljon videoita tai voit osallistua ohjatuille retkille. Ole mukana heti kauden alussa ja muista, että myös harmaat päivät ovat hienoja. Silloin akustiikka on täysin erilainen ja voit löytää 50 eri harmaan sävyä.

Näin nouset avannosta:

Veteen pudotessa on tärkeä pysyä rauhallisena. Aikaa on runsaasti ennen tilanteen muuttumista kriittiseksi. Käänny putoamissuuntaan, koska siellä jää oli viimeksi pitävää. Ota kaulan ympärillä olevat jäänaskalit käteen. Pidä jalat vartalon takana ja potki samalla, kun vedät jäänaskaleilla itseäsi ylös. Ystävät voivat auttaa vetämään sinut ylös pelastusköydellä, jos et selviä itse. Laita köysipussi repun ulkopuolelle, jossa se on helposti käytettävissä ollessasi vedessä.

Kuva: Friluftsfrämjandet.

Ylva Schöldberg

Asuinpaikka: Tukholma
Työ: Projektipäällikkö Friluftsfrämjandet-järjestössä Mälardalenin alueella
Perhe: Mies ja 12-vuotias poika
Treenimotto: Energia synnyttää energiaa, liiku, mieluiten ulkona. Haluan herätä terveenä, vapaana ja täynnä energiaa.